• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B92.net

30.01.2018

08:32

DIPLOMATA OTKRIO VELIKU TAJNU DEJTONA: Milošević je poludeo kad je video predlog sporazuma u kojem Kosovo dobija autonomiju, POCRVENEO JE OD BESA I GAĐAO ME PAPIRIMA!

Politika

DIPLOMATA OTKRIO VELIKU TAJNU DEJTONA: Milošević je poludeo kad je video predlog sporazuma u kojem Kosovo dobija autonomiju, POCRVENEO JE OD BESA I GAĐAO ME PAPIRIMA!

Podeli vest

Diplomata i autor knjige "Poslednji let iz Dejtona" Nebojša Vujović kaže da je bivši predsednik Slobodan Milošević bio dobar taktičar, ali vrlo siromašan strateg.

Vujović je u emisiji "Pravi ugao" na RTV govorio o knjizi koja će "razrušiti mit o Dejtonu dva", kao i o tome da li je očekivao da se Milošević nađe na haškoj optužnici.

Takođe, govorio je o trilateralnom sastanku koji je održan u Istanbulu između turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića i srpskog predsednika Aleksandra Vučića i naveo da je uloga Turske na Balkanu danas pozitivnija nego ranije. 

NIKOLA ŠAINOVIĆ PROGOVORIO O DANIMA U HAŠKOM KAZAMATU: Tražili su mi da izdam Miloševića, zauzvrat NUDILI SU MI SVE!

Kada su u pitanju navodi koji se odnose na "Dejton dva", Vujović koji je prvi član delegacije Srbije koji je stigao u danas čuvenu vazduhoplovnu bazu "Rajt Paterson" i poslednji koji je iz nje otišao u jesen 1995. godine, navodi da niko "ozbiljan i kvalifikovan ne govori o promeni Dejtonskog sporazuma". 

- I srpska delegacija i američki delegati od vrha pa niže znaju kako smo teško došli do ovog rešenja. Ovaj sporazum je istorijski. Ovo je bio prvi rat u Evropi posle Drugog svetskog rata - rekao je on. 

AP PHOTO


Vujović je bio i šef misije SRJ u Vašingtonu, a u knjizi "Poslednji let iz Dejtona" podseća na događaje i ključne ličnosti iz pregovora 1995. godine. 

Govorio je o tome kako su se u Dejtonu crtale mape, a navodi i da je Milošević dobro ispregovarao kako Sarajevo ne bi postalo poseban entitet. 

- Kao što imamo Di-Si (DC - Vašington) kao poseban distrikt, ne pripada ni Virdžiniji, ni Merilendu, dakle imate Republiku Srpsku, imate Federaciju, imate Sarajevo. Milošević je sjajno reagovao i rekao da to ne dolazi u obzir. Pred mojim očima je pocepao dokumenta jer bi time bi muslimani ili Hrvati imali dva glasa, time bi se izgubila važnost i postojanost RS - dodao je Vujović. 

SLOBODAN MILOŠEVIĆ NA NIŠANU CIA: Evo kako je od LJUBAZNOG I ŠARMANTNOG političara postao AMERIČKI NEPRIJATELJ No1!

On takođe objašnjava i kako je to Milošević dobio ovlašćenje da pregovara u ime svih Srba. 

- Zahtevano je da dobije apsolutnu podršku od SPC, SANU, rukovodstva RS na Palama i od rukovodstva u Beogradu, svi su potpisali to pismo. Velika greška kad je odbijen Vens-Ovenov plan. Republika Srpska bi bila pošteđena mnogih žrtava da je Vens - Ovenov plan prihvaćen. Ja lično poznajem Vensa i Ovena, sa njima sam bio na ručku u rezidenciji norveškog ambasadora, uz mog dobrog prijatelja, novinara 'Njujork Tajmsa' Dejvida Bajndera koji mi je rekao da su bosanski Srbi pucali sebi u nogu kad su odbili Vens - Ovenov plan. Milošević je shvatio taj deo i taj propušteni trenutak i zato je uspeo da dobije ovlašćenje da pregovara u ime svih Srba - dodao je Vujović. 

O pismu Ričarda Holbruka u kojem se Radovanu Karadžiću navodno garantuje da neće biti izveden pred Haški sud ukoliko se mirno povuče sa vlasti u RS navodi da je to bio Holbrukov "manipulativan potez". 

Public


- Onaj ko razume američki establišment zna da to pismo ne može svako da napiše, ako nije predsednik SAD, državni sekretar, potpredsednik ukoliko predsednik nije u mogućnosti. Ovo pismo je napisao pomoćnik sekretara. I ja sam bio pomoćnik ministra, mogao sam da napišem svašta. Bio sam u sudu i rekao da to pismo ne vredi boba - naveo je. 

SLOBA PIO VISKI S ROKFELEROM! Otkriveni šokantni detalji iz života BIVŠEG PREDSEDNIKA Srbije i Jugoslavije!

Za Miloševića navodi da je od njega vladao strah u celoj delegaciji, da niko nije smeo da mu pokuca na vrata. 

- Činio sam sve da mu pomognem, ali sam znao da ne bih mogao da budem u njegovoj koži. Bio je sjajan taktičar, ali mnogo siromašan strateg. O njemu će suditi istorija - naglašava Vujović. 

O papirima na kojima je predloženo da se na dnevni red u Dejtonu stavi i Kosovo, kaže da ih je njima Milošević gađao. Predloženo je da se Kosovu da visoka autonomija, gde će Albanci imati svoje institucije. U hotelu, nedaleko od baze gde se pregovaralo, sedeo je Ibrahim Rugova. 

- Milošević je pročitao, pocrveneo od besa i onda me gađao papirima. Ja sam ih uredno skupio sa poda, imam i svedoke. Govorio je da u javnosti ne bi preživeo takav potez - napominje Vujović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija