• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M.Dobromirović

03.02.2018

18:59

HAN I MEKALISTER OTVORENO UCENJUJU SRBIJU: Srbija mora da prizna Kosovo ako hoće u EU!

Politika

HAN I MEKALISTER OTVORENO UCENJUJU SRBIJU: Srbija mora da prizna Kosovo ako hoće u EU!

Podeli vest

Evropski komesar Johanes Han i izvestilac za Srbiju Dejvid Mekalister poručili da moramo da se odreknemo pokrajine. Ivica Dačić: Ako EU zaista traži da priznamo Kosovo, hvala i doviđenja!

Najviši evropski zvaničnici otvoreno su juče od Srbije zatražili da se, zarad članstva u EU, odrekne dela svoje teritorije!

Komesar za proširenje Johanes Han i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister poručili su da Srbija mora da de fakto prizna lažnu državu Kosovo. Šef diplomatije Ivica Dačić, na drugoj strani, kaže da se to nikada neće desiti. Ukoliko je ovo zaista ponuda Evrope, onda hvala i doviđenja, poručuje Dačić za Informer.

Pale sve maske

Johanes Han je u intervjuu za bečki "Kurir" rekao da je 2025. godina 'samo okvirni datum za prijem novih članica'.

Ravno čistom samoubistvu
Priznanje Kosova bilo bi ravno samoubistvu. A kad više nisi živ, onda nagrada nije bitna...
Stevica Deđanski, Centar za razvoj međunarodne saradnje

- Srbija može da dostigne taj datum samo ako brzo sprovede odlučujuće reformske korake i odnos prema Kosovu obavezujuće i trajno normalizuje. Kao i svi drugi kandidati, Srbija mora da se skoncentriše na tri prioriteta, na jačanje demokratije i pravne države, na ekonomske i reforme tržišta rada, kao i na pomirenje sa susedima. Nema blanko čeka ili prečica, računaju se samo individualni reformski rezultati - naveo je Han.

Sličnu poruku poslao je i Dejvid Mekalister, naglasivši da pregovarački okvir za ulazak Srbije u EU zahteva "kontinuirani angažman ka vidljivom i održivom poboljšanju odnosa sa Kosovom".

Vučić: Kompromis ili velika istorijska greška

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da je najveći problem na putu Srbije ka EU rešenje kosovskog pitanja i da je potrebno da i Albanci i Srbi naprave ustupke kako bi se postigao kompromis.
- Oko toga smo počeli dijalog među nama samima i moramo da nađemo kompromis prema kome će i Srbi i Albanci morati da naprave ustupke. Ako se to ne učini, to će biti još jedna greška u istoriji naša dva velika naroda na Balkanu... - rekao je Vučić za ugledni bečki list "Kronen cajtung".

- Taj proces bi trebalo da dovede do sveobuhvatne normalizacije odnosa Srbije i Kosova. Unutrašnji dijalog koji se vodi u Srbiji o budućnosti odnosa s Kosovom veoma je važan, a normalizacija odnosa doneće dobrobit narodu u Srbiji i na Kosovu i biti osnova za očuvanje mira i stabilnosti u regionu - podvukao je Mekalister.

Nemogući uslovi

Šef diplomatije Ivica Dačić, s druge strane, kaže da je državna politika prema Kosovu kristalno jasna.

mojugao

BEKIM ČOLAKU

VLADA 'KOSOVA'

Nezamislivo je da se nastavi 'status kvo' u kojem pet članica EU ne priznaje Kosovo zato što Srbija neće da se suoči sa realnošću na terenu i ostavi prošlost iza sebe.

- Srbija nikada, ni u kom slučaju i ni pod kojim uslovima neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, niti ćemo dati legitimitet lažnoj državi. Ako ponuda EU glasi da moramo priznati Kosovo da bismo postali članica te organizacije, onda imam samo jedan odgovor: Hvala i doviđenja! - kategoričan je Dačić. 

Stevica Deđanski, direktor Centra za razvoj međunarodne saradnje, kaže da nam Zapad nekad suptilno, a nekada i sasvim direktno kaže šta treba da uradimo.

- Postavljaju nam uslove koje niko pre nas nije imao, a to je odricanje od dela teritorije. Uz to, bilo bi dobro da se odreknemo i Republike Srpske i posvađamo se sa Rusijom. Sa stanovišta interesa Srbije, to bi bilo samoubistvo. A kad više nisi živ, onda ni nagrada nije bitna - zaključuje Deđanski.





Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija