• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTRS/Predrag Ćeranić

01.02.2018

18:15

RAT ZA SRBIJU RUSIJE I AMERIČKE DUBOKE DRŽAVE: SAD podelile zone i resurse na Kosovu i Balkanu, A ONDA JE DOŠAO PUTIN!

Politika

RAT ZA SRBIJU RUSIJE I AMERIČKE DUBOKE DRŽAVE: SAD podelile zone i resurse na Kosovu i Balkanu, A ONDA JE DOŠAO PUTIN!

Podeli vest

Američki vojni establišment i "nevidljiva zona" uticaja, koji na američku spoljnu politiku imaju bankarski kartel i megakorporacije, iako nerado, morali su se suočiti s činjenicom da se bez Rusije ne može rešiti niti jedno pitanje kako na Balkanu, Bliskom istoku, ili na Dalekom istoku. Zauzimanje Srbije, Republike Srpske pa i Makedonije nužno je kako bi se podelile zone i resursi, ne samo na Kosovu već i na Balkanu. Prevideli su, međutim, Moskvu

U autorskom tekstu za Analitički forum Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbednosnih nauka Univerziteta Banjaluka, piše da Vašington boli i saznanje da je Rusija postala nezaobilazan faktor i kad je reč o zbivanjima u Ukrajini i Evropskoj uniji. Po svemu sudeći, bez Rusije se neće moći raspetljati ni "balkanski čvor".

Rusija pruzela američko oružje

Naime, Rusija je preuzela najjače američko oružje - alatke "meke moći", iza kojih stoji "tvrda sila" i moć sofisticiranog visokotehnološkog oružja. Možemo konstatovati da je Rusija uspela da povrati ruskom narodu dostojanstvo, a Rusiji poziciju svetske sile, što je veliko dostignuće nakon ružnih devedesetih godina, kada je zbog posledica disolucije SSSR i uopšte, ruske nemoći, NATO bombardovao Srbiju i Republiku Srpsku.

Danas se u Moskvi, u diplomatskim krugovima i kod članova raznih odbora Dume, uočava rešenost da se pronađu načini zaštite srpske braće od pogroma, koje su doživeli u prošlosti. Međutim, čvrstu političku opredeljenost ne prate operativne aktivnosti, pa se stiče utisak da Rusija nije prisutna na Balkanu, ili da nije prisutna u dovoljnoj meri kad ostaci "duboke države" mogu vršiti pritisak i pretiti rukovodstvu Srpske i Srbije. 

Svi narodi na Balkanu, izgleda, imaju pravo na državu osim Srba.

Kada su vašingtonski planeri krajem 1995. godine zaustavili prodor muslimanskih jedinica i Vojske Hrvatske prema Banjaluci rukovodili su se procenom da po američke dugoročne interese ni u kom slučaju ne bi bilo dobro da se pored Srba iz Republike Srpske Krajine i Srbi iz zapadnog dela Republike Srpske pokrenu prema Srbiji.

Teško bi nakon takvog razvoja situacije mogli bilo koga uveriti da su Srbi krivi za etničko čišćenje u BiH, a problem bi bio i opravdati upotrebu NATO artiljerije na srpske položaje. Nepoznanica bi bila i reagovanje Srbije. A zaposedanje Kosova, otimanje nabogatijih resursa u Evropi - što je kruna svih američkih operacija na Balkanu - postala bi nemoguća misija.

Tanjug/Reuters/Fotomontaža

U Dejtonu su usaglašene mape, entitetsko razgraničenje i ustavna struktura BiH. U godinama koje su dolazile Srpskoj su otimane nadležnosti, i niz njih je pod velikim pritiskom preneseno na BiH.

Dodik digao zapad na noge 

Mnogi liberali iz niza evropskih država, do balkanskih dušebrižnika iz Beograda, Zagreba, Skoplja i Sarajeva, bili su uznemireni crtanjem mape, koju je za novinare Dojče vele uradio predsednik Srpske, Dodik. 

Iako je predsednik Srpske naglasio da su nove državne granice hipotetičke, a tokom intervjua je provejavao šaljiv ton, "Dodikova mapa" je naišla na osudu u medijima neokona i nevladinom sektoru, naravno, onom na donacijama stranih vlada i fondacija poput Soroševe.

SAD U ŠOKU, BRUTALNA PORUKA MOSKVE! ARKTIK JE RUSKI, ne zabadajte nos u tuđe poslove, RUSI ZAUZELI SEVERNI POL!

Ali, globalističke sile i njihovi operativci na terenu u vidu nadnacionalnih korporacija, koje su toliko moćne da menjaju vlade, granice, identitete, kulturu, pomeraju i narode, predstavile su svoju novu mapu Balkana.

Operacionalizacija je počela 2016. godine kada je albanskom premijeru, Edi Rami, naloženo da u Makedoniji podrži Zaeva i sruši Gruevskog pomoću famoznih tonskih zapisa telefonskih razgovora Gruevskog, a koje je obezbedila jedna zapadnoevropska tajna služba.

Rušenje Gruevskog, ali i Vučića i Dodika, nužno je kako bi se podelile zone i resursi, ne samo na Kosovu već i na Balkanu. Boravak Zaeva u Sarajevu osmislio je Soroš, a realizovali operativci korporacija - bivši asovi CIA, američkih Zelenih beretki i britanskog odreda SAS - koji imaju potrebne veštine, ali i konekcije sa zvaničnim agencijama i vojnim strukturama svojih zemalja.

Nije im problem doći ni do pristupnih kodova, koje koriste vladine komunikacije i sateliti. Sposobni su za izvođenje psiop i crnih operacija, osnovnih poluga hibridnog rata. Ista struktura, za potrebe megakorporacija, Albance na Kosovu, ali i u Albaniji obučava vojnim veštinama.

Reuters - fotomontaža

Na njihovoj mapi nalazi se jug Srbije, Raška oblast, Republika Srpska. Vrbuju se kvislinzi, ali i rade procene reagovanja Rusije i Kine. Cilj je da se na brz i efikasan način na Balkanu napravi haos, a istovremeno Moskva spreči da dostavi pomoć ili jedinicu za brzo reagovanje.

Velika šahovska igra

U tom kontekstu treba posmatrati medijski orkestrirane napade na Srpsku i njenog predsednika Dodika, i sve češće napade na Beograd i predsednika Vučića. 

Bankari i od javnosti skriveni vlasnici korporacija žele da Nemačka sa SAD preuzme vođstvo na "velikoj šahovskoj tabli", pri čemu se Nemačkoj obećava interesna sfera nad Hrvatskom, Slovenijom i delom BiH, dok bi u interesnu sferu SAD ušla jadranska obala, Hercegovina, Raška, Crna Gora, Kosovo i Makedonija.

MERKEL NAPRAVILA DIL SA PUTINOM, OTKAČILA TRAMPA: Nemci dali zeleno svetlo Rusima ZA SEVERNI TOK 2!

Mađarskoj, ako bi se "vratila jatu", nudi se Vojvodina, čime bi se na Dunavu napravila granica sa "Beogradskim pašalukom", koji bi zadržao naziv Srbija. Planovi o redizajniranju Balkana identični su planovima u ime kojih je vođen Prvi svetski rat, s tim što je ovog puta kreator ideje o Velikoj Albaniji Vašington.

Da li je moguć scenarij, koji se razrađuje za potrebe neokona, hoće li Rusija snažno reagovati i sprečiti njegovu realizaciju - pitanja su na koja nećemo dugo čekati odgovor.

I pored sloma tzv. Islamske države, odmeravanje snaga između Rusije i njenih saveznika sa jedne, i vlada nad kojima dominantan uticaj imaju nadnacionalne korporacije sa druge strane, neće stati. Specijalne operacije na Bliskom istoku i severu Afrike dobiće na zamahu.

Postavljanje pozornice je u toku. Iran je glavna meta kartela. U severnoj Africi, naročito u zemljama Magreba, situacija je već složena sa tendencijom daljeg usložnjavanja. Rusija razmatra obnovu ranijih veza sa afričkim zemljama sa kojima je dobru saradnju imao Sovjetski Savez.

(VIDEO) VLADIMIR PUTIN SMRT ZA NOVI SVETSKI POREDAK: Gospodari sveta besni, RUSIJA ustala iz mrtvih, OPET JE SUPERSILA!

Saradnju sa Rusijom otvoreno nudi Omar el Bašir, predsednik Sudana. Tokom nedavnog boravka u Moskvi tražio je političku i vojnu pomoć Rusije i žalio se na pritiske kojima je izložen od SAD. 

fotomontaža

Neočekivano je i El Sisi u ime Egipta tražio pomoć od Rusije, uz obrazloženje da Saudijska Arabija i Vašington rade na povratku Muslimanske braće na vlast.

El Sisiju je sumnjiv i način na koji su se teroristi Islamske države prebacili na Sinaj i izvršili teroristički napad na šiitsku džamiju tokom kojeg je ubijeno 235 vernika, jer se, po njemu, napad nije mogao izvršiti bez pomoći nekog sa Zapada pošto su teroristi prebačeni helikopterima, koje Islamska država nikada nije imala.

Putin je na sastanku sa El Sisijem postigao dogovor o transportu i preletu ruskih borbenih aviona preko teritorije Egipta, a dogovor se odnosi i na korišćenje egipatskih aerodroma. Tako je Rusiji otvoren put do Crvenog mora gde partnerska Kina već ima bazu u Džibutiju.

HRVATI BI DA NASAMARE RUSE: Spasavaju Agrokor na štetu Sberbanke, TO BI MOGLI SKUPO DA PLATE!

I pregovori sa Irakom su u toku, a Irak želi sa Rusijom sklopiti set sporazuma, po uzoru na Iran i Siriju. Najmoćniji čovjek u Libiji, general Halid Haftar, već nekoliko puta je boravio u Moskvi.

Sve ukazuje da SAD gube pozicije na Bliskom istoku i severu Afrike. Stoga je za očekivati medijsku satanizaciju svih afričkih i bliskoistočnih državnika koji sarađuju sa Rusijom, nakon čega bi uslijedila destabilizacija tih zemalja.

Situacija u postkonfliktnoj Siriji počinje ličiti na Balkan krajem devedesetih. Sukobi su okončani, pregovara se o pravilima mira, a sve su prilike da će se zadržati stanje koje se može okarakterisati kao nedovršen rat, odnosno neizgrađen mir, što je identično situaciji na Balkanu.

Balkan može ponovo biti potpaljen kako bi se zaustavila gradnja ruskog gasovoda i kineskog trgovinskog toka. Putin je proteklih dana boravio na Bliskom istoku, između ostalog i zbog poteza Trampa o preseljenju američke ambasade u Jerusalem. 

Putin sebi neće dozvoliti da pre konačne ocene situaciju ne sagleda zajedno sa Tel Avivom, koji želi garancije da Iran neće napasti Izrael i da će kontrolisati Hezbolah.

Faktor Moskva 

U diplomatskim krugovima prisutne su spekulacije da Izrael uz pomoć Moskve pregovara o sveobuhvatnom rešenju za mir sa arapskim zemljama. To se, opet, drugom savezniku Izraela, Sjedinjenim Državama, ne dopada.

Saudijska Arabija, noviji izraelski saveznik, ne reaguje povodom Trampovog proglašenja Jerusalima za glavni grad Izraela. Rijad želi rat sa Iranom, ali ga ne bi vodio bez Izraela. Namera je da se spreči prodor iranskog uticaja na Mediteran, odnosno stvaranje kopnene veze šiita Bliskog istoka sa Teheranom. To ne žele ni Izrael ni SAD.

TRAMP SVIM SILAMA KREĆE NA PUTINA I KINU: Nova odbrambena strategija SAD znači do sada neviđen OBRAČUN TRI SUPERSILE!

Rat u Libanu mogao bi biti uvod u rat sa Iranom, a taj plamen bi ponovo mogao zahvatiti Siriju. Amerikanci se ne mogu pomiriti sa opstankom Asada i daju mu "rok trajanja" do 2021. godine. 

Opet vredi povući paralelu s Balkanom. Na vlasti ne sme ostati nijedan samostalan i samosvestan političar, naročito ako je patriotski opredeljen. Poželjne su marionete poput Zaeva. Zoran Zaev je postao prototip. Traže ga i u Siriji.

Potreban je političar, koji bi Siriju pocepao shodno željama SAD i izbacio Ruse. Ali, kombinatorika koju vodi Rijad mogla bi se vratiti poput bumeranga. Muhamed bin Salman mogao bi dovesti u pitanje svoju vlast ali i Arabiju kakvu znamo. Počeo je pregovore s Moskvom, što Amerikanci pažljivo motre. Pravi savez sa Izraelom, zbog čega će izgubiti ugled u arapskom svijetu.

fotomontaža

Saudijska Arabija se kompromitovala i zbog sponzorstva Al Kaide i Islamske države. Rijad je pokazao nesposobnost vodeći operacije u Jemenu, a sada želi sukob sa Iranom, u koji namerava uključiti SAD i Izrael. 

Ako Salman nastavi s nepromišljenom politikom, izazvaće bes mnogih, što bi za posledicu moglo imati fragmentaciju njegove zemlje.

Konačno, Saudijci kontrolišu petinu svetske nafte, što je primamljiv plen za megakorporacije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zoran

pre 6 godina

Sve je džentlmenski sređeno, na Jalti su dogovorene interesne zone Jugoslavija je podeljena 50:50. Džentlmeni se drže dogovora. A nama je videti kako se u to što bezbolnije uklopiti.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija