• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Jovanović - M. Dakić

12.01.2018

18:16

 AMERIČKI SENATORI TRAŽE UDAR NA SRBIJU: Da nas kazne zbog migova i S-300! Da li će ih TRAMP POSLUŠATI?!

Politika

AMERIČKI SENATORI TRAŽE UDAR NA SRBIJU: Da nas kazne zbog migova i S-300! Da li će ih TRAMP POSLUŠATI?!

Podeli vest

Nabavka S-300 i prijateljstvo Vučića i Putina velika su opasnost za SAD, tvrde senatori. Daće milione dolara za NVO i prozapadne medije u Srbiji da suzbiju 'maligni ruski uticaj'. Očekuju da Srbija zbog EU okrene leđa Moskvi

Uticajni američki senatori prete sankcijama Srbiji zbog nabavke ruskog naoružanja! Kako se navodi u najnovijem izveštaju Spoljnopolitičkog odbora Senata SAD, naša zemlja bi zbog tesne vojnotehničke saradnje s Moskvom mogla da bude žestoko kažnjena!

U dokumentu na 200 strana, koji je pripremio senator iz redova demokrata Ben Kardin, detaljno se analizira ruski uticaj u Evropi, s posebnim osvrtom na Balkan i Srbiju. Našoj zemlji se zameraju bliske veze s Kremljom, kao i čvrsto prijateljstvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa Vladimirom Vladimirovičem Putinom.

Oštar ultimatum

Koliko pomno Amerikanci nadgledaju situaciju u Srbiji govori i činjenica da su pobrojali svaki pojedinačni susret dvojice lidera, uz komentar "da ih je od 2012. godine bilo barem dvanaest"!

Oštre kazne 
 Dogovor o sistemu S-300 mogao bi da aktivira zakon u SAD kojim se zahteva uvođenje sankcija Srbiji Izveštaj Senata

- Srbija je potpisala veliki ugovor o kupovini naoružanja sa Rusijom. U oktobru 2017. Rusija je Srbiji obezbedila šest aviona 'mig 29' i navodno se složila da joj isporuči još 30 tenkova T-72 i 30 BRDM-2 patrolnih borbenih vozila. Predsednik Vučić je izjavio da Srbija pregovara o kupovini odbrambenog sistema S-300 od Rusije. To je dogovor koji bi mogao da aktivira nedavno usvojeni zakon u SAD - kojim se zahteva uvođenje sankcija za svaku značajniju vojnu ili obaveštajnu transakciju sa Rusijom - navodi se, između ostalog, u pomenutom dokumentu, uz komentar da "borba protiv kobnog ruskog uticaja mora da počne upravo iz Beograda"!

U tekstu se dalje ističe da će Srbija na putu evrointegracija morati da okrene leđa Rusiji i oslobodi se njenog "malignog uticaja".

Pogrešna ima je to taktika
 Ako Amerika misli da se bori s Rusijom preko Srbije, to je loša taktika. Sklapaćemo vojne dogovore i kupovati oružje od koga god hoćemo  Miroslav Lazanski, vojni analitičar

Rusija širi maligni uticaj u Srbiji uz pomoć propagande, dezinformacija, energetike, odbrane, verskih i kulturnih veza, a da bi se tome suprotstavile SAD moraju da angažuju najviše zvaničnike. Težnja Srbije da održava dobre odnose i sa EU i sa Rusijom možda nije dugoročno održiva ako evropske integracije budu podrazumevale usvajanje odluka EU koje su protiv interesa Rusije. Ukoliko Srbija hoće u EU, ona mora da se izbori protiv ruskog arsenala", navodi se u izveštaju senatora Kardina i podseća na pretnju doskorašnjeg visokog američkog zvaničnika Brajana Hojta Jia da naša zemlja "ne može da sedi na dve stolice u isto vreme".

Sankcije mogu iz UN

da se ja pitam

DMITRIJ PESKOV

PORTPAROL KREMLJANovi izveštaj kongresmena je apsolutno neosnovan, radi se o paranoičnoj zabrinutosti SAD u vezi sa ruskim mešanjem, koja ne samo da šteti bilateralnim odnosima već i samoj Americi.

Vojno-politički komentator Miroslav Lazanski kaže da su ovakve pretnje američke administracije čist bezobrazluk.

- Verujem da te sankcije nikada neće proći u Kongresu! Koje to sankcije misle da nam uvode?! Njih bi samo Savet bezbednosti UN mogao da izrekne, a bilo koje druge bi bile nelegalne! Ruske sisteme naoružanja imaju i zemlje članice NATO... Pa, kako im to ne smeta, a smeta im kad se Vojska Srbije oprema? - pita Lazanski i dodaje da su se Ameri malo preigrali.

Šalju milione za NVO i prozapadne medije

Američki senatori između redova su najavili i spremnost da ulože desetine miliona dolara u finansiranje NVO sektora i prozapadnih medija u Srbiji koji bi se suprotstavili uticaju Rusije.
- Broj proruskih medija i NVO u Srbiji je porastao sa nekoliko desetina na nekoliko stotina prethodnih godina. Odgovor sa Zapada je slab, ali se čini da se vraća u trku u medijima. BBC je objavio planove da se ponovo angažuje u Srbiji 2018. - navodi se u izveštaju i ističe da u Srbiju treba uputiti više novca:.
"SAD i njeni saveznici na Balkanu treba da prenamene sredstva za pomoć i rade na dugoročnom jačanju demokratskih institucija i borbi protiv dezinformacija".

- Ako Amerika misli da se bori s Rusijom preko Srbije, onda je to loše izabrana taktika i pogrešno izabran teren. Mi smo zemlja koja ima nezavisnu spoljnu politiku i sklapaćemo vojne dogovore i kupovati oružje od svakoga ko poštuje vojno neutralnu poziciju Srbije i kada je to u našem interesu. Mi možemo na takve potencijalne sankcije da odgovorimo prekidom saradnje s NATO u Partnerstvu za mir. Nadam se da do toga neće doći i da u Vašingtonu još ima pametnih ljudi koji znaju da bi nas takav gest gurnuo u još čvršći zagrljaj s Rusijom - ističe Lazanski.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima!
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima!

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija