• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Malta today

05.01.2018

21:51

"MALTA TUDEJ": Srpski medijski magnat Šolak kupio malteški pasoš za 650.000 evra kako bi IZBEGAO PLAĆANJE POREZA!

Politika

"MALTA TUDEJ": Srpski medijski magnat Šolak kupio malteški pasoš za 650.000 evra kako bi IZBEGAO PLAĆANJE POREZA!

Podeli vest

Najnovija lista naturalizovanih građana na Malti pokazala je da je srpski medijski magnat Dragan Šolak kupio pasoš kroz Individualni investicioni program za 650.000 evra, otkriva portal Malta tudej

Prema pisanju portala, Šolak se kao najnoviji građanin pojavio u doktumentima projekta 'Malteški papiri' kao još jedan milioner koji izbegava plaćanje poreza.

Šolak se pojavljuje na najnovijoj listi naturalizovanih građana Malte, iako se pretpostavlja da je biznismen kupio pasoš kroz Individualni investicioni program (IIP) – koji prodaje malteško državljanstvo za 650.000 evra, navodi Malta tudej i dodaje da je Vlada odbila da oda imena građana koji su dobili državljanstvo naturalizacijom, preko tog programa.

Malta tudej navodi da je uspela da identifikuje njegovo ime i ime njegove supruge Gordane, kao i još dva izdržavana lica N. i S. Šolak, sa adresama na dve različite lokacije, jednoj u Slijemi, a drugoj u luksuznoj stambenoj zoni Tigne Point.

Projekat 'Malteški papiri', koji vodi Evropski istraživački centar (EIC), a u kome učestvuje Malta tudej, otkrio je u kojoj meri su oni koristili malteški poreski sistem da prebace svoj profit u zemlju i plate manji porez nego što bi platili u Srbiji, piše portal.

Malta tudej takođe navodi i da je prema saznanjima hrvatskog partnera EIC, izbegnuto plaćanje poreza, kada su Šolakovoj medijskoj grupi različite TV stanice na Balkanu platile 6,7 miliona evra za prava emitovanja sportske TV, ali je taj novac završio na Malti, Kipru i Lihtenštajnu.

Šolakova medijska grupa je jedna od najvećih telekomunikacionih grupa na Balkanu, koja pruža Internet, telefon i TV programe domaćim i stranim građanima i imala je prihod u 2016. godini od oko 440 miliona evra, navodi Malta tudej.

Printscreen Malta today

Šolak, koji je ljubitelj golfa, poseduje 22% udela u Junajted medija grupi kroz vlasništvo firme Džerard Enterprajsis na ostrvu Man, njegova supruga Gordana je vlasnik 4,99% preko kompanije BVI pod nazivom Kejbl Menadžment Kompani ltd, piše na portalu Malta tudej.

Ovaj portal navodi i da je tokom 2014. godine grupa osnovala Unajted Medija Malta na Malti, i dodaje da iako ova kompanija nije imala nijednog zaposlenog, od avgusta 2014. do avgusta 2015. godine Junajted Medija Malta Limited je dobila 6,7 miliona evra od hrvatskog Telekoma, Iskona i VIPneta, a platila je samo 27.000 evra poreza na Malti.

Malta tudej navodi i da je malteška firma likvidirana krajem 2015. godine, dodajući da je Dragan Šolak odbio da odgovori na pitanje Nacionala o plaćanju poreza na Malti i u Hrvatskoj.

Međutim, kako piše Malta tudej, još jedan dokument je otkrio da je Šolak vlasnik Prestiž Media ltd, malteške kompanije, koja je nominalno u vlasništvu sejšelske ofšor kompanije  Salvado Investment Corp, Cohengen Holdings Limited sa Kipra i IKO Balkan S.r.l. iz Rumunije.

Prestiž grup je ostvario ukupan prihod od 10 miliona evra i više od 9,6 miliona evra profita uz plaćanje poreza na Malti. Prema dokumentima koje je poslalo akcionarsko društvo Nexia BT, revizorska firma, raspodela dobiti iznosila je 9,8 miliona evra plaćanjem zajma sa samo 0,125% kamatnom stopom.

Kompanija je likvidirana u februaru 2015. godine.

Ekskluzivno u sutrašnjem broju Informera pročitajte: Veliko istraživanje Informera! Tajkunska hobotnica: Kako je na pljački države nastala medijska imperija.  


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Mira

pre 6 godina

Ето тако раде богаташи! Беже од плаћања пореза! Срамота!

kole

pre 6 godina

sasvim normalno i legalno,i ja da imam para kupio bih.

Jovan

pre 6 godina

Ovo nije moglo da se uradi bez lepog Borisa i Đilasa.

didi

pre 6 godina

samo tako nastavite u Informeru da rskrinkavate bitange koje su ojadile ovu zemlju nisu bili dovoljni samo natovci već i ovi naši tajkuni a oni su najgori ološ u ovoj državi i više su štete naneli svom narodu nego tudjini treba država da se ozbiljno pozabavi pa nećemo mi penzioneri da nadoknadjujemo sve što je opljačkano.Interesuje me samo kako se izmigoljio dinkić i još poneki koji su bili predvodnici ovih čerupanja

zoran_milos

pre 5 godina

Samo nastavite. Naravno uvek zabiberite (lažite) da vam narod veruje.

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija