• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/B92

19.01.2018

18:59

STEJT DEPARTMENT IZDAO UPOZORENJE PRVOG NIVOA:  Ne putujte u Srbiju i Beograd!

Društvo

STEJT DEPARTMENT IZDAO UPOZORENJE PRVOG NIVOA: Ne putujte u Srbiju i Beograd!

Podeli vest

Američki Stejt deparment izdao je "upozorenje prvog nivoa" za putovanje u Beograd i Srbiju zbog prijavljene epidemije boginja

To je objavljeno na Tviteru Stejt departmenta, uz preporuku svima koji putuju u Srbiju da provere da li su vakcinisani protiv boginja vakcinom MMR.

Kako je Centar naveo, pre odlaska iz SAD, deca starosti od 6 do 11 meseci trebalo bi da prime jednu dozu MMR vakcine, a odrasli i deca starija od jedne godine dve doze te vakcine.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti SAD naveo je da su "zdravstveni zvaničnici u Srbiji prijavili epidemiju malih boginja".

- Male boginje su bolest koju izaziva virus koji se širi vazduhom disanjem, kašljanjem ili kijanjem. Virus malih boginja je veoma zarazan i može da opstane i do dva sata u vazduhu ili na nekoj površini. Simptomi su osip, visoka temperature, kašljanje i zapušen nos- navodi američki Centar.

Informer

Institut za javno zdravlje Srbije “Milan Jovanović Batut“ saopštio je u četvrtak da je za tri i po meseca registrovano 1.114 slučajeva malih boginja u Srbiji.

Osim toga, iz Batuta ističu da je do sada dvoje pacijenata preminulo zbog komplikacija - tridesetogodišnji mladić u Beogradu i dvogodišnji dečak u Nišu.

Najmlađa obolela osoba je uzrasta jedan i po mesec, a najstarija 60 godina. 

Većina obolelih osoba (93 odsto) je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa, ističu iz Batuta. 

Od težih komplikacija malih boginja registrovana je upala pluća kod 141 obolele osobe. 

ALARMANTNI PODACI INSTITUTA BATUT: U Srbiji registrovano 1.114 slučajeva malih boginja

Takođe, iz Kliničkog centra Srbije istakli su nedavno da su male boginje (morbile) dijagnostifikovane kod 13 zdravstvenih radnika. 

"Većinа obolelih je nevаkcinisаnа ili je nepotpuno vаkcinisаnа protiv morbilа. Među obolelimа imа lekаrа, medicinskih sestаrа, lаborаtorijskih i rendgen tehničаrа i pomoćnog osobljа", rečeno je Beti u KCS. Od oktobra prošle godine na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Srbije i intenzivno se sprovodi vakcinacija svih nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih osoba uzrasta od godinu dana do navršenih 14 godina.

printscreen/Twiter




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija