• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Dobromirović

22.01.2018

15:09

VUČIĆ SPREČIO RAT NA KOSOVU! Prava drama odvijala se iza posete predsednika južnoj pokrajini!

Politika

VUČIĆ SPREČIO RAT NA KOSOVU! Prava drama odvijala se iza posete predsednika južnoj pokrajini!

Podeli vest

Šiptari hteli da iskoriste ubistvo Olivera Ivanovića i da u subotu uveče pošalju specijalce ROSU da zauzmu sever Kosova! Kad je za to saznao, predsednik odlučio da ode u pokrajinu! Vojska Srbije bila spremna da odmah odgovori na napad

Neposredno pre i tokom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji odvijala se velika politička i bezbednosna drama, otkriva Informer.

Pakleni plan terorista

"Albanski plan bio je da u noći između subote i nedelje na sever pokrajine, bez ikakve najave, pošalju više od 500 specijalaca s dugim cevima, koji je trebalo da krenu iz policijske baze u Vučitrnu"Izvor Informera

Šiptari su, kako tvrde naši odlično obavešteni bezbednosni izvori, planirali da istragu ubistva lidera SDP Olivera Ivanovića iskoriste kao izgovor da bi u noći između subote i nedelje specijalce iz zloglasne policijske jedinice ROSU poslali da zauzmu sever Kosova!

Baza u Vučitrnu

Čim je saznao za ovaj plan, predsednik Vučić je odlučio da ode u pokrajinu, pa je šiptarskim specijalcima u poslednji čas izdata direktiva da obustave akciju! U isto vreme, kako saznajemo, jedinice Vojske Srbije u oblastima koje gravitiraju ka administrativnoj liniji dobile su naređenje da podignu borbenu gotovost i budu spremne da zaštite Srbe na Kosmetu.

Poseta pokazala brigu Srbije o ljudima

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da je boravak predsednika Aleksandra Vučića sa Srbima na Kosovu i Metohiji u najtežim trenucima pokazao da se država 'neće pomeriti iz pokrajine'.

- Vučić je dokazao da će Srbija brinuti o svakom čoveku koji živi na Kosovu i da naša politika samo jača položaj zemlje i Srba u pokrajini. Predsednik je još jednom dokazao da je državnik kakvog dugo nismo imali i da je čovek ogromne lične hrabrosti - ukazao je Vulin.

Naši izvori navode da su informacije o planiranoj albanskoj invaziji na sever Kosova istovremeno dobile srpska i ruska služba.

- Albanski plan bio je da u noći između subote i nedelje na sever pokrajine, bez ikakve najave, pošalju više od 500 specijalaca s dugim cevima, koji bi u 'hamerima' krenu iz policijske baze u Vučitrnu. Zvanično bi bilo saopšteno da su oni izašli na sever da bi mogla da se sprovede istraga ubistva Olivera Ivanovića... Kada je Vučić saznao za ovo, on je odmah odlučio da ode na Kosovo. Beograd je, odmah potom, EU i NATO dostavio dokaze o planiranoj albanskoj akciji zauzimanja severa i sve je obustavljeno - prenosi Informerov izvor.

mojugao

Dušan Proroković

ANALITIČAR

Sumnjam da je NATO trebalo predočavati bilo šta. Znaju oni sve i bez naših dojava.

Prema njegovim rečima, situacija je u jednom trenutku bila bukvalno na ivici novog rata!

- Vučić je, čim je dobio informacije, otvoreno i direktno poručio stranim zvaničnicima da će ovu albansku akciju smatrati objavom rata. Već je bio izdat i nalog jedinicama Vojske Srbije u Raškoj i drugim garnizonima koji gravitiraju ka južnoj pokrajini da podignu gotovost i budu spremne da svim silama zaštite srpski narod - objašnjava naš izvor.

Niko juče u vrhu države nije želeo zvanično da komentariše naša saznanja, ali nam je nezvanično potvrđeno da su postojale informacije o planu Prištine da sever Kosova preko noći stave pod kontrolu. S druge strane, bezbednosni stručnjak Milan Petrić smatra da bi NATO i EU trebalo da obrate malo više pažnje na sigurnost Srba.

- Molim vas, koliko Srba je ubijeno otkako su oni preuzeli odgovornost za bezbednost?! Ako je ova informacija istinita, kako to da je opet izostala reakcija NATO i osuda iz EU? Zašto? - pita se Petrić.

Vojska može brzo da zauzme sever

Informer

Informer je pre skoro godinu dana, u ponedeljak 6. februara 2017. objavio tekst o planovima Šiptara da silom zauzmu sever Kosova.

Kako smo tada objavili, a što je kasnije i zvanično potvrđeno, šef NATO pakta Jens Stoltenberg je krajem januara prošle godine upozorio albanske zvaničnike da ne pomišljaju na novi rat.

- Vojska Srbije može za nekoliko sati da zauzme sever Kosova - rekao je tada Stoltenberg i dodao:

- Iza Srbije stoji Rusija i NATO neće tek tako, zbog Kosova, ući u rat sa Putinom.

Bezbednosni analitičar Darko Trifunović ističe da je Vučićeva poseta predstavljala veliki bezbednosni izazov.

- Možete zamisliti šta se bi se desilo da se dogodio nekakav incident pre ili tokom Vučićeve posete... To bi bio strašan skandal! Priština smatra da je i severni deo Kosova njihov i oni uvek mogu da pokušaju da pošalju jedinice ROSU tamo. Pitanje je samo kako bi Srbija u tom trenutku reagovala... - podvlači Trifunović.

Pucanj u nogu

General Božidar Delić naglašava da je plan Albanaca, ako je zaista bio ovakav, bio loš po njih.

- Šiptari ne rade ovakve stvari i ne preduzimaju rizične operacije bez saglasnosti pokrovitelja, odnosno Amerike. Da se ovo desilo, to bi samo iziritiralo Srbe. Čak i da su postigli neki ograničeni cilj, to bi bilo samo privremeno. Tako da ne verujem da bi Albancima ovo uspelo... - zaključuje Delić.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
MILICA

pre 6 godina

Mislim da konacno imamo predsednika drzave koji ozbiljno zasluzuje to mesto, zelela bi da nam dugo potraje

Pera

pre 4 godine

A sta ako Albanci dokazu da iza ubistva Olivera Ivanovica, sto ji Vucic sa njegovim kriminalcima! Da li ce i onda da skandiraju "Aco Srbine", iako je iz Ace Srbina gvirio Aca Musliju ?

Izbori 2024

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima!
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima!

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija