• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

09.02.2018

13:18

POPOVIĆ: Užice i Sevojno dobijaju inovacione centre

Politika

POPOVIĆ: Užice i Sevojno dobijaju inovacione centre

Podeli vest

Ministar za tehnološki razvoj i inovacije Nenad Popović najavio je danas da će Užice ove godine dobiti Inovacioni centar sa odeljenjem u Sevojnu, gde će raditi mladi inovatori koji treba da pomognu daljem tehnološkom razvoju užičke privrede

Popović je naglasio da je Vlada Republike Srbije u ovoj godini izdvojila pet puta više sredstava u odnosu na prethodnu za inovacije i tehnološki razvoj, a da će deo tog novca biti opredeljen za centar u Užicu i Sevojnu.

- Ti centri će biti finansirani od strane ministarstva i lokalne samouprave, a pružiće inovativni ambijent za rad mladim ljudima. Biće im pružena i prilika da svoja znanja stave u funkciju tehnološkog razvoja užičke privrede - rekao je Popović.

On je istakao da je u sektoru inovacija i tehnološkog razvoja korisnicima na raspolaganju vise novih programa.

- Programi za start up kompanije čije inovacije imaju dobar plasman na tržištu, predviđaju bespovratna sredstva po korisniku od 80.000 evra. Mala i srednja preduzeća koja sarađuju sa naučno-istraživačkim organizacijama i fakultetima mogu konkurisati za sredstva do 300.000 evra - kazao je Popović.

On je najavio i nove programe u ovoj godini koje Vlada sprovodi zajedno sa EU i Svetskom bankom, a odnose se na inovativno žensko preduzetništvo.

- Želimo da motivišemo što više žena da pokrenu svoj biznis. Grantovi su od 2 do 5000 evra i namenjeni su svim ženama sa preduzetničkim duhom ,bile one iz gradskih ili seoskih sredina - rekao je Popović i najavio da će u ovoj godini biti realizovano još novih programa.

Prema njegovim rečima, jedan od programa namenjen je ženskoj deci uzrasta od 12 do 18 godina i njihovoj obuci u osnovama programiranja, kako bi se lakše kasnije integrisale u dalje procese i imale preduzetnički potencijal, koristeći najsavremenije IT tehnologije.

Vlada će, po rečima ministra Popovića, u ovoj godini organizovati i besplatne kurseve prekvalifikacije za buduće programere u većim gradovima Srbije,za koje je već prijavljeno oko 900 ljudi.

Popović je, tokom posete Sevojnu i Užicu, obišao kompaniju Impol Seval, a razgovarao je i sa rukovodstvom Gradske opštine Sevojno i grada Užica.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija