• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

09.02.2018

12:00

POČELA ZAJEDNIČKA SEDNICA vlada Srbije i Mađarske!

Politika

POČELA ZAJEDNIČKA SEDNICA vlada Srbije i Mađarske!

Podeli vest

Zajednička sednica vlada Srbije i Mađarske, četvrta po redu, počela je danas u Budimpešti, a na dnevnom redu su započeti projekti, regionalna saradnja i unapređenje sveukupnih bilateralnh odnosa Beograda i Budimpešte. Sednica je počela oko 11.30 sati

Prethodno je mađarski premijer Viktor Orban svečano dočekao srpsku koleginicu Anu Brnabić, koja predvodi delegaciju Vlade Srbije.

Nakon sednice biće potpisano deset sporazuma o saradnji, i to, kako je rekla premijerka Brnabić, devet međudržavnih sporazuma i jedan u privatnom sektoru, koji se, prema njenim rečima, odnosi na formiranje zajedničke kompanije mađarske i srpske privatne firme za proizvodnju i preradu malina u Arilju.

Predsednici dve vlade, Viktor Orban i Ana Brnabić, obratiće se medijima posle potpisivanja sporazuma.

Kasnije u toku dana, Brnabić će se sastati i sa predsednikom Mađarske Janošom Aderom, a zatim će se obratitu učesnicima Privrednog foruma Mađarska - Srbija.

Zajedničko zasedanje dve vlade u Budimpešti ovoga puta je u novom političkom kontekstu jer dolazi tri dana nakon sto je u Strazburu predstavljena Strategija Evropske unije o proširenju na zemlje Zapadnog Balkana.

Inače, mađarski premijer Viktor Orban je u nedavnom razgovoru u Budimpešti sa predsednikom Saveza vojvođanskih Mađara u Srbiji, Ištvanom Pastorom, potvrdio posvećenost njegove vlade proširenju EU na Zapadni Balkan rekavši da je to i prvorazredni interes vojvođanskih Mađara.

Ovaj format političke saradnje Srbije i Mađarske ustanovljen je u Beogradu u julu 2014, zatim je Budimpešta bila domaćin 2015. da bi treći susret bio organizovan u novembru 2016. godine u Nišu.

Takav oblik saradnje Srbija i Mađarska praktikuju najčešće u odnosu na sličnu praksu u okruženju, a jedino Nemačka i Francuska dva puta godišnje, u proleće i jesen, organizuju zajedničke sednice svojih vlada radi sklađivanja međudržavnih interesa.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija