• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

11.01.2018

12:33

DEMOKRATSKSA UNIJA ROMA: Nećemo sa Đilasom, on nas je nasilno raseljavao!

Politika

DEMOKRATSKSA UNIJA ROMA: Nećemo sa Đilasom, on nas je nasilno raseljavao!

Podeli vest

Demokratska unija Roma (DUR) učestvovaće na predstojećim beogradskim izborima, saopšteno je iz ove stranke

Predsednik DUR Salih Saitović kaže da građani treba dobro da razmisle za koga će da glasaju.

- Što se nas tiče, mi sigurno nećemo ni pregovarati ni sarađivati sa Draganom Đilasom koji se nasilno ponašao prema Romima prilikom raseljavanje Roma ispod “Mosta Gazela” i drugih romskih naselja, jer oni koji nas tada nisu poštovali, sigurno to neće činiti ni u buduće – rekao je  Saitović.

On dodaje da je glavni cilj DUR da sva deklarativna prava svih građana Srbije kao i deklarativna prava koja su proklamovana od strane UN i drugih međunarodnih organizacija za manjinske zajednice a posebno za pripadnike romske zajednice, budu zaista ostvarena u relanosti .

Buduće partnere, kažu u DUR-u, biraće prema tome da li dele iste političke ciljeve i vrednosti.

Potpredsednik DUR Radoš Dabetić objašnjava da “u obzir dolaze one stranke koje imaju slične  programske ciljeve kao DUR i koje poštuju zakone, ljudska i manjinska prava”.  

- DUR ima podršku velikog broja organizacija i udruženja, kao što je  udruženje građana “HRAST”, sa kojem imamo i potpisan protokol o saradnji i razumevanju, a zajednički politički ciljevi sporazuma se zasnivajuz na održivom razvoju, zelenoj ekonomiji, demokratskom društvu, vladavini prava i evropskim integracijama – objašnjava Dabetić.

Dabetić dodaje da  odbori DUR na treritoriji grada Beograda aktivno obilaze teren i pripremaju se za beogradske izbore i da su  interesovanje i podrška romske populacije su zaista veliki.

Kako kažu u DUR-u, Srbija ima dobar ustav i prilično jasne zakone, ali oni moraju da se primene.

- Ustav omugućava da Romi budu prisutni u svim sferama društva, međutim to često nije slučaj jer su  obično pojedinačni interesi jači od interesa društva. Mi smo zadovoljan stanjem, uprkos svim nedaćama koje je Srbija doživela u proteklim godinama, kao što su  ratovi i sankcije,  jer i nije postojala veća mogućnost da se Romi integrišu u društvo. DUR smatra da svojim savetima i učestvovanjem u strategijama i akcionim planovima koje donosi Vlada RS može da doprinose njihovom boljem realizovanju – dodao je Saitović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17