• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.01.2018

23:03

BEDA USTAŠKE HRVATSKE: Povodom izložbe  o Jasenovcu u UN, optužili Srbiju da PLASIRA LAŽNE PODATKE!

Politika

BEDA USTAŠKE HRVATSKE: Povodom izložbe o Jasenovcu u UN, optužili Srbiju da PLASIRA LAŽNE PODATKE!

Podeli vest

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova optužilo je večeras Srbiju da izložbom o Jasenovcu, u sedištu UN u Njujorku, "manipuliše i plasira lažne podatke”, te da stradanje žrtava u tom ustaškom logoru iz Drugog svetskog rata koristi u "propagandne svrhe"

- Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova osuđuje pokušaj da se prostor UN-a postavljanjem srpske izložbe o logoru Jasenovac iskoristi za manipulacije i plasiranje lažnih podataka- saopšteno je HINI u tom resoru.

Stav hrvatskog ministarstva objavljen je nakon što su beogradske Novosti obelodanile da je Hrvatska na sve načine pokušavala da spreči izložbenu postavku o Jasenovcu, ali je odustala kada je lično generalni sekretar UN Antonio Guteres odobrio otvaranje izložbe o ustaškim zločinima nad Srbima, Jevrejima i Romima.

Zvanični Zagreb je diplomatskim kanalima tražio da UN zabrane izložbu u svojim prostorijama, pa su se sa takvim zahtevom obratili i Guteresu. 

I NEMCI SU UKAPIRALI, HRVATSKA JE USTAŠKA, TAMO ZA SRBE NEMA MESTA: Zagreb u šoku, napali ih istorijski saveznici!

Njima je, kako se navodi, bila sporna fotografija Alojzija Stepinca i njegova strašna misija u pokatoličavanju Srba, kao i isticanje broja nastradalih o kojem se govori u filmu koji je deo postavke.


Posle ovog manevra Zagreba usledila je brza reakcija srpskog šefa diplomatije Ivice Dačića, koji je od UN tražio i dobio zvanicno odobrenje da izložba "Jasenovac - pravo na nezaborav" može da se organizuje.

Izložba će biti otvorena večeras u Njujorku, a otvoriće je Dačić. Hrvatsko ministarstvo ne poriče da je pokušalo da onemogući otvaranje izložbe.

DAČIĆ: Izložba nije uperena ni protiv koga, osim zločinaca

U sopštenju, naime, MVEP priznaje da su, kako kažu, UN upozorili na pokušaj plasiranja “lažnih podataka, nakon čega su organizatori bili prisiljeni da iz postavke uklone najgrublje falsifikate".

- Organizovanje ovakvih izložbi na ovakav način ne doprinosi pomirenju, izgradnji poverenja i razvijanju dobrosusedske saradnje u jugoistočnoj Evropi- navodi se u saopštenju MVEP.

Iz tog resora negoduju zbog toga što, kako kažu, hrvatske institucije, stručnjaci i Spomen područje Jasenovac nisu bili ni obavešteni o izložbi, iako se izložba najvećim delom odnosi na događaje koji su se dogodili na području Hrvatske.
- Izražavamo duboko poštovanje prema svim žrtvama ustaškog režima iz Drugog svetskog rata te najsnažnije osuđujemo sva njegova zlodela, posebno zločine izvršene prema žrtvama stradalim u logoru Jasenovac- navodi se u saopštenju MVEP.

MVEP dodaje da istovremeno i “upravo iz pijeteta prema ovim žrtvama, smatra potpuno neprihvatljivim korišćenje stradanja u Jasenovcu u dnevnopolitičke, propagandne svrhe".

USTAŠE NEMOĆNE U NJUJORKU: Hrvati tražili da se zabrani izložba o Jasenovcu u UN, GUTEREŠ JE LIČNO ODOBRIO!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
sumadinac neprskani

pre 6 godina

sto nepredlozite hrvatima da i oni naprave svoju verziju izlozbe o jasenovcu i hrvatskim zlocinima nad srbima .da nece mozda da prikazu one maljeve za ubijanje ukrasene nacrtanim cveticima ? ili onu mladu slovenku opaticu zenskog samostana u okolini zagreba kako kolje desetogodisnje devojcice jednu po jednu dok nesrecna deca stoje u redu a pomaze joj druga isto tako opatica vukuci ih za kosu e nebi li vrat zauzeo bolji polozaj , obucenu u haljinu diznijeve dobre vile ?more seme vam se zatrlo gamadi neljudska .

Lala iz Banata

pre 6 godina

Политички цинизам званичне Хрватске, збиља превазилази све границе...!! Они, "изражавају сућут" са жртвама, страдалницима у Јасеновцу, тако што преко Спомен-Плоче, постављају ( своју!) "новију" са натписом: " ЗА ДОМ СПРЕМНИ"... (?!) Па има ли већих циника и лажова у белом свету...?! .... Мислим... - НЕ...!!

Aleksandar

pre 6 godina

Ustaše bile ustaše i ostale.Kakva bolesna nacija.

mauser

pre 6 godina

Laž je bolest od koje srbi pate, pa ne kaže se bez veze : "Lažeš kao srbin"...

Ko

pre 6 godina

Holokaust se nije ni desio, jel nas ubedjuju, za koju godunu o tome se nece ni pricati, nas su vec ubedili da se Jasenovac nike desio, to je bila skola za pacice male ustvari.

pera

pre 6 godina

Hrvati su upravu i jeste manipulacija brojem žrtava jer neposredno posle rata dve međunarodne komisije istraživale su zločine fašista po Evropi pa i jasenovac jedna je procenila da je ubijeno preko milion ljudi(Srba) a druga oko 1 400 000 dakle broj od 700 000 jeste manipulacija jer su titoisti u ime bratstva i jedinstva prepolovili broj? Zašto Jasenovac ni danas nije naučno obrađen dali su ovi ustvari naslednici titoistiočkih komunističkih klanova?

Perakaže

pre 6 godina

Sačuvaj nas Bože, kuge, gladi i hrvata. Amin.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija