• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnik.rs

03.01.2018

11:49

(VIDEO) NA NIŠANU LAZANSKOG: SAD spremaju ubice u Albaniji za napad na Iran - HOĆE LI POLOMITI ZUBE?

Politika

(VIDEO) NA NIŠANU LAZANSKOG: SAD spremaju ubice u Albaniji za napad na Iran - HOĆE LI POLOMITI ZUBE?

Podeli vest

Sada su u SAD verovatno procenili da imaju kritičnu masu za nešto, ali to nije dovoljno za svrgavanje ovakve vlasti kakvu Iran ima, jer će im islam u Iranu verovatno pokazati da je tvrda opruga, možda čak i tvrđa od opruge Islamske države, kažu gosti emisije "Na nišanu Lazanskog"

U nasilnim protestima koji traju širom Irana poginulo je, prema navodima tamošnjih medija, najmanje 12 osoba. Agencije navode da su naoružani demonstranti u ponedeljak u Teheranu pokušavali da zauzmu policijske stanice i vojne baze, a širom iranske prestonice paljeni su automobili.

Demonstracije su počele još u četvrtak u Mašhadu — prvo kao protesti zbog sve lošijeg životnog standarda, visokih cena i korupcije, ali su prerasle u antivladina okupljanja. Iranski predsednik Hasan Rohani optužio je neprijatelje Irana — SAD i Izrael — za izazivanje protesta i poručio da se nasilni neredi neće tolerisati.

Gostujući u emisji Sputnjika „Na nišanu Lazanskog“, glavni urednik portala „Fakti“ Đuro Bilbija rekao je da je vlast u Iranu čvrsta, ali nije militantna. Na pitanje da li su protesti odgovor zapadnih centara moći na ulogu Irana u Jemenu i Siriji, on kaže da je Iran — neprekidna meta.

- Sada su verovatno procenili da imaju kritičnu masu za nešto, ali mislim da to nije dovoljno za svrgavanje ovakve vlasti kakvu Iran ima, jer će im islam u Iranu verovatno pokazati da je tvrda opruga, možda čak i tvrđa od opruge Islamske države. Prevarili su se oni koji su mislili da je aktuelna vlast u Iranu jedan od trulih islamskih režima, gde rukovodstvo drži stotine milijardi po američkim bankama. Pretpostavljam da će Iran na neki svoj način napraviti Tjenanmen i tu će se, na kraju krajeva, svet koji nije formalno ni u armiji niti u iranskim tajnim službama, tome suprotstaviti. Mislim da tamo nema uslova za građanski rat, Iranci će se tome suprotstaviti - ocenjuje Bilbija.


Politički analitičar Aleksandar Pavić kaže da Sjedinjene Države imaju veoma ozbiljne namere kada je reč o Iranu i podseća da je američki predsednik Tramp još u kampanji „gurao“ antiiransku liniju.

- Tramp je tesno vezan za izraelski lobi, što je dokazao prebacivanjem američke ambasade u Jerusalim, a Iran je Izraelu neprijatelj broj jedan, naročito posle izraelskog neuspeha u Siriji, jer je Asadov režim ostao na vlasti. Tramp sada ovo uvlači u oblande ’borbe protiv terorizma‘ jer Izrael i SAD tvrde da je Iran teroristička država i izvoznik terorizma. Mi znamo da to nije tačno, jer ako ćemo u brojkama, teroristička država broj jedan je Saudijska Arabija - kaže Pavić.

Borba protiv režima u Iranu bila je tema nekolicine sastanaka u Beloj kući, dodaje Pavić i podseća da je CIA nedavno formirala i svoj operativni štab za Iran. U čitav problem je, kaže on, umešana i Tirana.

- U Albaniju je tokom prošle godine doseljeno čitavo rukovodstvo organizacije "Mudžahedini-e-Khalk", jedne od glavnih terorističkih protivnika iranskog režima. Preselili su ih Amerikanci, a reč je o 3.000 ljudi koji imaju svoj štab i veb-sajt na kome pomno prate situaciju u Iranu. To je jedna čudna organizacija koja je u Iranu u poslednjih deset godina organizovala terorističke napade protiv iranskih vlasti - napominje Pavić.

Bilbija veruje da bi mudžahedini koje SAD spremaju u Albaniji mogli brzo, u slučaju potrebe, da budu prebačeni u Teheran, ali dodaje da u tome ne vidi neki smisao jer je Iran — tvrd orah.

- Iran je, bez obzira na to koliko se novca troši na njihov vojni program, a koji bi možda mogao biti upotrebljen za povećanje životnog standarda, ipak oslobodio svoje puteve nafte. Ovaj režim je mnogo čvršći od onog koji je svojevremeno upao u američku ambasadu, držao taoce i ponizio Amerikance. Na ovom režimu SAD mogu ozbiljno da polome zube, jer ovaj režim, na kraju krajeva, ima sistem S-300, znaju koju igru igraju i ko im je protivnik. Nisu im protivnici ti koji su izašli na demonstracije - poručuje Bilbija.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija