• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

15.01.2018

16:22

​STARTNE POZICIJE! Predizborno istraživanje u BGD - SNS PORASTAO NA 41%, ĐILASOVCI PALI NA 12,9!

Politika

​STARTNE POZICIJE! Predizborno istraživanje u BGD - SNS PORASTAO NA 41%, ĐILASOVCI PALI NA 12,9!

Podeli vest

Koalicija Đilas-Janković-Jeremić, kao i Šapić i Beli imaju trend pada, dok pored naprednjaka rastu SPS, DS i SRS! Izborna kampanja može ove rezultate bitno da promeni

Kada bi ove nedelje bili održani lokalni izbori u Beogradu, lista SNS 'Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd' osvojila bi najmanje 41 odsto glasova. Daleko iza našla bi se koalicija Đilas-Janković-Jeremić sa osvojenih najviše 12,9 odsto glasova.

Ovo je pokazalo najnovije interno istraživanje renomirane beogradske agencije za ispitivanje javnog mnenja rađeno po narudžbini jedne zapadne ambasade.

Zaboravili na građane

Opozicija već godinama pokazuje istu grešku i istu političku nezrelost baveći se samo sobom i sopstvenim pitanjima
Marko Selaković, stručnjak za političke komunikacije

Rezultati ovog istraživanja u koje je Informer juče imao uvid pokazuju da su naprednjaci za dva odsto poboljšali svoj rejting u odnosu na poslednje dane 2017. godine. Istovremeno, koalicija Dragana Đilasa, Saše Jankovića i Vuka Jeremića zabeležila je pad podrške sa 15,6 na 12,9 procenata.

Šapić u najvećem padu

Ipak, najveći gubitak beleži predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić, koji je sa prvobitno izmerenih 15 stigao na samo 10,7 odsto podrške. Za njim sledi Ivica Dačić, odnosno savez SPS i JS sa 8,5 odsto i 'trendom rasta', dok loše stoji Luka Maksimović, poznatiji kao Ljubiša Preletačević Beli, za koga bi danas glasalo 7,4 odsto birača u prestonici (prve procene su govorile da će sigurno imati više od deset odsto).

Premda trenutno ispod cenzusa, blagi rast podrške ima Demokratska stranka sa trenutnim rejtingom od 4,5 odsto i SRS Vojislava Šešelja sa 3,5 odsto. Istraživači procenjuju da ove dve stranke još i imaju šanse da u martu preskoče cenzus, dok su svi ostali gotovo bez ikakvih šansi. Napominjemo da je istraživanje rađeno pre nego što je LDP najavio da će kao prvu na listi kandidovati pevačicu Jelenu Karleušu.

Komentarišući ove podatke, stručnjak za političke komunikacije Marko Selaković kaže za Informer da ga ovakvi rezultati istraživanja nimalo ne iznenađuju.

- Uveren sam da će SNS na ovim izborima ostvariti dva ili tri puta bolji rezultat od drugoplasirane liste. U tom smislu ovi trendovi rasta i pada mogu da budu vrlo indikativni pred ulazak u kampanju. Kako će se stvari dalje razvijati, zavisi i od toka te kampanje. SNS je postavkom izborne liste jasno pokazao da planira da vodi pobedničku kampanju, uz učešće javnih ličnosti, uglednih stručnjaka koji imaju širok front podrške - smatra Selaković.

Opozicija tone dalje

Naš sagovornik ocenjuje da će opozicija pak nastaviti da pada ako se i dalje bude bavila sama sobom a ne građanima Srbije.

mojugao

D. Anđelković

ANALITIČAR

SNS ima povoljnu okolnost što se i u prestonici oseća duh predsedničkih izbora i Vučićeve pobede. Verujem da će osvojiti više od 40 odsto glasova, a kako je SPS između pet i 10 odsto podrške, zajedno će moći da formiraju gradsku vlast.

- Logično da se primećuje blagi trend pada opozicionih lista jer opozicija već godinama pokazuje istu grešku i istu političku nezrelost, baveći se sobom i sopstvenim pitanjima umesto onima od značaja za građane. Ukoliko i u kampanji to budu činili, za očekivati je da ovakav trend bude na kraju materijalizovan kroz dalji pad podrške birača njihovoj politici - zaključuje Selaković.

Bojan Klačar iz Cesida kaže da je još rano za bilo kakve prognoze i velike zaključke jer kampanja još nije ni počela i mnoge stranke nemaju nikakve aktivnosti.

- Naprednjaci i socijalisti su favoriti na izborima u Beogradu, ali još nemaju sigurnu većinu, pa je ključno pitanje da li će uspeti da osvoje dovoljan broj glasova. Opozicija takođe ima šanse da ostvari dobar rezultat, ali joj je potrebna veća izlaznost i što manje procenata bačenih glasova - objašnjava Klačar.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija