• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

22.01.2018

20:42

DAČIĆ: Stolica za Kosovo u UN zavisi od stava Srbije

Politika

DAČIĆ: Stolica za Kosovo u UN zavisi od stava Srbije

Podeli vest

Prvi potpredsednik vlade i šef diplomatije Ivica Dačić poručio je da Kosovo ne može da dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama, ukoliko to ne bude stav Srbije

On je gostujući na Radio-televiziji Vojvodine kazao da ostaje pri stavu da ocene visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Feredike Mogerini i evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana da je 2018. godina prelomna za budućnost Kosova "predstavljaju bajke", dodavši da bi bilo odlično kada bi se došlo do trajnog rešenja, ali da je to trenutno nerealno.

- Moj skepticizam se zaasniva na realnosti, a to znači da kada neko govori kako treba da dođe do rešenja za Kosovo, oni na zapadu uglavnom misle da mi treba da prihvatimo jednoglasno proglašenu nezavisnost Kosova. Ako je to očekivanje od 2018. godine, ja sa potpunom sigurnošću mogu da kažem da su to bajke - naglasio je Dačić.

Na pitanje da li je očekivanje evropskih funkcionera od 2018. godine zapravo stolica za Kosovo u Ujedinjenim nacijama, Dačić je kazao da takvu odluku trenutno može da donese samo Savet bezbedbosti Ujedinjenih nacija (SBUN), te da će Kina i Rusija u tom telu sigurno poštovati odluku Srbije.

DAČIĆ: Nastavak dijaloga kad dobijemo informacije o ubistvu Ivanovića


- Njih interesuje samo da mi priznamo međunarodni subjektivitet Kosova. Mi hoćemo trajno rešenje, a to što neko govori da treba da priznamo nezavisnost Kosova i da im damo stolicu u Ujedinjenim nacijama, to je apsolutno neprihvatljivo. To je zvaničan stav vlade Srbije i to govorim kao Ivica Dačić, predsednik jedne od vladajućih stranaka i ministar spoljnih poslova i siguran sam da je to stav i predsednika Aleksandra Vučića - kazao je šef srpske diplomatije.

On je rekao da situacija u kojoj bi Srbija prihvatila da Kosovo dobije stolicu u UN i sigerisala Rusiji da glasa za takav predlog, predstavlja ne samo bajku, već i fatamorganu. 

Ukoliko bi Srbija dobila nešto zauzvrat, kako kaže Dačić, moglo bi se razgovarati o mnogim varijantama, ali to bi iziskivalo trajno rešenje koje bi dobilo saglasnost Beograda i Prištine.

- Mi želimo da se to pitanje reši što pre, jer pitanje je koliko srpski interesi mogu da budu jači sa protokom vremena. Ali ako druga strana misli da mi treba da priznamo nezavisnost Kosova i da se tako dodvorimo i postanemo deo Evropske unije, ja takav rasplet ne vidim kao neki izlaz - poručio je Dačić.

On je napomenuo da ni Evropska unija nema jedinstven stav o pitanju kosovske nezavisnosti.

Komentarišući izjavu fransuckog ambasadora u Srbiji Frederika Mondolonija po kojoj bez sporazuma Beograda i Prištine nema integracija naše zemlje u EU, Dačić je kazao da je Srbija i te kako za donošenje takvog akta, ali ne po bilo koju cenu, upitavši još kako Francuska ima interes da se bori za Komorska ostrva, ili Velika Britanija za Foklandska ostrva, a da pri tome, Srbiju stalno opominju kako ne treba da bude "toliko emotivna" kada je u pitanju Kosovo i Metohija.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija