• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

09.01.2018

14:34

OGLASIO SE VIŠI SUD: Postupak protiv Mire Marković ZASTAREVA TEK ZA 12 GODINA! Poternica je I DALJE NA SNAZI!

Politika

OGLASIO SE VIŠI SUD: Postupak protiv Mire Marković ZASTAREVA TEK ZA 12 GODINA! Poternica je I DALJE NA SNAZI!

Podeli vest

Pojedini mediji pogrešno su danas "izvestili" o zastarelosti postupka protiv Mirjane Marković i njenom mogućem povratku u zemlju, pogrešno tumačeći sudsku odluku u procesu, kojim je i ona obuhvaćena

Međutim, krivični postupak protiv nekadašnje predsednice JUL-a Mire Marković zbog zloupotrebe sa stanovima Vlade Srbije i dalje je u toku, a zastarevanje krivičnog gonjenja supruge Slobodana Miloševića neće nastupiti narednih 12 godina.

Kako kaže portparol Višeg suda u Beogradu Bojana Stanković za Tanjug, za Markovićevom su takođe "i dalje na snazi poternica i rešenje o određivanju pritvora iz 2005. godine".

Pojedini mediji su danas preneli da je postupak protiv Markovićeve, koja je u bekstvu od 2005. godine, zastareo u decembru 2017, ali to nije tačno, navode u sudu. 

Naime, Viši sud je 28. decembra 2017. doneo je u tom slučaju, u kome se Markovićeva tereti sa još devet optuženih, odbijajuću presudu u odnosu na pojedina krivična dela za koja je nastupila apsolutna zastarelost krivičnog gonjenja, a za koja se terete Živka Cica Knežević, Milošević Milutin, Batina Miloš i Perić Zoran, rekla je Stanković.

Za dela za koja zastarelost nije nastupila, postupak protiv njih će biti nastavljen.

Stanković je istakla da se protiv Markovićeve postupak i dalje vodi, i da poternica ostaje na snazi.

Markovićeva se tereti za krivično delo zloupotreba službenog položaja podstekavanjem, za koje je zaprećena kazna od dve do 12 dodina zatvora. 

Prema zakonskim pravilima o zastarevanju, krivično gonjenje za krivično delo koje je Markovićeva prema optužnici izvršila 2000. godine, zastareva za 30 godina od izvršenja.

To znači da bi krivično gonjenje Markovićeve moglo da zastari tek za 12 godina.

Njoj se inače sudi u odstustvu jer nije dostupna pravosudnim organima Srbije, a u Rusiji je dobila politički azil.

Suđenje se u ovom slcucaju nastavlja sutra pred Višim sudom, a krivični postupak protiv optuženih počeo je još 2002. godine.

Optuženi u ovom slučaju za nelegalno prisvajanje stanova iz Fonda Vlade Srbije 2000. godine su nekadšnji sekretar Vlade Srbije Živka Cica Knežević, Branislav Ivković, Miloš Lončar, Danilo Pantović, Petar Zeković, Zoran Perić, Miloš Batina i Milun Milošević, bivši direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes, kao i Mira Marković. 

Protiv Bratislave Bube Morine postupak je zbog zastarelosti obustavljen pre nekoliko godina.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zoran

pre 5 godina

Kasno gospodo vredne sudije. Šmira se razdužila i otišla vojem Gedi. E, sad još da im zahvalni narod podigne mauzolej i muzej zlodela i neuspeha. Citave generacije mladih su upropastili, neki su uspeli da se domognu pasoša i da lepši život potraže u dalekom svetu. Zahvaljujući njihovoj genijalnosti sa punih 40 godina radnog staža penzija mi je 25.020 dinara.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija