• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

26.01.2018

23:56

BRITANSKI AMBASADOR KIF:  Iako izlazimo iz Unije, želimo Srbiju u Evropi!

Politika

BRITANSKI AMBASADOR KIF: Iako izlazimo iz Unije, želimo Srbiju u Evropi!

Podeli vest

Velika Britanija snažno podržava proces pridruživanja Srbije EU, iako napušta tu zajednicu, poručio je britanski ambasador Denis Kif

On je naveo da podržava Srbiju jer želi da Srbija i Balkan budu prosperitetan, stabilan, bezbedan i uspešan region.

Kif je na otvaranju dvodnevne međunarodne konferencije ''Srpsko (jugoslovensko) - britanski odnosi od 19.do 21.veka'' koja se na FPN-u održava danas i sutra, podsetio da je prošle godine obeleženo 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Velike Britanije i da je u njihovoj dugoj istoriji ''bilo uspona i padova''. 

- Bilo je perioda kada smo bili veliki saveznici, ali i kada je bilo velikih neslaganja među nama. Odnosi naše dve zemlje su veoma bitni za budućnost ovog dela sveta, ali i budućnost Velike Britanije u Evropi - ocenio je britanski ambasador. 

Tanjug


Dekan FPN-a Dragan Simić rekao je da je cilj konferencije da se u raznim oblastima produbi saradnja Srbije i Velike Britanije u budućnosti podestivši na periode bliske saradnje dveju zemalja tokom Prvog i Drugog svetskog rata, ali i na to da su u Srbiji mnogi Britaniji zamerali stav prema Srbiji tokom 90-ih i posle 2000.godine. 

- Danas smo ovde da nastavimo razgovore o našoj budućoj saradnji težeći ka jačim ekonomskim, kulturnim i strukturnim vezama između naše dve zemlje. Činilo se da ćemo uskoro ponovo biti članovi ''istog kluba'', ali su Britanci glasali za Bregzit. Ako ikada požele da vrate u EU, Srbija će im sigurno uzvratiti istom podrškom koju oni nama danas pružaju- naveo je Simić. 

Tanjug


Međunarodnu konferenciju na FPN organizovao je Centar za britanske studije uz podršku britanske ambasade u Srbiji, a tokom dva dana održava se nekoliko panel diskusija o razvoju srpsko-britanskih odnosa, perspektivama razvoja i kulturnoj saradnji 

O tim temama diskutovaće više od 25 priznatih stručnjaka za međunarodne odnose, istoriografiju, obrazovanje i kulturu među kojima su predavači sa šest britanskih univerziteta, profesori FPN-a i Filološkog fakulteta u Beogradu i Univerziteta u Crnoj Gori, kao i bivši ambasadori Srbije i Velike Britanije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija