• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

07.02.2018

16:37

ŠIPTARI SAD HOĆE I DEO GRČKE! Albanci otvaraju još jedno veliko žarište na Balkanu!

Politika

ŠIPTARI SAD HOĆE I DEO GRČKE! Albanci otvaraju još jedno veliko žarište na Balkanu!

Podeli vest

Albanski premijer Edi Rama tražio od Atine da vrati imovinu Albancima, takozvanim Čamima, koji su zbog saradnje sa nacistima proterani nakon Drugog svetskog rata iz Epira, priobalja preko puta Krfa

Šiptari sad hoće da uzmu i deo Grčke, i to Epir, priobalni deo prekoputa Krfa. Albanski premijer Edi Rama traži od Atine da vrati imovinu i grčko državljanstvo albanskim muslimanima, takozvanim Čamima, koji su proterani nakon Drugog svetskog rata iz Epira zbog saradnje sa nacistima.

Traže i spomenik

Rama je, govoreći za Albansku TV, naveo da Grčka mora da prizna Čame.

- Pitanje Čama je otvoreno. Nadamo se da ćemo uspešno okončati razgovore o tome i ući u novu eru strateške saradnje sa našim komšijama, eru u kojoj se davni problemi neće ponavljati, u kojoj će senke prošlosti ostati u prošlosti - naveo je albanski premijer.

Albansko pitanje

Tanjug

Nadamo se da ćemo uspešno okončati razgovore o Čamima i ući u novu eru strateške saradnje sa našim komšijamaEdi Rama

On je dodao da Albanija dodatno od Grčke zahteva da podigne spomenik Čamima u Epiru, veliki poput džamije koju grčka vlada gradi u Atini za muslimane.

- Albanska strana insistira na razgovorima o Čamima. To je albansko pitanje. Govorimo o građanima koji su nekad imali imovinu u Grčkoj i koji nose gorke uspomene. Tražimo da im se u Epiru podigne spomenik i to je potpuno opravdan zahtev - rekao je Rama.

Nakon te njegove izjave, grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas poručio mu je da za njegovu zemlju pitanje Čama ne postoji i da o tome nema šta da se razgovara.

- Svi bi voleli da izguraju neki svoj nacionalni interes, ali Grčka nikad neće prihvatiti da uopšte postoji pitanje Čama koje treba rešavati - naglasio je Kocijas.

Atina traži da Makedonci objave novo ime

Šef grčke diplomatije Nikos Kocijas pozvao je juče zvaničnike u Skoplju da konačno javno kažu kako će glasiti novo ime Makedonije, kao i da to razjasne svojim građanima. On je u intervjuu za "Juronjuz" rekao da Atina već priprema teren da građani Grčke prihvate to novo ime, ali da ne vidi da se to čini i na drugoj strani.

- Grčka vlada je preuzela odgovornost da javno kaže da želi promenu imena severnog suseda i da prihvata da se u novom imenu nađe reč "Makedonija". Sad očekujemo od Skoplja da konačno izađe i javno kaže šta će u tom imenu biti "prezime" i da isto tako to objasni svojim građanima - rekao je Kocijas.

Kako mediji nezvanično saznaju, spekuliše se o pet mogućih rešenja - Vardarska Makedonija, Severna Makedonija, Gornja Makedonija, Republika Makedonija (Skoplje) i Nova Makedonija. Prema nekim procenama, Republika Nova Makedonija je najprihvatljivije i Atini i Skoplju, te će nekadašnja jugoslovenska republika uskoro poneti to ime.

Analitičari, međutim, smatraju da je novi zahtev vlasti u Tirani samo uvod u otimanje grčke teritorije.

- Nije tajna da Albanci nisu odustali od pravljenja "velike Albanije". Nakon Kosova i defakto preuzimanja vlasti u Makedoniji, oni su već na pola puta do cilja. Fali im samo severozapadni deo Grčke i deo Crne Gore. Sada su se ustremili na Grčku i, ako dobiju međunarodnu podršku, naseliće Čame u Epiru. Onda ćemo imati ogroman problem na Balkanu - ocenjuju grčki stručnjaci.

Čami su, inače, Albanci muslimanske veroispovesti koji su 1944. i 1945. proterani iz Grčke zbog kolaboracije sa nacističkim okupatorom. Nije tačno utvrđeno o kom broju proteranih je reč, pa grčki izvori navode da se radi od 14.000 do 25.000 ljudi, dok Albanci tvrde da je u pitanju 35.000.

Nema razgovora

Beta/AP

Grčka nikad neće prihvatiti da uopšte postoji pitanje Čama koje treba rešavati
Nikos Kocijas

Tirana traži da Grci Čamima vrate imovinu, da im daju grčko državljanstvo uz dozvolu da zadrže i ono koje sada imaju, ali i da ih priznaju kao nacionalnu manjinu. To pitanje Albanci su pokrenuli još početkom 90-ih, međutim zbog izostanka podrške međunarodne zajednice dosad se ništa nije dogodilo.

Kažnjeni prema zakonu

Grčka, s druge strane, ne priznaje uopšte pitanje Čama. Atina nema nameru da dozvoli Šiptarima da se vrate u Grčku jer su sarađivali sa nemačko-italijanskim okupatorskim snagama tokom Drugog svetskog rata. Zbog toga su proglašeni ratnim zločincima i kažnjeni prema grčkim zakonima.

Godine 1992. tadašnji grčki premijer Konstantin Micotakis predložio je rešenje. Ponudio je vraćanje imovine samo onim Čamima za koje se ustanovi da nisu počinili zločine protiv Grka, već da su pobegli iz zemlje iz čistog straha. Uslov za to je da albanska vlada isplati kompenzaciju Grcima koji su prognani iz Albanije tokom komunističkog režima. Taj Micotakisov predlog nikad nije prihvaćen.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Jezivi zločini Nasera Orića 32 godine ostali nekažnjeni! Republika Srpska nije poklonjena, ona je zarađena hiljadama srpskih žrtava!
Live TV

Jezivi zločini Nasera Orića 32 godine ostali nekažnjeni! Republika Srpska nije poklonjena, ona je zarađena hiljadama srpskih žrtava!

Danas se navršava 32 godine od stradanja Srba u srednjem podrinju. Najmlađa žrtva bio je dečak od samo četiri godine. Za ove zločine niko nikada nije odgovarao. Naši zvaničnici iz Srbije i Republike Srpske otišli su danas da odaju počast srpskim žrtvama. Na ovu temu u "Info večeri" govorili su novinar "Politike" Marko Lakić, član predstavništva SNS-a Vladimir Marinković i Stefan Krkobabić, potpredsednik PUPS-a. Uživo u program uključio se i Brano Vučetić iz Bratunca koji je ispričao svoja svedočenja o zverstvima Nasera Orića, kao i Radojka Filipović iz Bratunca koja je ispričala svoja svedočenja.

06.07.2024

22:30

Šokantna izjava Fica nakon oporavka od ranjavanja! ŠOS sve moćniji! Multipolarnost sveta na vidiku! (VIDEO)
Live TV

Šokantna izjava Fica nakon oporavka od ranjavanja! ŠOS sve moćniji! Multipolarnost sveta na vidiku! (VIDEO)

Ruska vojska je u prethodna 24 sata oborila više raketa i dronova! Premijer Slovačke Robert Fico prvi put se pojavio nakon ranjavanja. Njegova poruka bila je da bi otišao sa Orbanom u Moskvu, samo da je mogao. Na ove, ali i druge važne teme u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Mile Pršić i general Vinko Pandurević. Uživo u program javio se i Dževad Galijašević koji je komentarisao rezultate predsedničkih izbora u Iranu, kao i Nenad Bumbić, dopisnik iz Čikaga koji je komentarisao izbore u Americi.

06.07.2024

19:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija