• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta/Informer.rs

01.02.2018

15:53

TAJANIJEVA PORUKA JASNA I NEDVOSMISLENA! Brnabić: Moramo da se vratimo Briselskom sporazumu, Priština nije sprovela dogovore

Politika

TAJANIJEVA PORUKA JASNA I NEDVOSMISLENA! Brnabić: Moramo da se vratimo Briselskom sporazumu, Priština nije sprovela dogovore

Podeli vest

Premijerka Srbija Ana Brnabić rekla je danas da izjava predsednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija da Srbija neće morati da prizna nezavisnost Kosova zbog članstva u EU predstavlja jasnu i nedvosmislenu poruku, i dodala da Priština nije sprovela dogovore predvidjene Biselskim sporazumom koji je potpisan pre skoro pet godina

- Moramo da se vratimo Briselskom sporazumu. Biselski sporazum je potpisan pre skoro pet godina i Priština ništa nije uradila da se implenetira, dok je Srbija uradila najveći deo posla - rekla je Brnabić novinarima na Brdu kod Kranja u Sloveniji, gde je održana zajednička sednica vlada Slovenije i Srbije.

Premijerka je kazala da zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova treba da pozovu Prištinu da poštuje dogovore i da "ne beži od njih".

Povodom najavljenog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa, Brnabić je rekla da izjava predsednika Evropskog parlamenta da Srbija neće morati da prizna nezavisnot Kosova zbog članstva u EU, predstavlja jasnu i nedvosmislenu poruku.

Brnabić je rekla da je važno da Priština bez otvaranja novih pitanja ispuni svoje obaveze predvidjene sporazumom.

Tanjug

Ona je rekla da je "svakako dodatno zakomplikovalo situaciju ubistvo Olivera Ivanovića", da je "to bio potencijalni udar na regionalnu stabilnost", ali je ocenila da je Srbija "pokazala da je racionalna".

- Mislim da je loša odluka to što Srbiji nije dozvoljeno da učestvuje u istrazi. Mi smo hteli da podelimo odgovornost i sada je odgovornost samo na njima - izjavila je premijerka.

Dodala je da postoji izvesna odgovornost EU, a da Srbija kao kandidat za članstvo očekuje da će "Unija preuzeti svoj deo odgovornosti da se ubica nadje".

- Beograd je pokazao da je spreman za dijalog. Srbija je u poslednje četiri godine pokazala drugačije lice - da može da bude strpljiva, da razmišlja hladne glave, da bude tolerantna, fleksibilna i da poštuje dogovore i sporazme na koje je stavila potpis - rekla je ona.

BRDO KOD KRANJA: Završena zajednička sednica vlada Slovenije i Srbije! Brnabić: Odlični odnosi sa Slovenijom, Cerar: Srbija važna destinacija za slovenačke investicije

POZITIVNI ODNOSI DVEJU ZEMALJA! Brnabić: Srbija otvorena za dodatne investicije iz Turske




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17