• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: telegraf.rs/informer.rs

16.01.2018

13:31

Manipulisanje činjenicama: lažna interpretacija stvarnog upozorenja (ISPRAVKA)

Politika

Manipulisanje činjenicama: lažna interpretacija stvarnog upozorenja (ISPRAVKA)

Podeli vest

Analizirali smo tvrdnju o tome da je Amerika izdala upozorenje za putovanja na Kosovo samo 2 dana prije ubistva Olivera Ivanovića.

Analiza teorije zavjere o “američkom udaru na Srbe u BiH i Srbiji” odvela nas je na članak objavljen 16. januara na portalu “Dnevnog Avaza”:

SAD izdale upozorenje za Kosovo dva dana prije ubistva Ivanovića
Američki Stejt department upozorio je svoje državljane koji planiraju da putuju na Kosovo da budu dodatno oprezni zbog terorizma.
Stejt department je to učinio samo dva dana prije nego što je političar Oliver Ivanović upucan ispred kancelarije svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici, nakon čega je podlegao povredama.

Terorističke grupe nastavljaju da planiraju moguće napade u regionu Balkana, uključujući i Kosovo - navodi se u saopćenju Stejt departmenta koje je prenijela i Američka ambasada u Prištini.

Originalni članak u kom su iznesene ove tvrdnje objavljen je na portalu “Telegraf” ranije tog dana, sa naslovom:

Samo dva dana pre ubistva Olivera Ivanovića, SAD izdale alarmantno upozorenje za Kosovo

“Informer” je identičan tekst objavio dva sata nakon “Telegrafa”, ali mu je dao “jači” naslov:

TREBA DA VERUJEMO DA JE SLUČAJNO?! Samo dva dana pre ubistva Olivera Ivanovića, SAD izdale ALARMANTNO UPOZORENJE ZA KOSOVO!

Petnaestak minuta nakon što je objavljen na “Informeru”, tekst se, u redigovanoj verziji, našao i na stranici “Nezavisnih novina” sa naslovom “SAD izdale upozorenje za Kosovo dva dana prije ubistva Ivanovića”, pri čemu je kao izvor vijesti naveden “Telegraf”. Nekoliko minuta kasnije, skraćena verzija objavljena u “Nezavisnim” našla se na stranici “Dnevnog Avaza”, bez navedenog izvora informacije.

O upozorenju o kojem pišu navedeni mediji, već smo pisali u analizi “Turska, Rusija, Bosna, Srbija, Kosovo i “udar Amerike”: Svega pomalo, činjenica nimalo”, gdje smo napomenuli da su ove tvrdnje - i sa njima povezane teorije zavjere - već bile predmet fact-checking analize kolega/ica iz Srbije, u tekstu Novosadske novinarske škole objavljenom na portalu “Fake news tragač”.

Pomenuto upozorenje odnosi se na promjenu “statusa” Bosne i Kosova u procjenama bezbjednosti putovanja koje američki State Department objavljuje za sve države svijeta. Taj status je za Bosnu i Hercegovinu, kao i za Kosovo, ažuriran 10. januara, kada su obje države označene kao zemlje u koje treba putovati uz “povećani oprez”, to jest ocijenjene su brojem 2 na skali procjene rizika koja ima 4 stepena.

 

Četvrti stepen je, zapravo, upozorenje da se ne putuje u određenu državu, no ta ocjena nije dodijeljena ni Bosni ni Kosovu.

Potrebno je napomenuti da američka vlada nije samo Bosni i Kosovu dodijelila ocjene za rizik od putovanja. Istog dana, 10. januara, State Department je, naime, promijenio način ocjenjivanja rizičnosti putovanja, odnosno upozoravanja svojih građana. Tada je predstavljena nova skala od 4 ocjene i profili svih država ažurirani su u skladu sa tim:

 

Promjenu klasifikacije bezbjednosnih rizika prilikom putovanja objasnila je voditeljica “Ureda za prekookeanski servis” State Department-a, Michelle Bernier-Toth. U članku objavljenom u listu “Washingon Post”, Bernier-Toth je rekla da su prethodne kategorije bile zbunjujuće i da nije svima bila jasna razlika između “upozorenja” i “uzbune”:

 “Osobno sam bila umorna od objašnjavanja razlike između upozorenja i uzbune vezane za rizik putovanja, što nije bilo jasno čak ni nekim mojim kolegama," rekla je ona. “Morali smo to da predstavimo na pristupačniji način, kako bi informacije bile lakše razumljive.”

Kompletnu listu svih država koje imaju bilo kakvu vrstu obavještenja ili upozorenja možete pogledati na ovom linku.

S obzirom da je tvrdnja iz naslova, koja govori da je 2 dana prije ubistva Olivera Ivanovića “izdato alarmantno upozorenje za Kosovo” netačna, istu ocjenjujemo kao lažnu vijest. “Upozorenje” je, dakle, izdato 6 dana prije ubistva i nije se odnosilo samo na Kosovo, već se radilo o ažuriranju informacija o svim državama u bazi State Departmenta.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija