• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

26.01.2018

18:32

NAPREDNJACI U BEOGRADU TRIPUT JAČI OD ĐILASOVACA: Najnovije istraživanje pred izbore u prestonici POKALAZALO NADMOĆ SNS!

Politika

NAPREDNJACI U BEOGRADU TRIPUT JAČI OD ĐILASOVACA: Najnovije istraživanje pred izbore u prestonici POKALAZALO NADMOĆ SNS!

Podeli vest

 Za SNS bi glasalo 39,3 odsto birača, a za koaliciju okupljenu oko bivšeg gradonačelnika 13,1 odsto Beograđana. Cenzus prelaze i Šapić (10,5), SPS (8,7), DS (6), Dveri-DJB (5,5) i SRS (5)

Srpska napredna stranka na predstojećim lokalnim izborima u Beogradu može da računa na 39,3 odsto glasova, dok koalicija oko Dragana Đilasa, Saše Jankovića i Vuka Jeremića ima čak tri puta slabiju podršku od naprednjaka! Naime, žuto-riđoj tajkunskoj koaliciji ovog trenutka svoj glas bi dalo svega 13,1 odsto birača!

Svi na čvrstim pozicijama

To pokazuje najnovije istraživanje jedne renomirane domaće agencije za istraživanje javnog mnjenja u koje je Informer imao uvid! Ova poslednja analiza rejtinga stranaka rađena je za potrebe jedne velike zapadne ambasade koja je želela da ima precizan uvid u tendencije rasta i pada rejtinga stranaka pred izbore u Beogradu 4. marta.

Informer

Prema toj anketi, na trećem mestu je Aleksandar Šapić sa 10,5 procenata, SPS, čiji je kandidat za gradonačelnika Aleksandar Antić, za sada ima 8,7 odsto podrške, dok DS Dragana Šutanovca može da računa na šest odsto glasova. Kada bi se izbori održali u nedelju, cenzus bi još prošla koalicija Dveri-DJB sa 5,5 procenata i SRS Vojislava Šešelja sa tačno pet procenata. Istovremeno, blizu ulaska u Skupštinu grada je organizacija "Ne da(vi)mo Beograd" sa četiri odsto podrške, dok su sve ostale stranke daleko ispod neophodnog izbornog praga.

mojugao

Nebojša Stefanović

FUNKCIONER SNS

Vučić je bio u pravu kada je rekao da bi se svi lako ujedinili da zaštite sopstvene, a ne interese građana. Jedino glas za listu "Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd" jeste siguran glas za bolju budućnost svih Beograđana.

Analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da rezultati ovog istraživanja pokazuju da će u Beogradu, najverovatnije, kontinuitet vlasti imati SNS i SPS.

- Jasno je i da će kampanja, zbog prilično izjednačenog rezultata stranaka na vlasti i opozicionih partija, biti oštra i intenzivna i da će se svi boriti za svaki glas. Bukvalno je i jedan odsto glasova jako bitan i mogao bi da bude presudan - naglašava Stanković, dodajući da one stranke čiji se rejting kreće od četiri do šest odsto podrške moraju ozbiljno da zasuču rukave.

- Te stranke bi mogle da budu najveći gubitnici ovih izbora ukoliko ne odrade dobru kampanju i pređu cenzus. S druge strane, ovi rezultati pokazuju sliku Beograda koja je otprilike ista kao i za predsedničke izbore - ističe Stanković, podvlačeći da je razlika u tome što se tada pojavio Beli, a sada je to Šapić.

S druge strane, direktor agencije "Partner konsalting" Miroslav Šutić kaže da se krajnji izborni rezultat neće mnogo razlikovati od ovih istraživanja javnog mnjenja.

Đilas nikako da prikupi potpise
Kandidat za gradonačelnika Dragan Đilas i njegovi prilepci Saša Janković, Vuk Jeremić, Borko Stefanović i Janko Veselinović ni četvrti dan zaredom ne uspevaju da skupe dovoljan broj potpisa za predaju svoje izborne liste! Iako su pre samo nedelju dana tvrdili da će ceo posao biti obavljen za jedan dan (!), a lista biti predata u sredu 24. januara, očigledno je da ova propala dosistička koalicija nije uspela da ubedi Beograđane ni da im daju potpis za listu. Da blam bude veći, oni svakodnevno preko društvenih mreža agituju da Beograđani dođu i daju im svoj potpis...

Bez većih promena

- Ne očekujem neku snažnu kampanju koja bi drastično mogla da poremeti ovakve i slične rezultate istraživanja. Do izbora je ostalo još nekih mesec dana i za to vreme slabo šta može značajnije da se promeni i izmeni postojeće stavove građana. Ne verujem ni da neki veći skandali mogu da poremete ovaj odnos snaga. Ako su ovi procenti korektno izmereni, oni se lako mogu pretvoriti u izborni rezultat, s eventualnim mikropromenama - ocenjuje Šutić.

Bez većih promena

- Ne očekujem neku snažnu kampanju koja bi drastično mogla da poremeti ovakve i slične rezultate istraživanja. Do izbora je ostalo još nekih mesec dana i za to vreme slabo šta može značajnije da se promeni i izmeni postojeće stavove građana. Ne verujem ni da neki veći skandali mogu da poremete ovaj odnos snaga. Ako su ovi procenti korektno izmereni, oni se lako mogu pretvoriti u izborni rezultat, s eventualnim mikropromenama - ocenjuje Šutić.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Zivko

pre 6 godina

Gradjani Beograda treba da glasaju za SNS jer su dobili do sada u Beogradskim opstinama o cemu nisu do sada nikada dobili jer su ih opozicionari-Djilas i njegovi tajkuni opljackali i prezaduzili sto je Mali-Gradonacelnik izgradio i vratio 50% Djilasove pljacke zasta treba da odgovara-most,tramvaji Kosutnjak itd.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija