• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug.rs/ informer.rs

12.01.2018

16:50

KUBUROVIĆ: Nacrt izmena Ustava za pravosuđe sledeće nedelje

Politika

KUBUROVIĆ: Nacrt izmena Ustava za pravosuđe sledeće nedelje

Podeli vest

Ministarka pravde Nela Kuburović rekla je da će sledeće sedmice biti objavljen Nacrt izmena Ustava u oblasti pravosuđa radi javne rasprave, nakon koje će biti upućen Venecijanskoj komisiji na mišljenje

Kuburović je precizirala da su ustavni amandmani rađeni u saradnji sa nekadašnjim članom Venecijanske komisije, koji sada radi ispred Saveta Evrope Džejmsom Hamiltonom.

- Gospodin Hamilton je juče završio 2. posetu Beogradu, tokom koje su finalizirani konačni amandmani koje će Ministarstvo pravde objaviti tokom sledeće nedelje. Krenuće javna rasprava, održaće se nekoliko okrughlih stolova, a Nacrt će nakon završetka javne rasprave biti upućen Venecijanskoj Komisiji - precizirala je ministarka.

KUBUROVIĆ: Ustav mora da se menja

Ona očekuje da će se Nacrt izmena Ustava u oblasti pravosuđa naći na redovnom zasedanju Venecijanske komisije tokom juna meseca.

- Nakon toga, mislim da imamo mogućnost da uputimo predlog amandmana Vladi Republike Srbije, koji će se potom naći u skupštinskoj proceduri - napomenula je Kuburović. 

Prema njenim rečima, ustavne promene se odnose se na jačanje pravosuđa, postupak izbora sudija i tužilaca, isključenje uticaja izvršne i zakonodavne vlasti kada je reč o procesnom izboru, kao i na promene sastava Državnog veća tužilaca i Visokog saveta sudstva. 

- Ministarstvo pravde se zalaže da se ukine i postupak izbora nosilaca pravosdunih funkcija na trogodišnji mandat, a nakon završetka javne rasprave videćemo da li će to rešenje da ostane - dodala je ona. 

KUBUROVIĆ: Specijalni sud nova šansa za pravdu




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija