• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M.M.D.

16.01.2018

14:41

INSPEKCIJA KREĆE U KONTROLU NEREGISTROVANIH ZGRADA! U više od 15.000 zgrada preti prinudna uprava!

Društvo

INSPEKCIJA KREĆE U KONTROLU NEREGISTROVANIH ZGRADA! U više od 15.000 zgrada preti prinudna uprava!

Podeli vest

Od 40.000 stambenih zgrada, 24.600 odabrale upravnike ili predsednike kućnog saveta. One koji nisu dobiće najpre opomenu, a zatim i prinudnu upravu

Oko 15.400 zgrada u Srbiji dobiće prinudnog upravnika ukoliko se u roku od mesec dana ne upišu u registar stambenih zajednica, upozoravaju nadležni! 

Naime, od 40.000 stambenih zgrada u Srbiji, 24.600 odabralo je upravnike ili predsednike kućnih saveta, dok one koje to nisu dobiće opomenu i rok od mesec dana da to učine.

Ako prekrše i taj rok, biće im uvedena prinudna uprava od strane opština i tek tada će moći da se upišu u registar.

Prvo opomena

Marko Arsenijević, član UO "Inicijative za kvalitetnije stanovanje", koja predstavlja udruženje svih profesionalnih upravnika, objašnjava za Informer da svi stanari koji se nisu usaglasili ko će rukovoditi njihovom zgradom rizikuju da im lokalna samouprava prinudno dodeli nekoga ko će obavljati taj posao. 
- To će biti neko sa liste registrovanih profesionalnih upravnika, koju vodi Privredna komora Srbije. Procedura je takva da komunalni inspektori izlaze na teren i proveravaju da li je zgrada upisana. Ako nije, zapisnički će to konstatovati i izdati nalog. Stanari zatim dobijaju još jedan rok od mesec dana, a kada i to istekne, uvodi de prinudna uprava - kaže on.

Neće špijunirati podstanare

Angažman profesionalnih upravnika najviše je uplašio vlasnike stanova koji ne plaćaju porez na izdavanje stana. Međutim, posao upravnika neće biti da špijunira podstanare.
- Upravnici zgrada nisu policajci i njihov posao nije da legitimišu ili prijavljuju one koji nemaju ugovor o izdavanju stana i ne plaćaju porez za to. To radi isključivo poreski inspektor koji već po svojoj službenoj dužnosti proverava da li vlasnici plaćaju porez za svoje podstanare - objašnjava Marko Arsenijević.

Arsenijević objašnjava da prinudni upravnik ima ista zaduženja kao i izabrani upravnik i vlasnici stanova će morati da mu daju novčanu nadoknadu za njegov angažman.
- Jedina razlika je što će on moći da bude smenjen u bilo kom trenutku ukoliko stanari nisu zadovoljni njegovim radom ili ipak odluče da u međuvremenu sami odaberu upravnika - kaže on.

Pomoćnica ministarke građevine Jovanka Atanacković kaže da, iako je prošao rok od šest meseci za upis zgrada, to ne znači da one i posle tog datuma ne mogu da se registruju.
- U zgradama koje se nisu registrovale, najpre će biti sproveden inspekcijski nadzor, potom će im biti izrečena opomena i dati rok od još mesec dana da izaberu upravnika, profesionalnog ili nekog od komšija. Ako to ne urade u datom roku, sleduje im prinudna uprava. U većini gradova je ovaj proces već organizovan, ostalo je samo da se vidi koliko će prinudni upravnici biti plaćeni - rekla je Atanacković.

Uvek na usluzi

Prema njenim rečima prvi zadatak prinudnog upravnika biće da registruje zgradu i da nakon toga sa stanarima popriča o daljem načinu upravljanja. Stanari, sa druge strane, u svakom trenutku imaju mogućnost da izaberu upravnika-komšiju ili profesionalnog upravnika, kojeg bi angažovali po ugovoru.

Radi od 0 do 24
Upravnik zgrade biće na raspolaganju stanarima u svakom trenutku, 24 sata dnevnoJovanka Atanacković, pomoćnica ministarke građevine

- Profesionalni i prinudni upravnik se svakako plaćaju, za razliku od komšije koji to radi dobrovoljno! Ključna razlika je u tome što je profesionalni upravnik dužan da vam se u svakom trenutku nađe na usluzi - kaže Atanackovićeva i dodaje da je već dosta učinjeno u procesu uvođenja uprava u zgrade.

Većina bira komšiju umesto profesionalca

Na stanarima je da se odluče da li će o njihovoj zgradi voditi računa profesionalni upravnik, koji im po zakonu mora biti na raspolaganju 24 sata, ili neka druga osoba iz njihove zgrade, koju mogu, ali ne moraju da plate. Do sada, od 24.600 registrovanih zgrada oko 90 odsto njih se izjasnilo za to da o zgradi brine komšija, a 10 odsto za profesionalne upravnike. Mirjana Kovačević iz Privredne komore Srbije kaže da je razlog za ovakvu situaciju to što stanari smatraju da su stari predsednici kućnih saveta bolja i sigurnija opcija za izbor upravnika.
- Stanari po inerciji biraju starog predsednika kućnog saveta za upravnika zgrade, što je dobro ukoliko on zna posao i ukoliko su zadovoljni njegovim angažmanom. Takođe, problem je što još nemamo dovoljno profesionalnih upravnika zgrada, kao ni onih koji su upisani u registar - kaže ona. 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija