• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

15.01.2018

18:24

(FOTO) PREDSEDNIK VUČIĆ O ISTORIJSKOJ POSETI: Dolazak japanskog premijera ključan za dalji razvoj odnosa!

Politika

(FOTO) PREDSEDNIK VUČIĆ O ISTORIJSKOJ POSETI: Dolazak japanskog premijera ključan za dalji razvoj odnosa!

Podeli vest

Japanski premijer Šinzo Abe stigao je danas u dvodnevnu zvaničnu posetu Srbiji, zajedno sa delegacijom japanskih privrednika, a domaćin mu je predsednik Srbije Aleksandar Vučić

To je prva poseta jednog japanskog zvaničnika Beogradu na tako visokom nivou u poslednje tri decenije, pa je dolazak Abea unapred dobio epitet "istorijski".

- Uvaženi gosti, dragi prijatelji iz Japana. Imam veliku čast i zadovoljstvo da u Srbiji pozdravim premijera Abeo koji je prvi posetio Srbiju posle 31 godinu. Upravo zbog toga ovu posetu smatram istorijskom i smatram je prekretnicom za dalji razvoj bilateralnih odnosa Srbije i Japana. Razgovori sa premijerom Abeom bili su konstruktivni i prijateljski. Razgovarali smo o svim ključnim politčkim pitanjima, ali smo najviše pažnje posvetili našim bilateralnim odnosima - izjavio je Vučić i dodao: 

printscreen

- Ponovio sam stavove RS da će svi sporovi biti rešavani mirnim putem. Iz poštovanja principa međunarodnog prava. Mi smo premijera Abea upoznali sa našim odnosima sa Prištinom, i o daljem nastavku i unapređenju naše bilateralne saradnje. Gospodinu Abeu smo zahvalni na pomoći posebno tokom poplava 2014.godine.  Naša trgovinska razmena je mala i otvara velike mogućnosti za napredak. Ipak naša saradnja u poslednje vreme je napredovala, što se vidi u izgradnji postrojenja u Tentu, i najnovijih investicija u Srbiji. Danas sam imao čast da razgovaram sa predstavnicima 16 veoma značajnih kompanija, i uputio sam im poziv, i moram reći da je Srbija dobra za investiranje. Naš cilj je da smanjujemo nezaposlenost. Želim takođe da se zahvalim srpskim privrednicima, koji su dobro predstavljali svoje firme. Razgovarali smo o situaciji na Zapadnom Balkanu, i dobili podršku - rekao je predsednik Vučić.

Premijer Japana je potom izjavio:

printscreen


- Izuzetno mi je drago što sam danas u poseti Srbiji, kao i predsedniku Vučiću koji izuzetno dobro poznaje Japan. Srbija je ključna država kada je reč o stabilnosti država Zapadnog Balkana.

printsceer youtube

Abe je ocenio da je sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem novi početak prijateljstva između dve države i da ćemo snažno ojačati japansko srpske odnose i u političkim, ekonomskim, kulturnim i drugim sferama. 

On je u zajedničkom obraćanju sa predsednikom Srbije rekao da mu je izuzetno drago što posećuje Srbiju u vreme Srpske nove godine, kao i da mu je drago što po prvi put kao premijer boravi u Srbiji i što je imao značajan razgovor sa Vučićem.

On je rekao i da Japan podržava i aktivno će pomagati evrointegracije Srbije i regiona. 

Srbija je ključna država za stabilnost zapadnog Balkana ukazao je Abe i podvukao da su i zbog toga odnosi sa Srbijom veoma važni. 

Međunarodna zajednica suočava se sa problemom naoružanja i pretnje Severne Koreje, izazivanjem sukoba i ozbiljnim provokacijama protiv međunarodnog prava i poretka koji se bazira na vladavini prava. 

Dogovorio sam se sa predsednikom Vučihem da ćemo tesno sarađivati u reagovanju na te probleme - rekao je Abe.

On je kao primer i simbol saradnje i prijateljskih odnosa naveo projekat odsumporavanja TE Obrenovac. 

Premijer Abe je zaključio da odnosi Japana i Srebije imaju potencijala za dalji razvoj. 

VUČIĆ PRIVREDNICIMA JAPANA: Teško ćete naći uslove kao ovde




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija