• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Financial Times

02.02.2018

10:27

FAJNENŠEL TAJMS RAZOTKRIO PODLI PLAN BRISELA: EU prima pet država Zapadnog Balkana, ali i Kosovo?!

Politika

FAJNENŠEL TAJMS RAZOTKRIO PODLI PLAN BRISELA: EU prima pet država Zapadnog Balkana, ali i Kosovo?!

Podeli vest

Plan EU je da u svoje članstvo primi šest država: Albaniju, Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju, BiH, ali i samoproklamovanu državu Kosovo, piše Fajnenšel tajms

Prema navodima tog lista, glavni razlog za takav potez Brisela je taj što Balkan služi gao glavni "teren" preko kog se na hiljade migranata domogne tla Evropske unije. Međutim, to nije sve. FT navodi i da strategi EU strahuju da Rusija opasno širi svoju zonu uticaja, upravo na području gde tradicionalno već ima saveznike.

BRISEL U ŠOKU POSLE POTEZA MADRIDA: Biće sve više država koje će da "PRECRTAJU" KOSOVO, to je početak raspada EU!

Primećeno je, navodi list, da je Moskva počela cinično da komentariše obećanja koja EU daje zemljama Zapadnog Balkana u vezi članstva, namećući sebe kao "alternativu". 

- Značajan broj građana, naime, u regionu veruje da se njihova zemlja nikada neće priključiti EU - izjavio je Florian Biber, stručnjak za jugoistočnu Evropu pri Univerzitetu Grac. 

facebook

Florijan Biber

Novi plan Brisela će biti predstavljen Evropskoj komisiji upravo 6. februara, kada bi EU trebalo, prema ranijim najavama, da predstavi svoj plan za Zapadni Balkan. Očekuje se da će novi plan biti usvojen, navodi još Fajnenšel tajms. 

Rok za "veliko proširenje EU" je datum koji je već pominjan u srpskoj javnosti kao okvir do kog bi Srbija trebalo da bude primljena u EU, a to je 2025. Mnogi pak smatraju da je to preambiciozno, ali EU diplomate navode da je to itekako potrebno, kako bi se "učvrstila veza između Brisela i država nastalih raspadom SFRJ". 

Jedan EU diplomata koji zagovara proširenje Unije rekao je listu da "ta šestorka nije van EU, već da su oni već unutra i da su potrebni Briselu". Takođe, prema njegovim rečima 2025. je okvir, koji je podložan promenama. 

BRUKA I SRAMOTA! BRISEL SE SPRDA SA NAŠOM DRŽAVOM: Srbija neće u EU ni 2025!?

Međutim, Fajnenšel tajms ističe da će pomenuta šestorka ipak morati, pre konačnog prijema u EU, da definitivno reši sva otvorena pitanja koja postoje već godinama, kao i probleme korupcije. U tom smislu, kako se ističe, najbliže dostizanju cilja 2025. su Srbija i Crna Gora. 

List još podseća i da su Bugarska, koja trenutno predsedava Unijom, ali i Austrija koja će je naslediti, kao svoje prioritete odredile upravo proširenje EU na Zapadni Balkan.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lala iz Banata

pre 6 godina

Ako prime SRBIJU...Kosovo je ( kao srpska pokrajina po Ustavu !) ... - "automatski " u E.U. !? U čemu je problem..?

Amater

pre 6 godina

BUDIMO REALNI EU JE SAMO PAR DRZAVA U TOM SAVEZU A OVO OSTALO SU ZEMLJE ZA POTKUSURIVANJE RUSIJE I AMERIKE.MISLITE DA JE NEMACKA SRECNA STO SU MILIONI RUMUNA,BUGARA,MADJARA,POLJAKA,HRVATA DOSLI U NJIHOVU ZEMLJU DA RADE I ZIVE.

Nebojša

pre 6 godina

Primiće oni sve odjednom onog trenutka kada busu odlučili da kreće završna vrela faza obračuna sa Rusijom, otvoriće i zatvoriti sva poglavlja u ekstremno kratkom roku. kao što su uradili kada su primali Bugarsku i Rumuniju koje ni po čemu nisu bile bolje od Srbije, šta više mnogo gore po svim parametrima. EU je šarena laža na koju mogu da nasednu samo naivni ili oni sa lošim namerama. Cilj je komadanje Srbije, pre svega završetak KiM, pa onda ide Raška oblast, pa Preševo, Bujanovac, Medveđa, Dimitrovgrad, i na kraju i Vojvodina. Samo 2018 godine Orban će ubaciti preko Prosperitati organizacije 100 miliona evra pomoći Mađarima u Vojvodini i svima koji uzmu Mađarski pasoš. A u Vojvodini se to događa masovno uzimanje Mađarskih pasoša zarad pomoći Mađarske a koja iznosi za većinu oko 20.000 EUR a mnogi dobijaju i više. Za kupovinu zemlje, ne postoji ograničenje u pomoći i može biti i nekoliko stotina hiljada evra. Da se u ovo uverite dovoljno je da pogledate sajt organizacije Prosperitati.

zora

pre 6 godina

A koga ce da eksploatisu nego Balkance? Uvuci ce nas da bi nas bolje kontrolisali.Izemti slobodu,uzce nas pod svoje kako su i planirali.A mozda se i dogodi da propadnu kako to objasnjava onaj Britanac.

grof01

pre 6 godina

Jao!!!!!Zaprepaštenio smo činjenicom da je Kosovo država!!! :)))

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija