• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: foreignaffairs.com

23.01.2018

10:19

AMERIKANCI IZGUBILI RAZUM! Profesor iz Vašingtona tvrdi: UBISTVO IVANOVIĆA JE BAŠ ONO ŠTO JE KOSOVU TREBALO!

Politika

AMERIKANCI IZGUBILI RAZUM! Profesor iz Vašingtona tvrdi: UBISTVO IVANOVIĆA JE BAŠ ONO ŠTO JE KOSOVU TREBALO!

Podeli vest

Edvard P. Džozef, profesor na Univerzitetu Džons Hopkins kaže da je Kosovu bilo "potrebno ubistvo Ivanovića" i da bi ta tragedija mogla da bude "podsticaj za trajni mir na Kosovu"

Profesor na vašingtonskom Džons Hopkins Univerzitetu, Edvard P. Džozef, analizirao je ubistvo Olivera Ivanovića u autorskom tekstu za Forin polisi pod naslovom "Ubistvo bi moglo da bude baš ono što je Kosovu bilo potrebno".

U tekstu objavljenom na sajtu američkog časopisa u rubrici posvećenoj ličnim stavovima i pogledima, Dzozef navodi da su na Olivera Ivanovića, kojeg naziva dugogodišnjim liderom srpske zajednice na Kosovu, atentat izvršile "najverovatnije moćni kriminalni elementi", koji, kaže, bujaju "na severu, gde vlada bezakonje".

RUSKI AMBASADOR U EU ČIZOV: Ubistvo Ivanovića udarac za Srbiju i za dijalog Beograda i Prištine!

Ta tragedija bi, smatra američki analitičar, "mogla da bude podsticaj za trajni mir na Kosovu".

U skandaloznom tekstu on navodi da Beograd tvrdoglavo i dalje gaji iluziju da može da odvoji sever od "svoje bivše, otcepljene pokrajine".  Srbija i region su, po njegovom mišljenju, taoci te iluzije, koja, istovremeno, otvara vrata Rusiji da odvlači Srbiju od napora na približavanju Evropskoj uniji.

Printsceen

Profesorska iskustva sticao u islamskim zemljama

- I ta iluzija o Kosovu dovela je do ubistva Ivanovića - kaže profesor Džozef, i, nakon podsećanja na genezu kosovskog problema počev od 1999. godine, navodi da Beograd insistira na zajednici srpskih opština, dok Albanci strahuju da je to samo način da se sever Kosova odvoji.

Kosovski Albanci su, zaključuje genijalni Džozef, koji verovatno ni na karti ne zna gde je Kosovo, - partneri" Srbiji u istoj toj iluziji?!

- Albanske stranke, odbijajući da razmotre to da su Albanci mogli da počine zločine nad Srbima, nastavljaju da se suprotstavljaju novoustanovljenom specijalnom sudu za ratne zločine. Uz to, najbrojnija stranka u kosovskom parlamentu Samoopredeljenje glasno zastupa uniju s Albanijom - navodi Džozef.

(VIDEO) LAZANSKI NA PINKU: Priština koristi ubistvo Ivanovića - HOĆE DA ZAUZMU SEVER KOSOVA!

U otvoreno srbomrzačkom tekstu on istovremeno upozorava da bi eventualna podela Kosova automatski podstakla secesionističke pretenzije Srba i Hrvata u Bosni i Hercgovini.

- Ubistvo Ivanovića je prilika da se konačno razbije ta zavodljiva, ali opasna iluzija o odvajanju teritorije - ocenjuje Džozef.

NJUJORK TAJMS: Vučić centralni zaštitnik Srba na Kosovu i Metohiji!

On, međutim, misli da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači, neće moći sami da postignu kompromis.

- Niti će to moći Evropska unija, kojoj Albanci ne veruju, a Srbi je ne cene - ocenjuje "ugledni" vašingtonski profesor i tvrdi da "samo SAD imaju moć da okupe Brisel, Beograd i Prištinu oko sporazuma koji omogućava da Kosovo udje u Ujedinjene nacije i druge medjunarodne organizacije, a da se istovremeno dozvoli Srbiji da napreduje ka ulasku u EU".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija