• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug.rs/ informer.rs

08.02.2018

16:31

BRISEL OMOGUĆIO HRVATIMA DA UCENJUJU SRBIJU! Ustaše će tražiti APATIN, SOMBOR I BAČKU PALANKU, ako ne damo BLOKIRAĆE NAS U EU!

Politika

BRISEL OMOGUĆIO HRVATIMA DA UCENJUJU SRBIJU! Ustaše će tražiti APATIN, SOMBOR I BAČKU PALANKU, ako ne damo BLOKIRAĆE NAS U EU!

Podeli vest

Srbija bi mogla postati talac Hrvatske, nakon što je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, prilikom predstavljanja Strategije o proširenju izričito rekao da nijedna zemlja neće moći da postane članica Unije dok ne reši bilateralne probleme, a zvanični Zagreb nema rešeno pitanje granice ne samo sa našom zemljom, već sa svim susedima osim sa Mađarskom. 

Mariborska Večer, naime, podseća da Hrvatska ima otvorena pitanja granice sa Srbijom na Dunavu, Crnom Gorom na poluostrvu Prevlaka i BiH duž gotovo cele granice inače duge više od 1.000 kilometara.

Podsetimo, polovinom januara  Hrvatski premijer Andrej Plenković otvoreno je poručio da je granica sa Srbijom odavno iscrtana i da je hrvatska pozicija tu vrlo jasna. Stanje je, rekao je, kakvo je bilo 25. juna 1991. i katastarske granice.

Plenković je, odgovarajući na pitanje novinara da li su se ispunili uslovi da se sa Srbijom reše otvorena pitanja u vezi sa hrvatskom teritorijom s druge strane Dunava, rekao da će dijalog sa srpskom stranom biti nastavljen.

- Pritom će se insistirati na poštovanju hrvatske teritorije, uz insistiranje na poštovanju nacionalnih interesa - rekao je Plenković, prenele su agencije.

Podsetimo, stav Srbije glasi da bi granica trebalo da ide sredinom Dunava, dok se Hrvatska zalaže za određivanje granice po katastarskom principu, jer je, kažu, reka promenila tok. Primenjivanjem takvog modela, delovi opština Apatin, Sombor i Bačka Palanka pripali bi Hrvatskoj.

VUČIĆ ZA ZAGREBAČKI GLOBUS: Nismo saglasni o temama iz prošlosti, ali hajde da se BOLJE RAZUMEMO PO PITANJU BUDUĆNOSTI!

U komentaru pod nazivom "Evropski Balkan", Mariborska "Večer" konstatuje da se istorija ponavlja i podseća da Slovenija, na primer, nije mogla da postane članica EU pre nego što je rešila problema sa Italijom s jedne, a sa druge strane sve dok nije pristala da sa Hrvatskom potpiše sporazum, prema kojem je granični spor u Piranskom zalivu prepušten arbitražnom sudu.

List konstatuje da Hrvatska sada odbija da primeni arbitražnu presudu.

HRVATI PREVARILI KAPETANA DRAGANA: Bez najave promenili optužnicu, Vasiljković moli Vučića za pomoć!

- Slično, pa čak mnogo gore od toga može se gotovo sa sigurnošću očekivati od Hrvatske kada na red dođu granična pitanja sa državama sa kojima je bila u ratu pre više od dve decenije - piše Večer.

pixabay.com

Stoga, ukazuje se, zemlje Zapadnog Balkana - moraju ispuniti mnogo više standarde za pristupanje nego što je to bio slučaj sa Bugarskom i Rumunijom.

Jer, navodi se, EU nije spremna za proširenje i države Zapadnog Balkana neće imati drugu šansu, osim da se priklone nekom drugom, piše list ukazujući na Rusiju i Tursku.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Bosko

pre 6 godina

Prosle godine za Ribarske veceri dao sam odgovor jednoj Televiziji na isto pitanje o razgranicenju na Dunavu kod Apatina.Poznam taj region godinama jer sam ziveo u Osijeku i 1991 godine sa familijom proteran kao izbjeglice,otisli smo za Svedsku. Razgranicenje treba da ide sredinom Dunava i nikako drugacije.Ostalo je sve ucena i na stetu Srbije... Pozdrav iz Svedske,Bosko Vojnovic

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Edvard Snouden upozorava: NSA za par dana preuzima internet
Planeta

Edvard Snouden upozorava: NSA za par dana preuzima internet

Novi amandman kontroverznog Zakona o nadzoru stranih obaveštajnih službi dramatično proširuje spisak entiteta koji su u obavezi da pomaže Nacionalnoj bezbednosnoj agenciji (NSA) u njenim špijunskim praksama, ali o tome jedva da ima reči u medijima

16.04.2024

22:31

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija