20.06.2018.
PREDSEDNIK VUČIĆ O TAJKUNSKOJ KOALICIJI: Mišković je i mama i tata, Đilasu, Jeremiću i Jankoviću! printscreen
tanjug.rs/ informer.rs | 31.12.2017. | 19:28

PREDSEDNIK VUČIĆ O TAJKUNSKOJ KOALICIJI: Mišković je i mama i tata, Đilasu, Jeremiću i Jankoviću!

Politika         0

Predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će 2018. godine biti održani samo beogradski izbori, a kao najozbiljnijeg protivnika aktuelne vlasti vidi Miroslava Miškovića

- Onaj koji je tu stvarno glavni, koji je opredeljujući faktor i njihov šef, onaj koji ih ujedinio unutar te koalicije to je Miroslav Mišković. On je najozbiljniji protivnik. On je tata i Ðilasu i Jeremiću i Jankoviću - rekao je Vučić odgovarajući na pitanje Prve televizije koga vidi kao veću konkurenciju na izborima, Ðilasa ili Šapića.

Na pitanje kako vidi izjavu Vuka Jeremića da ni nacionalna, ni građanska Srbija ne mogu same, zasebno da ga pobede, Vučić je rekao da je to zato što njihova poitlika nikada nije ni postojala. 

- Ali, on bi malo da vodi nacionalističku politiku, ali mu trebaju pare sa ove druge strane...Ali, nikako da odgovori odakle mu milion evra za stan i sedam miliona evra za kampanju, niti ga ko pita - primetio je Vučić.

Na opasku da nikako ne govori ko će biti kandidat SNS za gradobnačelnika, rekao je da je njegova stranka već izgubila od Miškovića, Ðilasa, Jeremića i Jankovića.

Janković je, primetio je, onaj što je na RTS bio na ratištu, a u Knez Mihajlovoj je zaboravio da je bio na ratištu.

Nije odgovorio ko će biti prvi na listi SNS, ali je sigurno da će biti neko ko može da dobije poverenje ghrađana.

Siniša Mali, istakao je, svakako neće biti, iako je dobro radio svoj posao.

- Mi smo unapred razumeli da je Mišković nepobediv u Beogradu, ali ćemo da se borimo. 

Ponovio je da ne razmišlja o vanrednim izborima, jer smatra da nema razloga za njihopvo održavanje, iako ga, kako je naveo, Nebojša Stefanović neprestano ubeđuje u suprotno.

- Nisam sklon da prihvatim Nebojšinu ideju, a Dačić i Vulin, koji se takođe zalažu za vanredne izbore, nisu članovi moje stranke. U Srbiji je vreme za normalno obavljanje izbora i imaćemo ih 2020. za parlament - rekao je.

Biće, napomenuo je, svakako još lokalnih izbora, ali to, kaže, njegove političke protivnike ne zanima, jer, očigledno, nema para.

- Njih zanima da idu na izbore i da naprave rezultat samo tamo gde mogu da stave ruke u med, gde mogu da zavuku šake u kasu građana nečijih, da bi bili još bogatiji, a da bi njihove tajkunske mecene mogle da žive još bolje - zaključio je Vučić.

printscreen


Vučić: Lakši je posao Brnabić, nego Plenkovića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je javni dug Srbije na današnji dan 61,7 odsto BDP, da će januarske plate posle povećanja biti od 430 do 440 evra, a da će do kraja godine one biti oko 500 evra. 

Vucić je u intervjuu na TV Prva naveo da je Srbija ovu godinu završila sa 2 milijarde i 350 miliona evra stranih direktnih investicija, što je više od svih u regionu, i to bez većih, iole značajnijih privatizacionih prihoda.

Kako je rekao, zadovoljan je trendom smanjenja nezaposlenosti i poručio da je ponosan na sve te rezultate, te da su oni merljivi - "to se sve vidi na semaforu". 

Predsednik Srbije je rekao i da to ne govori ni on, ni poltički protivnici, ni ta ili neka druga televizija ili mediji, već MMF i SB koji ističu da je Srbija napravila "čudesan preokret". 

- To su neki hrabri ljudi morali da naprave", rekao je Vučić i dodao da prava politika nisu obećanja da će sve biti besplatno, a država ide u propast, već ozbiljan pristup i resavanje ekonomskih problema. 

Naveo je da će plate biti od 430 do 440 januarske, a dokraja godine stići i na 500 evra, i naveo da dogodine očekuje rast BDP i povećanje plata i penzija na zdravim, stabilnim ekonomskim odnosima. 

Na pitanje kada ćemo po platama sustići druge,m Hrvatsku, na primer, rekao je da će u Srbiji zarade rasti brže nego u Hrvatskoj, mada će teško prestići prosek od 680 evra. 

Ukazao je da je javni dug Srbije 61,7 odsto, a u Hrvatskoj oko 85 odsto BDP.

Hrvatska, kaže, ima prevelika davanja iz budžeta, nedovoljno investicija, a zahtevi društva su veći. 

Na opasku da u toj zemlji prednjače sa infrastrukturom, uzvratio je da će Srbija u maju naredne godine imati 100 do 150 kilometara autoputeva više nego Hrvatska.

Stanje ekonomije u Srbiji i u Hrvatskoj ilustrovao je rečenicom da bi srpska premijerka Brnabić ima lakši posao nego hrvatski premijer Plenković.

printscreen TV Prva

Vučić: Sedim na jednoj, srpskoj stolici

Govoreći o penzijama i primedbama Fiskalnog saveta, Vučić je rekao da je reč o tome da oni traže drugačiju preraspodelu, i precizirao da će dogodine penzioneri, njih 87,8 odsto, imati veće penzije nego pre mera 2014, a da će to uskoro imati i preostalih 12, 2 odsto onih koji su imali najveće penzije.

- Ja sedim na jednoj, srpskoj stolici i to je rezultat snage i odlučnosti i moje i građana Sbije da Srbija vodi politiku nezavisnosti - rekao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 

On je, u intervjuu Prvoj televiziji, na pitanje koliko je teško voditi politiku "sedenja na dve stolice", odgovorio: 

- Ja sedim na jednoj stolici, kao i večeras pred vama.

PREDSEDNIK REPUBLIKE VUČIĆ: Srbija će ubrzano da napreduje, plašim se da ćemo morati da uvozimo radnike!

Na pitanje da li misli da to tako vide i svetski državnici, predsednik Vučić je odgovorio da ga ne interesuje šta oni misle, već šta misle građani Srbije, te da je ponosan na srpsku nezavisnost i suverenost u odlučivanju. 

To je, kaže, politika koju je izneo pred svim svetskim državnicima sa kojima je ove godine razgovarao i takvu politiku namerava i dalje da vodi. 

- Moje je samo da se pravdam građanima Srbije. Jeste li bili zadovoljni ili imali nešto da mi zamerite kada sam ruskom rpedsedniku Vladimiru Putinu, koji me je na najlepši način dočekao, rekao da smo na evropskom putu ili ste mogli da budete ponosni ili ljuti kada u Vašingtonu i Briselu kažem da smo na evropskom putu, a nećemo da uvodimo sankcije Ruskoj federaciji. To su srpski interesi, srpska stolica - poručio je Vučić.

printscreen


Situacija u regionu daleko od dobre


Kada je reč o situaciji u regionu, Vučić je ukazao da to nije pitanje razmirica, već da imamo situaciju koja je, u emocionalnom pogledu, daleko od dobre.

Prema njegovim rečima, odnosi među ljudima nisu sjajni, rukovodstva pokušavaju i uspevaju da održavaju mir i stabilnost, bez rizika po građane.

- Smatram da je bolje da jedni drugima govorimo istinu, šta mislimo jedni od drugima, nego da se lažemo i da kupujemo CD-ove i lepe slike razmenjujemo, a sadržaja nema -  objasnio je Vučić.

Na opasku novinarke da li hoće da kaže da nema krivice Srbije za loše odnose u regionu, podsetio je da je ogroman trud i vreme uložio u regionalnu stabilnost i unapređenje odnosa, te zapitao da li postoji zamerka na račun naše zemlje, gde smo nekoga uvredili ili povredili, ili pogresno se poneli.

- Svako može da sagleda. Akio mislite da smo mi za bilo šta krivi za odnose sa Hrvatskom, recite mi. Jesmo mi napravili ulicu Mile Budaka, podigli spomenik Barišicu, unosili u naše zakone da su oni agresori, da su počinili genocid u Jasenovcu? Jesmo to činili mi ili oni? - upitao je Vučić i dodao da je Hrvatska optužila Srbiju za agresiju

1991. godine iako je JNA branila prostor u skladu sa tadašnjim ustavom Jugoslavije i zakletvom koju su podnosili. 

Podsetio je da je Srbija učinila sve što je Zagreb tražio.

- Tražili ste kuću Bana Jelačića, srpska vlada je platila tu kuću, tražili asfaltiranje puteva u Tavankutu i to je učinjeno, tražili ste muzičko odeljenje u Sonti i dobili su to. Tražili značajne pare, stotine hiljade evra za „Hrvatsku riječ“, dobili su - objasnio je on.

Izrazio je nadu da će iduće godine doći do njegove posete Hrvatskoj.

- Bilo bi važno da razgovaramo. Suština je u tome da ne možete naterati srpskog predsednika da ne govori istinu. Ja sam ispričao to što sam rekao i pre tri godine, a što su kazali sada da su konfliktne poruke. Pitali su me deset puta šta je sa nestalim Hrvatima, ali sam ukazao da je više nestalih Srba od Hrvata, pa su mi svi skočili za vrat kao da sam rekao strašnu jeres - rekao je on.

printscreen


Vučić je kazao da je jedini političar u regionu koji je skupio petlju da kaže istinu, dodajući da ga niko nije demantovao o broju nestalih Srba.

- Postoji tačan broj nestalih Srba koji ću uskoro izneti - najavio je on dodajući da hrvatski političari u sopstvenoj javnosti iznose stvaari koje su suprotne istini.

Mi u Srbiji, kako je dodao, smatramo da je važno da poštujemo tuđe žrtve.
Upitan za izjave člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, podsetio je da za razliku od njega nikada nije pominjao rat.

Stekao je utisak, kaže, da Izetbegović to radi zbog unutrašnjih prilika.

Odbio je da se koristi poštapalica da svi političari regiona čine isto, te upitao kada je on koristio nacionalističke i šovinističke izjave da bi dobio neki glas.

- Postala je poštapalica, jer tako je najlakše - sve u isti bunar. Neću da budem u istom bunaru. Sa Bakirom sam spreman da razgovaram, kao i sa svim ostalima - podvukao je on.

Govoreći o Kosovu, rekao je da je uvek spreman da razgovara sa predstavnicima Prištine.

- Moraćemo sigurno da sprovedemo neke nepopularne mere. To bi bio istorijski sporazum, da ga bez rata, bez ikakvog spora napravimo, to bi bila velika stvar za našu zemlju i budućnost naše države. Otvorilo bi nam put ne samo ka EU, već drugačiji put ekonomskog napretka i razvitka i rešili bi svoje nacionalne probleme na racionalan način. Za to, kako ističe, je neophodno da i jedna i druga strana budu nezadovoljne, odnosno budu pomalo zadovoljne - objasnio je on.

Rekao je da je pitanje mnogo kompleksnije od onoga što traže u Prištini, odnosno da Srbija prizna nezavisnost, dodajući da Hašim Tači to, kada priča s njim, ne govori.

- Treba li ja da kažem da je to vekovna srpska terotorija i da je to to. Zato ne želim tako da se neodgovorno odnosim. Pitanje je mnogo kompleksnije - poručio je on.

- Priznanje Kosova ili ne znam čega može da se dogodi samo ako se postigne veliki dogovor, koji odgovara Srbima. Ali, da Srbi to prihvate samo zato što kažu da su mnogo lepi i pametni, što su u najboljim odnosima sa Amerikancima, to je sumanuto i niko neće to da uradi. Moramo da štitimo interese Srbije - naglasio je predsednik Aleksandar  Vučić.

CEO INTERVJU PREDSEDNIKA VUČIĆA NA TV PRVA POGLEDAJTE OVDE

OSTAVI KOMENTAR

Ime*

Komentar
Koliko je tri plus pet?
Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]

 Vreme
Beograd 18°  
mist
18°C
Beograd
 • Beograd
  18°
  mist
 • Novi Sad
  18°
  mist
 • Niš
  19°
  scattered clouds
 • Subotica
  17°
  fog
 • Zrenjanin
  18°
  mist
 • Klek
  18°
  mist
 • Kula
  17°
  clear sky
 • Sombor
  17°
  clear sky
 • Vrbas
  17°
  clear sky
 • Vranje
  15°
  clear sky
 • Prokuplje
  19°
  scattered clouds
 • Leskovac
  19°
  scattered clouds
 • Arilje
  16°
  fog
 • Kraljevo
  17°
  mist
 • Apatin
  17°
  clear sky
 • Vlasotince
  19°
  scattered clouds
 • Pirot
  19°
  scattered clouds
 • Inđija
  18°
  mist
 • Loznica
  14°
  fog
 • Grocka
  17°
  mist
 • Kovin
  17°
  mist
 • Ruma
  18°
  mist
 • Kladovo
  16°
  clear sky
 • Novi Pazar
  12°
  scattered clouds
 • Jagodina
  17°
  mist
 • Ivanjica
  15°
  mist
 • Titel
  18°
  mist
 • Ub
  17°
  mist
 • Bor
  12°
  clear sky
 • Nikinci
  18°
  mist
 • Batajnica
  18°
  mist
 • Surdulica
  12°
  clear sky
 • Ralja
  18°
  mist
 • Zlatibor
  14°
  fog
 • Popinci
  18°
  mist
 • Kosjeric
  16°
  fog

Štampano izdanje

Anketa

Kako je Stefan Cvetković tokom otmice uspeo da se neometano javi mami?