• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: b92/večernje novosti

26.01.2018

12:44

SRBIJA DO KRAJA 2019. MORA DA PRIZNA KOSOVO! Brisel isporučio brutalan ultimatum našoj zemlji!

Politika

SRBIJA DO KRAJA 2019. MORA DA PRIZNA KOSOVO! Brisel isporučio brutalan ultimatum našoj zemlji!

Podeli vest

Sveobuhvatna normalizacija odnosa Srbije i Kosova, u obliku pravno obavezujućeg sporazuma, za EU je "hitna", piše u radnoj verziji strategije EU za proširenje 

Naglašava se da će visoka predstavnica EU intenzivirati svoj angažman u olakšavanju pregovora između Prištine i Beograda s namerom postizanja normalizacije odnosa u formi pravno obavezujućeg sporazuma. 

Strategija sadrži i "indikativnu ilustraciju" koraka potrebnih za završetak procesa pristupanja Srbije EU do 2025, što predstavlja najbolji scenario. Tako, najkasnije do kraja 2019. godine, između ostalog, Beograd treba da ispuni prelazna merila u okviru poglavlja 35, koja se odnose na Kosovo. 

U dokumentu stoji i ova formulacija: "Srbija i Kosovo treba najkasnije do ove faze da ostvare sveobuhvatnu normalizaciju odnosa, što bi trebalo da otvori put za dalji suštinski napredak Kosova na putu evropskih integracija." 

Sve ovo znači da bi za manje od dve godine Beograd i Priština trebalo da zatvore sve sporne teme, što deluje preambiciozno, s obzirom na puzajući tempo dosadašnjeg dijaloga. 

Sagovornici "Novosti", međutim, smatraju da nije nemoguće da se do dogovora sa Prištinom dođe do kraja naredne godine, ali uz "asistenciju" uticajnih država. Tako, profesor FPN Dragan Đukanović veruje da je moguće da se normalizacija odnosa postigne do kraja ove ili najkasnije početkom 2019. 

fotomontaža

- Prebacivanje razgovora na predsednički nivo omogućava da se sve završi za godinu dana, s tim što će uslov svih uslova biti da Priština ispuni sve na šta se obavezala, a na prvom mestu je da osnuje Zajednicu srpskih opština. Amerika će uticati na dinamiku razgovara, ali ne očekujem da se direktno uključi u dijalog, kao ni Rusija, a mislim da će se dijalog ubrzati posle formiranja nemačke vlade -  kaže on. 

ZAHAROVA REKLA ONO O ČEMU SVI ĆUTE: Izgleda da Priština IMA ŠTA DA KRIJE u vezi s UBISTVOM IVANOVIĆA!

Nekadašnji ambasador Milovan Božinović kaže za "Novosti" da je njegov utisak da vlast psihološki sprema javnost za krupne odluke. 

- Njih niko ne želi da donosi u svom mandatu, ali jednom mora da se preseče. Još smo daleko od jasnog ishoda, a hoće li dve godine biti dovoljno neće toliko zavisiti od srpske i albanske strane, već od velikih sila. Ukoliko se Priština bude 'stimulisala' da ispuni obaveze do kraja 2019. bi moglo da se dođe do nekog dogovora - smatra Božinović. 

fotomontaža

Prelazna merila koja Srbija treba da ispuni u vezi s Kosovom, data su u zajedničkoj poziciji EU za poglavlje 35 iz novembra 2015.

AKO ŠIPTARI NAPADNU, ZA TRI SATA UZIMAMO SEVER: Miroslav Lazanski poručuje da je Vojska Srbije sposobna da u svakom trenutku ZAŠTITI SRPSKI NAROD!

Tu se navodi da su to sprovođenje prvog sporazuma iz aprila 2013. koji podrazumeva ZSO, dogovore o policiji, pravosuđu, kao i sporazuma vezanih za carinu, slobodu kretanja, most u Kosovskoj Mitrovici, priznavanje diploma i učešće Kosova u regionalnim inicijativama. Navedeno je, međutim, i da će se ova prva grupa prelaznih merila "ažurirati prema potrebi"


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lala iz Banata

pre 6 godina

Само ... парафирати Бриселски Споразум...!! Никакав потпис и печат Србије , поред печата - и грба Независног Косова, не сме тамо стајати... јер тако потписан и оверен бриселски споразум значи: Фактичко правно признање од Србије... - независности шиптарског Косова; са којим могу - право у Уједињене Нације..!! Признајемо дакле само : Записник, са бриселског договора, оверен потписом Федерике Могерини и печатом Европске Уније, ...и парафиран од стране председника Србије...И НИШТА ВИШЕ И НИШТА ПРЕКО ТОГА.... - јер би све друго било ВЕЛЕИЗДАЈА НАЦИОНАЛНОГ ИНТЕРЕСА СРБИЈЕ...!! Зато опрез...поново покушавају да нас намагарче као у Куманову...

Alvin

pre 6 godina

Nema nista od priznanje kosovo to nikad ga i nece biti jer tamo ne zive samo siptari.

Srbin sa zaštićenim poreklom

pre 6 godina

Србија НИЈЕ никакво острвце у Тихом океану и НИШТА НЕ МОРА!!! Радиће само оно што она ЖЕЛИ,Амин!!!

Mikac

pre 6 godina

Treba se zahvaliti EU i odmah potpisati sa Rusijom pristup evroazijskoj uniji.

Zlata

pre 6 godina

Sta se dobija formiranjem ZSO ?Nista,ako se ne pripoje Srbiji!!!

kokice

pre 6 godina

Ako naprimer Nemci daju pola nemacke Turcima jel ih toliko ima mozemo o necemu pricati,u protivnom nista od ultimatumu

zora

pre 6 godina

Baj, baj EU.Hoce na bilo koji nacin da nas prisile da priznamo on,o sto zamislili.

Boris Tadic

pre 6 godina

Moze i ove godine da se prizna sa DS banditima na celu sa Nato Vukom!

kiza

pre 6 godina

Moze gospodo, ali samo uz jedan uslov a to je da se na KiM vrati srpska vojska i policija

sumadinac neprskani

pre 6 godina

pa ume li ovo nase rukovodstvo da briselu da nasu indikativnu ilustraciju sta ce se desiti ako na stave sa takvim zlikovackim ponasanjem . 19-te pocetak pregovora sa evroazijskom unijom, 21-ve ulazak u istu i rasaporedjivanje ruske vojske na bar tri kljucne lokacije u srbiji .ja za druge neznam ali moja pokojna baba je imala izreku " nije uspeo ko nije pokusao " ajde da vidimo kako ta gospoda reaguju na iskezene zube . sta mozemo kao narod ne kao pojedini da izgubimo ? nista naprotiv .

Nemanja

pre 6 godina

Nije mi jasno zasto je nasa drzava uopste pristala da carina izmedju Srbije i takozvanog Kosova postoji? Pa smo im dozvolili pozivni broj, njihove pasose da mogu da putuju kroz ostatak Srbije. Za carinu da se vratim, evo neka mi neko navede samo jednu drzavu na ovoj planeti gde unutar jedne suverene drzave postoji carina izmedju nekih teritorija! Zamislite BiH da Republika Srpska ima carinu, granicne prelaze izmedju RS i federacije, pa RS bi bila drzava bukvalno skoro u punopravnom smislu. Licno sam za prekid pregovora oko ulaska Srbije u EU, stavljanje na led Kosovskog problema dok ne dodju neka povoljnija vremena za nas i neka krenu vise pregovori sa Rusijom oko integracije Srbije u EAU i ODKB. Trenutna politika Srbije nije odrziva na neki duzi vremenski period. I jos ovo, mortalitet ce nas ubiti. Natalitet nam je katastrofa, bukvalno porazavajuci. Siptari su dobili Kosovo natalitetom a mi smo ga izgubili mortalitetom, to je istina i na tome treba drzava da radi. Jednu drzavu i delove njene teritorije cini narod. Pozdrav

jova

pre 6 godina

Nije Brisel vlasnik Srbskog Kosova pa da on diktira kako će biti,biće onako kako naš nebeski otac Bog bude hteo,jer je Bog vlasnik cele zemlje i on nju daje kome hoće, zar neko misli da će Rusija dozvoliti da netko otme Kosovo od Srbije taj pameti ni mozga nema, pošto su velik broj novinara i političara Bibliski nepismeni pa neznaju šta dolazi ,pa zato trabunjaju šta im kažu ljudi i Države koje propadaju.

Jovan

pre 6 godina

A da Kosmet proglasimo privremeno okupiranom teritorijom, pa da gospodi kazemo kolika je Srbija, pa ako nas takove hoce ok, ako nece, mozda nas neko hoce. Dosta ucena.

Milorad

pre 6 godina

Kosovo i Metohija su sastavni deo Srbije.privremeno okupiran Siptarima i zapadnim pljackasima.i ni o kakavom se priznavanju ne moze pregovarati

stefanovic momocilo

pre 6 godina

Ako je to sto Evropa trazi zajedno sa Amerikom trba momentalno im se zahvaliti na clanstvu i prekinuti to mrcvaranje jednom zauvek.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija