• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

31.01.2018

13:02

PREDSEDNIK VUČIĆ sutra u zvaničnoj poseti Beču!

Politika

PREDSEDNIK VUČIĆ sutra u zvaničnoj poseti Beču!

Podeli vest

Na poziv predsednika Austrije Aleksandera van der Belena, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra popodne stiže u Beč, u radnu posetu, a odmah po dolasku sastaće se sa predstavnicima Privredne komore Austrije i austrijskim privrednicima, koji već rade u Srbiji ili žele da investiraju u našoj zemlji

Predsednik Vučić u petak će, kako najavljuju iz kabineta predsednika Austrije, biti dočekan sa vojnim počastima ispred palate Predsedništva Austrije, nakon čega je planiran razgovor u četiri oka šefova dve države.

Slede razgovori predsednika Austrije i Srbije nastaviti uz prisustvo delegacija dve zemlje, a po završetku sastanka Van der Belen i Vučić će se obratiti medijima.

Predsednik Srbije sastaće se u Beču i sa novim austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom, a nakon sastanka predviđeno je takođe zajedničko obraćanje medijima.

Na kraju posete predsednika Srbije Beču planiran je sastanak sa predsednikom austrijskog parlamenta Volfgangom Sobotkom.

Glavna tema razgovora šefa srpske države sa austrijskim domaćinima, pored bilateralne saradnje, biće, kako je najavljeno, i situacija u regionu i pre svega približavanje Srbije EU.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc najavio je, u intervjuu Tanjugu, da će sa predsednikom Vučićem razgovarati o tome kako Austrija tokom predsedavanja Evropskoj uniji, u drugoj polovini godine, može doprineti daljem podsticanju evropske perspektive Srbije.

- Između Austrije i Srbije postoje izvanredni odnosi - rekao je Kurc u susret poseti šefa srpske države, zakazanoj samo mesec dana od kako je preuzeo kormilo nove austrijske vlade.

Jedan od najmlađih austrijskih i evropskih političara uveren je da će Srbija pristupiti EU u rokovima koje predviđa Evropska komisija ukoliko započete reforme budu nastavljene tempom kojim ih je sprovodila Vučićeva vlada, a Austrija će, kaže, raditi na njihovom podsticanju, kao i na daljem produbljivanju bilateralnih odnosa dve zemlje:

- Austrija je među glavnim investitorima u Srbiji. Radujem se poseti predsednika Vučića. U okviru te posete ćemo naravno razgovarati o evropskoj integraciji Srbije i celog regiona Zapadnog Balkana, ali i o tome kako možemo, tokom predsedavanja Austrije EU u drugoj polovini godine, doprineti da tu evropsku perspektivu dalje podstaknemo - istakao je Kurc.

Austrija će se, ističe kancelar, zalagati za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana i Srbije, a do Srbije je da nastavi započete reforme i napreduje u dijalogu sa Prištinom, kako bi se što skorije pridružila EU.

I novi vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe je, uoči posete predsednika Srbije, u intervjuu Tanjugu, istakao da Srbija i Austrija imaju dobru saradnju na međunarodnoj diplomatskoj sceni.

Štrahe je podvukao i da se mir i saradnja na Balkanu ne mogu postići protiv Srba ili bez njih, već samo zajedno sa njima.

- Ako se pogledaju istorijski procesi i strahote rata, važno je da se spozna da je samo saradnja put do mira. Srbi kao najveći narod na Balkanu u tome imaju ključnu ulogu. To ne može da se postigne protiv ili bez Srba, već samo zajedno sa njima - istakao je austrijski vicekancelar


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija