• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Dobromirović

11.01.2018

17:44

BRUKA I SRAMOTA! BRISEL SE SPRDA SA NAŠOM DRŽAVOM: Srbija neće u  EU ni 2025!?

Politika

BRUKA I SRAMOTA! BRISEL SE SPRDA SA NAŠOM DRŽAVOM: Srbija neće u EU ni 2025!?

Podeli vest

Bečki "Prese" objavio strategiju Evropske unije o proširenju u kojoj se navodi da Srbija neće postati članica ovog saveza ni po isteku novog roka od sedam godina

Srbija neće postati punopravna članica Evropske unije čak ni u 2025. godini, objavio je juče ugledni bečki dnevnik "Prese"!

Ovaj list je objavio nacrt strategije Evropske komisije za Zapadni Balkan, u kojoj navodi da će 2025. godine početi prijem balkanskih država, ali da to nije nikakav fiksni datum, već "najbolji mogući scenario"!?! Takođe, kako se navodi, ideja Brisela jeste i da se Srbija gurne u takozvani paket za ceo region, koji čine Crna Gora, Makedonija, Albanija, BiH i lažna država Kosovo. Ideja je, navodno, da sve te zemlje zajedno u nekom trenutku uđu u EU, što evropski stručnjaci, sagovornici lista "Prese", tumače kao veliku nepravdu, pre svega prema Beogradu.

Temelji za proširenje

Nacrt strategije Evropske komisije za Zapadni Balkan, inače, trebalo bi da bude predstavljen 6. februara u Evropskom parlamentu.

"Prema nacrtu strategije Evropske komisije, 2025. godina biće godina kada će početi prijem zemalja Zapadnog Balkana u EU, što nije nikakav fiksni datum, već najbolji mogući scenario. Cilj Evropske komisije, prema ovom dokumentu koji će predstaviti 6. februara, jeste da se poveća reformski pritisak na zemlje poput Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Kosova", piše "Prese". 

Brisel je neozbiljan
Očekujem da bude zadržan jasan vremenski okvir pristupanja za zemlje koje su označene kao predvodnice u pristupnom procesu - Srbiju i Crnu Goru
Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker ističe da zemlje Zapadnog Balkana zaslužuju EU perspektivu, ali da ona neće biti sprovedena u delo za vreme njegovog mandata na čelu Evropske komisije.

- Moramo postaviti temelje za to, a te zemlje moraju da se poduhvate neophodnih reformi da bi do pristupa uskoro moglo i da dođe - naglašava Junker, indirektno potvrđujući da Srbija još dugo neće biti članica EU.

Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije, na drugoj strani naglašava da bi napredak u pristupnim pregovorima trebalo da bude u skladu sa individualnim rezultatima zemlje kandidata, a ne sa takozvanim "paketom za ceo region".

mojugao

ANA BRNABIĆ
PREMIJERKA SRBIJE

Evropska unija trajno je opredeljenje i važan cilj Srbije, ali se ne promoviše zbog novca već zbog sistema vrednosti. Zato želimo da budemo deo EU.

- Očekujem da bude zadržan jasan vremenski okvir pristupanja (2025. godina) za zemlje koje je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker označio kao predvodnice u pristupnom procesu - Srbiju i Crnu Goru. Očekujem da ta dva elementa budu jasno istaknuta u strategiji. Principijelno podržavam napredak regiona ka EU, ali smatram da napredak u pregovorima treba da bude u skladu s individualnim rezultatima koje kandidati postižu. Protiv sam takozvanog paketa za ceo region - ističe Joksimovićeva.

Stevica Deđanski, predsednik Centra za razvoj međunarodne saradnje, kaže da je u ovoj ideji veliki problem svrstavanje Srbije u grupu država koje nisu dostigle njen nivo realizovanih reformi.

6. FEBRUARA ĆE BITI PREDSTAVLJENA STRATEGIJA ZA ZAPADNI BALKAN U EVROPSKOM PARLAMENTU

- Prilično je nepravedno prema Srbiji da se nađemo u nekakvom "paketu" država koje za nama zaostaju godinama. To pričamo na svim sastancima i država se trudi da se izvuče iz takve situacije. Jako je ponižavajuće da nas Brisel stavi u istu korpu sa Makedonijom i Albanijom, jer mi smo sprovođenje reformi podigli bar za deset godina iznad njih - podvlači Deđanski.

Deo pritisaka

Karijerni diplomata Zoran Milivojević smatra da je sve ovo deo pritisaka na Srbiju zbog podrške Rusije, politike vojne neutralnosti i nepriznavanja Kosova.

- Zapad zato pokušava da napravi taj nekakav "paket" država koji bi ušao u Evropsku uniju. Ipak, jako je nepravedno da se Srbija gura u grupu sa, recimo, Makedonijom ili Albanijom, koje znatno zaostaju za nama. Zato se naša država i protivi ovoj ideji i zalaže za to da svaka zemlja, kada ispuni potrebne kriterijume, postane članica Evropske unije. To bi bilo pravedno - zaključuje Milivojević.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lazi lazi vere

pre 6 godina

Evropska zajednica se zajebava sa nama zato sto je sigurna u svoju propast pa sad kao fora ili sa kosovo ili nikako, to rade sa Turskom vec 55 godina . I ne zaboravite nikad a ni tad nece nas primati jer nece biti kandidata za malipunisanje sto njima ne odgovara.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija