• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. Duduković

18.01.2018

21:38

RASIM LJAJIĆ ZA INFORMER: Srbija u 2017. od turizma zaradila 1,2 milijarde evra!

Društvo

RASIM LJAJIĆ ZA INFORMER: Srbija u 2017. od turizma zaradila 1,2 milijarde evra!

Podeli vest

Prošle godine smo od turizma zaradili 14,5 odsto više nego 2016. godine. To je apsolutni rekord, premašili smo sva očekivanja za 50 odsto. Ciljna grupa za 2018. su nam turisti iz Irana, Indije i Kine

Srbija je od turizma prošle godine zaradila 1,2 milijarde evra, što je apsolutni rekord i čak 14,5 odsto više nego 2016. godine, rekao je za Informer ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić! On u intervjuu za naš list kaže da više od polovine noćenja strani gosti ostvare u Beogradu, dok Novi Sad i planinski centri Kopaonik i Zlatibor pokrivaju ostatak noćenja.

Takođe, Ljajić najavljuje da će u 2018. godini ciljna grupa biti turisti iz Indije, Kine i Irana i da se od njih očekuje još veća zarada.

(VIDEO) UJACI, PUKNITE OD MUKE: HRVATSKA IZBRISANA, SRBIJA NA VRHU! CNN preporučuje zemlje koje se moraju videti!


* Prema zvaničnim procenama, za 10 meseci 2017. godine Srbija je registrovala skoro tri miliona noćenja stranih gostiju. Da li je to realna brojka s obzirom na to da se veliki deo zarade od turizma sliva i od "sive" ekonomije?


- Imamo rast od 14,5 odsto deviznog priliva u prvih deset meseci prošle godine. Mi smo predvideli rast od deset odsto, ali ova ukupna cifra je 50 odsto više priliva nego što smo predvideli. Svakako da ovo nije realna brojka, jer ogroman broj turista, pogotovo iz regiona, odseda u privatnim smeštajima, prenoćištima i hostelima. U Beogradu je prijavljeno svega 2.500 ležajeva, a svi smo svesni da je Beograd prepun turista.


* Koje su bile top-destinacije u Srbiji u 2017. godini?


- Na prvom mestu je svakako naša prestonica, zatim Novi Sad, zbog lepote grada, ali i festivala, Vrnjačka Banja, a tu su i najatraktivnije planine, poput Kopaonika i Zlatibora.

Shutterstock

* Menja li se slika da su nam i dalje najčešći gosti komšije iz regiona.


- Najviše gostiju dolazilo nam je iz Bosne i Hercegovine, ali i iz Turske, Bugarske, Hrvatske, Nemačke, Crne Gore, Slovenije, Rumunije, Grčke i Makedonije. Međutim, moram da naglasim da su zavidan broj noćenja ostvarili Rusi, Izraelci i Kinezi.

* Urađeno je mnogo na promociji turističke ponude Srbije. Na čemu će biti akcenat u 2018. godini kad je marketing u pitanju?


- Ove godine radićemo na intezivnoj međunarodnoj i nacionalnoj televizijskoj kampanji i promociji na svetskim medijima kao što su "Njujork dejli njuz", "Travel Čenel", "TV5Mond", "Nacionalna geografija"... Na ovaj način najbolje ćemo da promovišemo potencijale Srbije i da privučemo nova tržišta. Paralelno radimo na poboljšanju turističke ponude, obnovi banja i drugih lokaliteta od istorijskog značaja. Konkretno, ciljna grupa za ovu godinu su nam gosti iz Irana, Indije i Kine, a raznim promocijama radimo na tome da što bolje promovišemo našu zemlju.

ČADEŽ: Poseta japanske delegacije velika šansa

* Koji su planovi za 2018. godinu?


- Treba da iskoristimo ulaganje našeg proslavljenog košarkaša Miloša Teodosića i njegovog brata, koji će izgraditi jedan veliki turistički kompleks na Divčibarama. Tu investiciju ćemo da pratimo kroz pomoć države u izgradnji prateće infrastrukture, ali i da obogatimo turističke sadržaje. Takođe, plovidbu Dunavom planiramo da podignemo na viši nivo, kao i turistički potencijal gornjeg Podunavlja.


* Da li za to imamo dovoljno novca?


- Za turizam nikad nije dovoljno! Ove godine za projekte razvoja turističke infrastrukture opredeljeno je budžetom 790 miliona dinara. Međutim, raspolažemo i sredstvima Evropske unije, ali koristimo i druga sredstva. Konkretno, zahvaljući sredstvima iz Turske dosta je urađeno u Velikom Gradištu. Nadamo se sličnim ulaganjima i tokom 2018. godine.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija