• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik.

12.01.2018

13:30

AMERI NA PUTINA KREĆU IZ BEOGRADA: Vašington javno obznanio kakve PLANOVE IMA SA SRBIJOM I RUSIJOM!

Politika

AMERI NA PUTINA KREĆU IZ BEOGRADA: Vašington javno obznanio kakve PLANOVE IMA SA SRBIJOM I RUSIJOM!

Podeli vest

Polako počinje da se "diže prašina" zbog izveštaja koji se našao pred senatorima SAD. U izveštaju o "asimetričnim napadima Vladimira Putina na demokratiju", čitav odeljak je posvećen Srbiji

Suštinski navode se optužbe na račun rusije da se mešala u izborne procese u čak 19 zemalja, a među kojima je i Srbija koja se smatra ključnom u regionu i da bi borba protiv "malignog uticaja Rusije" u ovom delu Evrope trebalo da otpočne upravo u Beogradu.

Diplomata Vladislav Jovanović kaže za Sputnjik da ta inicijativa demokratskih senatora ima dve strane, jedna je okrenuta prema Srbiji, a druga prema Rusiji.

Prema Srbiji pokazuje da Amerika i inicijatori tog predloga Srbiju više gledaju kao objekat želja nego kao suverenu državu koja može samostalno da brine o svojim interesima i da određuje koja strana kad i koliko vrši nekakav ćudljivi maligni uticaj na nju. Što se tiče Rusije, ukazuje Jovanović, tu bi valjala da posluži ona narodna izreka - drž'te lopova, pošto ako se meri ruski uticaj u Srbiji sa uticajem Amerike i njihovih saveznika i organizacija, onda je to otprilike 1:100.

- Pregolem je dominirajući uticaj Amerike i zapadnih zemalja u Srbiji u odnosu na Rusiju. To se ogleda i u mešanju u izborne procese. Podsetimo da su se do 2000. Amerika i zapadne zemlje otvoreno mešale u izborne procese finansijski, politički, propagandno, informativno, i time su se još i hvalili. Da ne govorimo o drugim oblicima mešanja koji su nastavili kasnije - jasan je Jovanović.

BLIŽI SE DAN ZA DAN D ZA SRBIJU: Šta god da odluči, BIĆE TO PRST U OKO ILI AMERIMA ILI RUSIMA!

- Što se tiče ostalih oblika njihovog prisustva to je posebno izraženo u često neodmerenim izjavama koje daju u odnosu na Srbiju gde se pokazuju otvoreni pokušaji uticaja na njene spoljnopolitičke stavove. Što se tiče nevladinih organizacija, i tu su takozvane prozapadne nevladine organizacije u ogromnoj nadmoći u odnosu na verovatno mali broj, čak zanemarujuće manji broj koje Rusija ima - kaže Jovanović za Sputnjik.

Prema tome, ukazuje on, ta inicijativa nije odraz neke iskrene želje za popravljanjem prisustva i uticaja Amerike u Srbiji, koliko jeste da se Srbiji vežu ruke i da se, ako je ikako moguće, potpuno istera svaki oblik uticaja Rusije u Srbiji, a time i na Balkanu.

I BRITANCI KREĆU NA SRBIJU, AMERI NE MOGU SAMI: London bi da opet određuje PRAVILA IGRE NA ZAPADNOM BALKANU!

Pojavljivanje tog izveštaja, prema mišljenju politikologa Dmitrija Evstafijeva, stručaka za Ameriku i Kanadu, znači da počinje novo zaoštravanje unutrašnje političke borbe unutar SAD. 

Savršeno je jasno, smatra taj politikolog, da Trampova administracija nije uspela da pobedi Demokratsku partiju u informacionom ratu, odnosno da demokrate koriste sve raspoložive resurse i mogućnosti kako bi optužili Trampa za to da je navodno izdao interese Amerike u međunarodnim okvirima.

- Zloćudni uticaj Rusije u Srbiji manifestuje se kroz kulturne veze, propagandu, energiju i razvoj vojnih odnosa - ukazuju demokratski senatori. Navodi se i da je, prema podacima Stejt departmenta, u Srbiji znatno povećan broj nevladinih organizacija i medija sa proruskim stavom.

fotomontaža

Objektivno gledano, konstatuje Dmitrij Evstafijev, izveštaj odražava potpuno izmenjene odnose snaga u Evropi i konkretno na Balkanu, a to se najpre vidi kroz to kako ko vrši različite uticaje putem, na primer, nevladinih organizacija i medija koji deluju u novim formatima.

NAPAD NA RUSKE BAZE - AMERI TESTIRAJU ORUŽJA BEZ OBJAVE RATA: Putin uništio 13 letelica, Moskva sprema žestok odgovor!

- SAD nemaju više taj neprikosnoveni primat i to ih užasno brine i plaši. Ovaj izveštaj oslikava ono što misle američke elite i establišment. Druga je stvar što se sve rečeno pretvara u opštu antirusku histeriju, što je veoma, veoma opasno - konkretan je Evstafijev.

Američka spoljna politika prema Srbiji veoma detaljno je formulisana i demonstrirana još 1999, smatra i Dmitrij Evstafijev, kad je putem vojne intervencije, odnosno bombardovanja, Kosovo odvojeno od Srbije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17