• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

01.02.2018

12:19

BRDO KOD KRANJA: Završena zajednička sednica vlada Slovenije i Srbije! Brnabić: Odlični odnosi sa Slovenijom, Cerar: Srbija važna destinacija za slovenačke investicije

Politika

BRDO KOD KRANJA: Završena zajednička sednica vlada Slovenije i Srbije! Brnabić: Odlični odnosi sa Slovenijom, Cerar: Srbija važna destinacija za slovenačke investicije

Podeli vest

Na Brdu kod Kranja održana je zajednička sednica vlada Srbije i Slovenije, a novinarima su se obratili premijeri Srbije Ana Brnabić i Slovenije Miro Cerar 

15.55 - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas u Ljubljani sa slovenačkim predsednikom Borutom Pahorom, a na sastanku je zaključeno da su dve zemlje posvećene unapređenju saradnje kroz otvoreni politički dijalog i uzajamnu podršku u važnim pitanjima. 

Brnabić i Pahor istakli su značaj saradnje kroz regionalne inicijative i procese, kao što je "Berlinski proces" ili "Brdo-Brioni proces", koji su značajno doprineli produbljivanju saradnje u regionu Zapadnog Balkana.

- Srbija izuzetno ceni pomoć i podršku Slovenije u procesu evropskih integracija, jer je članstvo u EU naš strateški spoljnopolitički cilj - naglasila je predsednica Vlade Ana Brnabić u razgovoru, navodi se u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima. 

13:05 -  Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Sloveniji, nakon zajedničke sednice dve vlade, da Srbija i Slovenija imaju odlične odnose, političke i ekonomske i da ih krasi veliko prijateljstvo i zahvalila Sloveniji na podršci evropskom putu Srbije.

Kako je rekla, Srbiji je važno prijateljstvo sa Slovenijom u procesu evrointegracija naše zemlje, kao i prijateljstvo dva naroda i dodala da ima veoma dobru komunikaciju sa slovenačkim kolegom Mirom Cerarom.

Ona je navela da je najteži test za naše odnose bilo finale Evropskog prvenstva u košarci prošle godine u Istanbulu.

- Ja sam mu (Ceraru) rekla da, ako to preživimo kao prijatelji, sve ostalo ćemo preživeti. Preživeli smo to kao prijatelji, ali nećemo se dati sledeći put - našalila se Brnabić i dodala da joj je taj poraz Srbije teško pao.

Tanjug/Vlada Srbije

Ona je posebno zahvalila Sloveniji na podršci koju pruža Srbiji na evopskom putu, kako prilikom odlučivanja o otvaranju i zatvaranju poglavnja, tako i u pružanju tehničke podrške u njihovoj pripremi, rekavši da to jako cenimo.

Podvukla je da je Srbija strateški opredeljena za EU i podsetila da je do sada otvoreno 12 od 35 poglavlja, te da se očekuje da u junu za otvaranje bude spremno još pet poglavlja i da ćemo tada imati podršku Slovenije da ta poglavlja i otvorimo.

Ukazala je da su reforme koje Srbija sprovodi na tom putu pre svega važne zbog unapređenja kvaliteta života građana.

- Zato što želimo da štikliramo stvari na putu ka EU i tako na predujemo ka Evropi. Zaista želimo da implementiramo reforme, da one doprinesu kvalitetu života građana, a broj otvorenih poglavlja je indikator našeg napretka - podvukla je Brnabić.

Kako je rekla, ne postoji nijedan resor u koji nema dobru šaradnju i konketre projekte na kojima radi.

- To pokazuje dobre odnose, političke i ekonomske i nadamo se i radićemo da oni postanu sve bolji u budućnosti - istakla je srpska premijerka.

12:48 -   Srbija je među najvažnijim stranim trgovinskim partnerima Slovenije i važna destinacija za slovenačke investicije, izjavio je danas slovenački premijer Miro Cerar.

- U Srbiji radi više od 1.500 preduzeća koja su u potpunom ili delimičnom vlasništvu Slovenaca i zapošljavaju 25.000 radnika - rekao je Cerar na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srpskom premijerkom Anom Brnabić.

Srbija je za Sloveniju, kako je istakao, druga najvažnija destinacija za ulaganja i u Srbiji smo prešli milijardu evra investicija ali jača i srpske investicije u Sloveniji.

Srbija i Slovenija su dve prijateljske države koje zajedničkim sednicama vlade razvijaju zajedničke odnose u korist privrede i građana, izjavio je danas slovenački premijer Miro Cerar.

- To smo danas dokazali ponovo potpisivanjem važnih sporazuma između dve države sa vrlo konstruktivnom diskusijom na sednci vlada gde naglasak bio na ekonomskoj saradnji - rekao je on.

Srbija i Slovenija, kako je dodao, u svim oblastima su postigle napredak.

Slovenija nastavlja intenzivno da podržava EU perspektivu Srbije

Cerar je rekao da će Slovenija nastaviti da intenzivno i čvrsto podržava evropsku perspektivu Srbije. 

- Slovenija to i sada radi na dva načina: podrškom u evropskim institucijama ali i preko tehničke pomoći. Od septembra 2015. godine nudimo Srbiji kompletnu pomoć u oblastima koje su povezane sa oblastima pregovaranja sa EU. 

On je kazao da očekuje da će Srbija nastaviti saprocesom reformi i ocenio da su posleednjih godina ti procesi pokazali povoljne finansijske i ekonomske rezultate sa dobrim rezultatima.

- Čestitam Vladi i svim ostalima u Srbiji i želimo da taj razvoj i dalje bude uspešan - rekao je Cerar na konferenciji za novinare.

Govoreći o pitanju sukcesije, Cerar je kazao da se radi o važnoj materiji koju sporazumno rešava sa Srbijom.

12:19 - Nakon održavanja 4. zajedničke sednice vlada Srbije i Slovenije, na čelu sa premijerima Anom Brnabić i Mirom Cerarom na Brdu kod Kranja, predstavnici dve vlade zaključili su četiri sporazuma o saradnji.

Tanjug/Vlada Srbije

Ministar za rad i zapošljavanje Zoran Ðorđević i njegov slovenački kolega Anja Kopač Mrak potpisali su Sporazum o zapošljavanju državljana Srbije u Sloveniji, kao i Memorandum o saradnji u oblasti bezbednosti i zaštite na radu.

Tanjug/Vlada Srbije


Ministri kulture Vladan Vukosavljević i Anton Peršak potpisali su Pismo o namerama za saradnju Slovenije i Srbije u oblasti filmske indrustrije.

Tanjug/Vlada Srbije

Tanjug/Vlada Srbije

Plan radnih konsultacija između ministarstava spoljih poslova Slovenije i Srbije, potpisali su državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović i slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec. 

11:17 - Premijerka Srbije Ana Brnabić upisala se u Zlatnu knjigu gostiju Zamka na Brdu kod Kranja nakon bilateralnog susreta sa premijerom Slovenije Mirom Cerarom.

Tanjug/Vlada Srbije

U svojoj poruci premijerka Srbije je navela da je uzajamno razumevanje i saradnja, otvorenost i spremnost za razgovore na sve teme pravi put za jačanje prijateljstva naša dva naroda.

- Danas smo mi ti koji ispisujemo stranice istorije za buduće generacije - napisala je Brnabić i zahvalila Sloveniji na podršci i prijateljstvu.

Tanjug/Vlada Srbije

10:30 - Na Brdu kod Kranja u Sloveniji počela je 4. zajednička sednica Vlade Srbije i Vlade Slovenije, kojom presedavanju premijeri dve države Ana Brnabić i Miro Cerar.

Tanjug/Vlada Srbije

Od srpskih ministara sednici prisustvuju ministarka pravde Nela Kuburović, ministrar prosvete Mladen Šarčević, ministar kulture Vladan Vukosavljević, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, ministar privrede Branislav Nedimović, ministar za rad i zapošljavanje Zoran Ðorđević, kao ministarke bez portfelja Jadranka Joksimović i Slavica Ðukić Dejanović.

Tanjug/STA/Tamino Petelinsek,Kancelarija za saradnju s medijima

Ostala ministarstva predstavljaju državni sekretari ili pomoćnici ministara, a među njima je i državni sekretar ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović.

09:35 - Premijerka Ana Brnabić i ministri u Vladi Srbije stigli su na Brdo kod Kranja, gde ih očekuje 4. zajednička sednica sa Vladom Slovenije.

Tanjug

Premijerku Brnabić u zamku Brdo dočekao je njen slovenački kolega Miro Cerar, sa kojim upravo ima odvojeni sastanak, dok će se u toku popodneva Brnabić sastati i sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom u Ljubljani.

Na sednici dve vlade će biti razmatrani zajednički projekti, mogućnosti za investicije, situacija u regionu, kao i nastavak dijaloga o sukcesiji, odnosno podeli imovine nekadašnje SFRJ. 

Planirano je i održavanje više bilateralnih sastanaka resornih ministara i potpisivanje nekoliko sporazuma o saradnji. Posle sednice, u Privrednoj komori Slovenije u Ljubljani biće održan Poslovni forum Slovenija - Srbija, na kojem će učestovati i premijeri dve države.

Prva zajednicka sednica vlada dve zemlje održana je 2013. godine u Beogradu, a prethodna 2015. na Brdu kod Kranja. Tada je dogovoreno da će vlade Srbije i Slovenije zajednički rešavati procedure za lakši ulazak srpskih firmi na tržište Slovenije, kao i da se može očekivati još slovenačkih investicija u našu zemlju. 
U Srbiji je trenutno registrovano više od 1.300 slovenačkih preduzeća, što je najviše od svih stranih ulagača u Srbiji. Slovenačke firme u Srbiji ukupno zapošljavaju oko 35.000 radnika. Trgovinska razmena je 2016. godine, u odnosu na prethodnu, porasla za 10 odsto. Od naših privrednika, koji već investiraju u Sloveniji, tu su kompanije "Komtrejd", "Delta holding", "Nektar" i druge.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija