• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

01.02.2018

18:07

GENERALU MLADIĆU ZA FRANCUSKE PILOTE DALI "HAŠKE GARANCIJE": NATO garantovao da neće biti gonjen ako dvojicu zarobljenika OSLOBODI?!

Politika

GENERALU MLADIĆU ZA FRANCUSKE PILOTE DALI "HAŠKE GARANCIJE": NATO garantovao da neće biti gonjen ako dvojicu zarobljenika OSLOBODI?!

Podeli vest

General Ratko Mladić najverovatnije je od NATO pakta i Francuske 1995. dobio garancije da neće biti gonjen pred Haškim tribunalom ako oslobodi dvojicu zarobljenih francuskih pilota!

To u svojoj novoj knjizi "Komandant" tvrdi poznati istoričar Bojan Dimitrijević. On otkriva da je od trenutka zarobljavanja francuskih pilota 30. avgusta 1995. i tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević vršio strahovit pritisak na generala Mladića da ih oslobodi.

Mi vama pilote, vi nama...

"U tom trenutku traju mirovni pregovori Srbije sa međunarodnom zajednicom koje general Mladić pokušava da iskoristi kako bi izdejstvovao da Francuska obnovi infrastrukturu u RS uništenu tokom NATO intervencije. On zahteva da članice NATO, u zamenu za oslobađanje francuskih pilota, izgrade škole, vrtiće i bolnice, ali i da međunarodna zajednica ukine ekonomske sankcije RS", piše Dimitrijević.
Ovaj istoričar dodaje da je knjigu "Komandant" u izdanju "Vukotić medije" napisao kako bi na naučni način i što objektivnije, koristeći se isključivo relevantnom dokumentacijom i svedočenjima samih aktera, objasnio biografiju i kompleksnu ličnost generala Ratka Mladića.

Seljak zarobio francuske pilote

Francuske pilote Hozea Suvinjea i Frederika Šifočija, čiji je avion "miraž 2000" oboren 30. avgusta 1995. posle katapultiranja i prizemljenja, "uhapsio" je jedan seljak sa Pala. On ih je odmah razoružao, smestio u konjsku zapregu i predao ih Vojsci RS. 


- Vrlo je zanimljiv i Mladićev ratni put u Kninu 1991. i 1992, koji je obrađen na osnovu zaplenjene građe 9. korpusa u Kninu, koji se čuva u arhivu u Zagrebu. Zatim i događaj iz 1993. godine kada je Vojska RS na čelu sa generalom Mladićem zauzela Trnovo i zapretila da će zauzeti Sarajevo i tako rešiti rat u srpsku korist. Takođe bih posebnu pažnju skrenuo na vojnu operaciju zauzimanja Srebrenice... - ističe Dimitrijević.

Hteo obnovu Srpske


Mladićev sin Darko nije mogao za Informer da potvrdi da li je njegov otac zaista dobio garancije da neće biti gonjen pred Haškim tribunalom.

- Zaista ne znam da li se to dogodilo i da li je to uopšte i tražio. Nikada mi o tome nije pričao. Ali pouzdano znam da je tokom mučnih i napornih pregovora o oslobađanju francuskih pilota, kada je na njega pritisak vršila čak i Srbija i Slobodan Milošević, tražio obnavljanje infrastrukture porušene u NATO intervenciji. Posebno se zalagao da članice NATO u RS izgrade škole, vrtiće i bolnice. To pouzdano znam - zaključuje Darko Mladić.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 6 godina

Веруј керу, пре нег* - НАТО генералу....!? Кер има "више части" и... - достојанства... И што је важније... "држи реч"...!? НАТО ОФИЦИР.... - слуга без части и интегритета...!?... Бедник ,који служи ФАШИСТИМА из редова реакционарне буржоазије, са чијег стола - добија "мрвице", за: полтронство и слуганство...!! Слично нашем ... - пацову...

Pero

pre 6 godina

Mladic je ljudina trazio da se obnove skole,bolnice,infra-strukturavidi se da je bio iskreni patriota koji je iznad svega brinuo za svoj narod i zenlju.Tadic i njemu slicni da su imali francuske pilote oni ne bi trazili obnovu skola i vrtica nego par miliona dolara u svoj djep i naredili bi oslobadjanje pilota.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)
nije prošao

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)

Carinski službenici su 23. aprila 2024. godine na graničnom prelazu Horgoš, u saradnji sa policijom, otkrili neobičan pokušaj jednog putnika, da u ličnom prtljagu prokrijumčari preko 300 komada starinskog pokućstva, bodeža u koricama, časovnika i nakita, za koje se pretpostavlja da bi pored materijalne, mogli imati i antikvitetnu vrednost.

24.04.2024

15:10

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija