• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. Vukčević - M. Dobromirović

24.01.2018

18:32

VATIKAN NAS PRITISKA! PAPA HOĆE 12. JULA U SRBIJU: Franja poručio da bi želeo našu zemlju DA POSETI NA PETROVDAN!

Politika

VATIKAN NAS PRITISKA! PAPA HOĆE 12. JULA U SRBIJU: Franja poručio da bi želeo našu zemlju DA POSETI NA PETROVDAN!

Podeli vest

Papa preko diplomatskih predstavnika poručio da bi želeo da Srbiju poseti na Petrovdan. Sinod SPC i dalje protiv njegovog dolaska: Papa prvo da se izvini za ustaške zločine

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja želeo bi da poseti Srbiju 12. jula ove godine, na dan kada pravoslavni Srbi proslavljaju Petrovdan.

Papa Franja je, tvrde obavešteni, diplomatskim kanalima u Beograd poslao pismo u kojem je izrazio želju da poseti 'bratsku Srbiju na dan velikog pravoslavnog praznika kako bi uputio poruku hrišćanskog pomirenja i jedinstva'. Pismo je, kako saznajemo, dostavljeno Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Vladi Srbije.

Stepinac glavna tačka sporenja
Ne treba zaboraviti nerešena pitanja poput kanonizacije Alojzija Stepinca, što je trenutno glavna tačka sporenja
Dimitrije Kalezić, protojerej-stavrofor

I dalje podeljeni

Većina vladika u Sinodu SPC, međutim, i dalje odlučno odbija mogućnost papinog dolaska i njegovu posetu uslovljava izvinjenjem za ustaške zločine u Drugom svetskom ratu, u kojima su aktivno učestvovali i katolički sveštenici. Takođe, od pape se očekuje i da obustavi proces kanonizacije ustaškog vikara kardinala Alojzija Stepinca.

Papin dopis je, tvrde upućeni, uzbunio episkope SPC, među kojima postoje i oni koji misle da je moguće da papa dođe u Srbiju na poziv države, a bez saglasnosti SPC!?!

- Istina je da je papa Franja preko saradnika dostavio pismo SPC i Vladi. U tom pismu izražava želju da dođe u Srbiju. Navodi se i da bi papa voleo da to bude 12. jula, na pravoslavni praznik Svetog Petra...Ipak, u vrhu SPC većina i dalje misli da još nije vreme za posetu rimskog pape i da on pre toga mora da poseti Jasenovac, da se javno izvini i ogradi od zločina koje su katolički sveštenici sa ustašama činili... S druge strane, jedan broj vladika je spreman da prihvati papinu posetu, ali samo kao državnika, kao šefa države Vatikan. Ipak, te vladike su u manjini - objašnjava Informerov izvor.

Pitali i predsednika Srbije Aleksandra Vučića

Papski nuncije nadbiskup Lucano Surijani na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem 9. septembra prošle godine preneo je papin poziv srpskom lideru da poseti Vatikan, ali i papinu "iskrenu želju da se stvore uslovi da poseti Srbiju".

Niko u SPC i Vladi nije hteo zvanično da komentariše naša saznanja. Slučajno ili ne, tek patrijarh srpski Irinej je 4. januara ove godine za TV Hram rekao da još nije vreme za posetu pape Franje, potvrdivši da ta ideja Vatikana postoji.

mojugao

DRAŠKO ĐENOVIĆVERSKI ANALITIČAR

Oko 350.000 katolika koji žive u Srbiji imaju pravo da ih poseti poglavar. Vatikan nije priznao Kosovo i to je još jedan od razloga da Srbija održava dobre odnose i ugosti papu.

- Što se tiče želje rimskog episkopa da poseti Srbiju, to su dobre želje i mi ih pozdravljamo. To bi bilo dobro našem narodu, s obzirom na odnose s najbližim susedima Hrvatima. Srbiji je stalo da se ti odnosi poprave i poseta pape sigurno bi tome doprinela. Međutim, baš zbog tih odnosa, zbog rana koje su još uvek sveže, smatramo da tome još nije prilika. Nije vreme. Ne bismo želeli da se ma šta desi što bi još više opteretilo naše odnose povodom te posete... - naveo je patrijarh Irinej.

Može kao državnik

Protojerej-stavrofor Dimitrije Kalezić, profesor u penziji i bivši dekan Bogoslovskog fakulteta, kaže da ukoliko papa želi da poseti Srbiju kao državnik, SPC tu nema nikakav uticaj.

Posete papa regionu

* Mađarska 1996. Jovan Pavle II
* Rumunija 1999. Jovan Pavle II
* Bugarska 2002. Jovan Pavle II
* Hrvatska 2011. Benedikt XVI
* BiH 2015. Franja

- Međutim, ako papa želi da dođe kao verski poglavar, SPC mora da da svoje mišljenje... - ističe Kalezić, dodajući da ne zna ništa o poslatom pismu. Prema njegovim rečima, utisak je da je papa Franja drugačiji od prethodnika.

- Saradnja SPC i Vatikana je u poslednje vreme intenzivnija i bliža. Naši studenti odlaze tamo na školovanje. Čini mi se da su veze sad mnogo čvršće. Ali ne treba zaboraviti da postoje nerešena pitanja poput kanonizacije Alojzija Stepinca, što je trenutno glavna tačka sporenja - naglašava Kalezić.

Ordeni za Gujona i Ricudisa

Patrijarh Irinej odlikovao je juče grčkog oficira Marinosa Ricudisa, koji je odbio da učestvuje u NATO agresiji 1999, Ordenom Svetoga cara Konstantina, a humanitarca Arnoa Gujona Ordenom Svetoga Save prvog stepena.
- Ricudis je kao komandant vojnog broda došao u Jadransko more, gde mu savest nije dozvolila da ispuni dužnost, pa se vratio u Grčku i otkazao poslušnost. Gujon već dugo ublažava strašne nevolje našeg naroda na Kosovu - istakao je patrijarh Irinej.

Verski analitičar Željko Injac smatra da papa Franja može da poseti Srbiju samo kao državnik.

- Tačno je da su odnosi SPC i Vatikana bolji. Ipak, mislim da su pre desetak godina bili na vrhuncu, a da trenutno opet dolazi do blagog zahlađenja. Papina poseta kao verskog poglavara ne bi išla naruku SPC pre svega zato što dijalog oko kanonizacije Stepinca skoro da nije mrdnuo s početne tačke. Tačno je i da Vatikan preko SPC želi da ostvari dobre odnose sa Ruskom pravoslavnom crkvom. Ipak, ne verujem da će u skorije vreme SPC pozvati papu u posetu Srbiji - zaključuje Injac.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija