• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: pravda.rs

02.01.2018

18:14

CILJ JE ELIMINISATI SRBE KAO BILO KAKAV FAKTOR U REGIONU: Zapad neće odustati, SRBIJA JE ZA NJIH MALA RUSIJA!

Politika

CILJ JE ELIMINISATI SRBE KAO BILO KAKAV FAKTOR U REGIONU: Zapad neće odustati, SRBIJA JE ZA NJIH MALA RUSIJA!

Podeli vest

Rusija je uvek na Srbiju gledala kao na svog nezamenljivog saveznika i prijatelja na Balkanu. Takođe, to tako vidi i Zapad. Tendencije da se smanji Srbija, mogu se samo time objasniti. Pravoslavna zemlja sa carskom prošlošću i snažna posvećenost srpskog naroda Rusiji, uvek su bili i biće problemi za Zapad, poručuje ruski sociolog i ekspert za evroazijski koncept Aleksandar Bovdunov 

On u razgovoru ta Pravdu da je zapad zato i podelio srpski etnoprostor i smanjio svaku moguću vezu sa morem, uspostavljanjem kontrole nad Crnom Gorom. 

- Dakle, njihova strategija je da zavade i vladaju, kao što su to učinili i u istorijskoj Rusiji 1991. godine. I nikakve promene u Srbiji ne mogu iskoreniti ovu strategiju, jer je konačni cilj ove strategije eliminisanje Srba kao geopolitičkog faktora u regionu - jasan je Bovdunov.

On smatra i da izraz 'Zapadni Balkan' koji se masovno upotrebljava u EU nije slučajno skovan!

- Svaki izraz koji se koristi u političkom jeziku je politički konstrukt. Problem je samo ko ga je i u koje svrhe skovao. To je politički konstrukt, koji koriste EU i američke, takozvane think-tanks organizacije i zvaničnici, za region koji još uvek nije stvarno integrisan u EU i NATO (uprkos činjenici da je Albanija članica NATO, a ranije od zemlja 'Zapadnog Balkana', Hrvatska, je i članica NATO i EU). Dakle, za druge zemlje takozvanog 'Zapadnog Balkana' nema drugog izbora nego da prekopiraju politiku "uspešnijeg" i pridruže se EU i NATO. 'Zapadni Balkan' je čisto mehanički pojam koji nema nikakve veze sa identitetima zemalja koje pokriva - smatra ruski ekspert.

LOMIĆE NAS NA KOSOVU I RUSIJI - ALI NAS NEĆE SLOMITI! Željko Cvijanović, glavni urednik 'Novog standarda', o Novoj godini

Pod pritiskom NATO i EU, navodi on, postavljene su granice na mogućnosti razvoja rusko-srpskih odnosa. 

- Ali to su uglavnom imaginarne granice, koje nemaju veze sa interesima zemlje. Pream ovim dokumentima u vezi sa saradnjom sa EU i NATO, koje je potpisala srpska strana, srpski narod i država zaista ne dobijaju ništa. Ti potpisi pretvaraju Srbiju, ne u zemlju drugog reda, već u zemlju trećeg reda, jer su drugi red već zauzele Rumunija, Bugarska, pa čak i Hrvatska i Albanija. Srbi će u svojoj zemlji biti tretirani kao niža vrsta - upozorava Bovdunov.

fotomontaža

Da bi se ovo izbeglo, kaže, Srbiji je potrebna mnogo bolja saradnja sa Rusijom i Kinom i sa onim snagama na Zapadu, koji se suprotstavljaju tekućem stanju stari (na primer, Slobodarska partija Austrije, koja nije antisrpska, a imaće veći uticaj na austrijsku spoljnu politiku, jer je postala deo vladine koalicije.

- Procesi dezintegracije unutar EU otvaraju nove mogućnosti za zemlje kao što je Srbija. Ako Beograd razvije još bolje veze sa Rusijom i Kinom, može čak postati jedna od prvih tačaka rastuće moći multipolarnog sveta i deo najinteresantnijeg dela Srednje i Istočne Evrope, nezavisnog od Brisela - navodi Bovdunov.

Sociolog iz Moskve ističe da sve izgleda nekako kao ponavljanje starih obrazaca, sa osovinom Beč-Budimpešta sa jedne strane, i sa Rusijom sa druge strane i nekim uticajem atlantista u regionu. 

LAZANSKI O NOVOM SRPSKOM ORUŽJU: Vučićevi pobednički koraci, pretvorili Srbiju u SILU NA BALKANU!

- Samo će Brisel izgubiti uticaj kao nezavisni centar. Ali danas su i Beč i Budimpešta, pa čak i Turska, bliži Rusiji. Ovakva situacija će Srbiji pružiti veliku mogućnost, ako odluči da postane predvodnik multipolarne politike, bliski prijatelj i nezamenljivi saveznik Rusije, ali ne i neprijateljski nastrojen prema anti-briselizmu Beča, Ankare i Budimpešte - čime bi se umanjio ili uklonio postojeći pritisak ovih zemalja na Srbiju - optimista je on.

Unutrašnje podele u zapadnom taboru, objašnjava dalje, mogu pomoći Srbiji i drugim zemljama, koje nisu članice EU, da se distanciraju od Evropske unije koja posrće.

SRBI I RUSI REKLI NE I AMERI SE POVUKLI: Ujedinjene nacije potvrdile da neće biti Dejtona 2, BiH prepuštena sama sebi!!

- Sve zavisi od Srba, a sve je ostvarivo kad ljudi stvarno odluče šta da rade i kuda idu. I, to je misija patriotskih intelektualaca - da formulišu koherentnu alternativu trenutnom stanju stvari. Te je tako i promena moguća ako se ima jasna alternativa - kaže Bovdunov.

fotomontaža

Zapad pokazuje da je, objašnjava geopolitičku sitiaciju Bovdunov, njegova hegemonija u periodu opadanja i da je ne može efikasno produžiti.

TEK SMO POČELI DA NAORUŽAVAMO SRBE: Rusija brutalno uzvratila NA PRETNJE VAŠINGTONA BEOGRADU!

- Na to ukazuju unutrašnje podele na Zapadu. EU protiv Sjedinjenih država, francusko-nemačkog jezgro EU protiv Višegradske grupe i Austrije, bogati evropski sever protiv zemalja PIGS (PIGS skraćenica koja se koristi za države: Portugal, Italija, Grčka, Španija). EU posebno pokazuje da ne postoje zajednički ciljevi i politika i pretvara se u sve slabiji i slabiji organizam.Te dakle, ne postoje stvarni politički i ekonomski preduslovi za pridruživanje EU - tvrdi politički analitičar, sociolog i ekspert za evroazijski koncept Aleksandar Bovdunov. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija