• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

06.02.2018

11:34

POPOVIĆ: Izvoz IT ove godine dostiže milijardu evra

Politika

POPOVIĆ: Izvoz IT ove godine dostiže milijardu evra

Podeli vest

Srbija će ove godine prvi put dostići izvoz IT-a vredan milijardu evra, izjavio je danas ministar za tehnološki razvoj i inovacije Nenad Popović i naglasio da je u 2017, takođe, prvi put naša zemlja izvezla više IT proizvoda nego žitarica. Popović je rekao da će u 2018. izvoz IT-a biti povećan za oko 20 odsto.

Takođe, država je iz budžeta za ovu godinu izdvojila pet puta više novca za podršku inovacijama, naglasio je Popović u Privrednoj komori Srbije, gde je predstavljen Evropski institut za inovacije i tehnologije (Evrpske komisije) - EIT Awarenes s Day in Serbia.

Popović ističe da je u 2018. za tri puta povećan budžet Fonda za inovacionu delatnost, kao i da će zajedno sa novcem koje će biti na raspolaganju njegovom ministarstvu sredstva biti ukupno povećana pet puta za razvoj inovacija.

- To odlično pokazuje namere Vlade Srbije i kako se odnosi prema inovacijama - dodao je ministar.

Popović je naveo i da je prošle godine izvoz IT usluga iz Srbje dostigao 750 miliona evra i prvi put u istoriji prevazišao izvoz žiarica iz naše zemlje.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološog razvoja i Evropski institut za inovacije i tehnologije Evropske komisije (EIT EK) je, u saradnji sa PKS i Fondom za inovacionu delatnost, organizobslo info dan "EIT Awarenes s Day in Serbia".

Popović je istakao da je EIT vodeća evropska institucija u toj oblasti i da je današnji skup u PKS važan za saradnju nauke, privrede i inovacione sredine.

Naveo je da će EIT 13. februara organizovati info dan i da je će privrednici danas moći da dobiju sve informacije kako mogu da sarađuju sa tom institucijom.

Popović je naglasio da vlada pomaže razvoj inovacione infrastrukture i povezivanju svih učesnika.

Ministar prosvete Mladen Šarčević je izrazio uverenje da će EIT otvoriti svoja vrata Srbiji i naglasio da uspostavljanjem saradnje sa tim institutom Srbija može da iskoristi sav svoj inovativni potencijal i postane lider u regionu.

Kako je rekao, EIT ima vizju za jačanje inovativnog i preduzetničkog duha, kao i da ponudi rešenje za neke od najvećih izazova sa kojima se Evropa suočava, kao što su klimatske promene, održivo snabdevanje energije, digitalizacija i sve druga, a kako bi se održao ekonomije i otvorila radna mesta za visoko obrazone stručnjake.

Ova inicijativa povezuje privredu, obrazovna društva i naučno istraživačke organizacije,u cilju da se podigne konkurentnost i obezbedi održivi razvoj.

Tanjug


Šarčević je podsetio da institut stvara partnerstva poznata kao zajednice znanja i inovacija, razvija inovativna rešenja, stvara novu generaciju preduzetnika i drugo, što sve može da pomogne našoj privredi.

Predsednik PKS Marko Čadež je rekao da je cilj skupa prezentacija aktivnosti inovacione zajednice koju okuplja Evropski institut za inovacije i tehnologije i mogućnosti za buduću saradnju sa srpskom naukom i privredom.

Rekao je da je veliko interesovanje za taj skup, s obzirom da prisustvuje više od 200 predstavnika države, akademske - naučno-istraživačke i poslovne zajednice.

Čadež je naglasio da je porasla svest o značaju inovacija, obrazovanja i istraživanja za podizanje konkurentnosti, održivi razvoj i pametan rast svih segementa srpske ekonomije, ali i da su rastuće potrebe za finansijskom podrškom realizaciji inovacionog potencijala, inovativnih ideja i projekata.

Ukazao je i na važnost povezivanja i jačnja saradnje privrede sa obrazovnim institucijama i naučno-istraživačkim organizacijama, kao i povezivanja velikih kompanija sa inovativnom start up zajednicom koja je u Srbiji sve brojnija i čije ideje i proizvode svet sve više primenjuje.

"Inovacije, preduzetništvo, edukacija, efikasnije korišćenje sredstava iz evropskih fondova, kao što je ''Horizon'' i bolji pristup finansijama, veća primena naučnih istraživanja u privredi - visoko su rangirani u agendi Privredne komore Srbije".

Čadež je rekao da je Upravni odbor PKS na poslednjoj sednici doneo odluku o formiranju Saveta za saradnju nauke i privrede i da će konstitutivna sednica saveta biti održana krajem ovog meseca.

Zahvaljujući sprovođenju projekta Climate KIC - Evropskog instituta za inovacije i tehnologije, kojim u Srbiji koordinira Privredna komora Srbije, u protekle gotovo dve godine kroz edukativne programe prošlo je oko stotinu mladih ljudi, a finansijsku i ekspertsku podršku za razvoj svojih „zelenih“ ideja dobilo je čak 26 startupova, od kojih je polovina novih, izraslih upravo iz ovog projekta.

- U ovoj sali su danas startapovi iz raznih oblasti - od IT, preko agrobiznisa, upotrebe obnovljivih izvora energije, reciklaže industrije do medicine, koji uveravam vas zaslužuju pažnju i podršku i evropskih i korporativnih fondova - naveo je Čadež.

Direktor EIT-a Martin Kern je predstavio mogućnosti saradnje i zahvalio Fondu za inovacionu delatnost i PKS na organizovanju info dana.

Istakao je i da je PKS pravo mesto na kome treba ukazati na značaj povezivanja preduzetništva i inovacija.

Direktor Fonda za inovacionu delatnost Ivan Rakonjac je kazao da su prva sredstva za podršku inovacija u Srbiji upravo došla iz evropskih predpristupnih fondova i da je dobro što se ta podrška iz godine u godinu uvećava.

Skup je organizovan sa ciljem podizanja svesti i upoznavanja stručne javnosti i poslovne zajednice sa ulogom i aktivnostima EIT-a.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija