• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

11.02.2018

12:25

VUČIĆ UOČI POSETE ZAGREBU: Ne sekiram se zbog hajke koja vodi protiv mene!

Politika

VUČIĆ UOČI POSETE ZAGREBU: Ne sekiram se zbog hajke koja vodi protiv mene!

Podeli vest

Idem u Hrvatsku sa željom da učinimo nešto zajedno za budućnost, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i istakao da će u Zagrebu razgovarati o bilateralnim odnosima, a to znači o pitanju granice, nestalih, odnosu prema Srbima u Hravstkoj i Hrvatima u Srbiji, te unapređenju ekonomskih odnosa

- Mir i stabilnost je moja ključna poruka, ali Srbija neće biti slabija da bi neko drugi bio zadovoljan - poručio je predsednik Srbije uoči zvanične posete Zagrebu, koja je usijala atmosferu u Hrvatskoj do neuobičajenih razmera.

- Ne sekiram se zbog kampanje koja se vodi u Hrvatskoj protiv mene, moj posao podrazumeva da ne reagujem lično, već da radi u interesu Srbije i njenih građana - naglasio je i dodao:

- Ne dozvoljam i ne mogu da dozvolim, a i moja obaveza je da ne mogu da dozvolim da Srbija bude ponižavana. Ne dodvoravam se ni srpskom narodu, neću ni hrvatskom rukovodstvu. Moramo da razmišljamo o budućnosti, šta možemo da radimo za budućnost naših građana - istakao je Vučić.

Rekao je da je očigledno da imamo različite stavove o prošlosti. 

- Smatramo sam da se to tiče samo sukoba 90-tih, a nisam znao da su tako velika različita viđenja u odnosu na Drugi svetski rat - naglasio je on.

U Hrvatskoj će, kako kaže, biti govora o teškim pitanjima među njima i o nestalima, ali o svim nestalima, i Srbima i Hrvatima.

A sto se tiče izvinjenja, kako je rekao, nije neko ko voli da nekog primorava na bilo šta, ali, dodao je, mnogo više od izvinjenja, koja, primećuje, "ne znam šta su nam donela", on je za to da se vidi sta sve može da se uradi za Srbe u Hrvatskoj i Hrvate u Srbiji.

Verujem u dobre namere Kolinde Grabar Kitarović!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da veruje u dobru nameru Kolinde Grabar Kitarović i da u Zagreb, kao što Srbija i inače radi, nosi poruku mira i neophodnosti stabilnosti u regionu, jer se samo na taj način može obezbediti dalji razvoj.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara o atrmosferi koja je stvorena u Zagrebu pred njegovu posetu upred sutrašnju posetu Hrvatskoj, uključujući pozive da roletne budu spuštrene, te proteste koji se najavljuju, rekao da kada se spuštaju roletne ne može dobro da se vidi, kao što kada se lupa u šerpe - ne možete dobro da čujete.

- Idem da vidim sve što treba da vidim i da čujem šta treba - rekao je Vučić i istakao da veruje u dobre namere hrvatske predsednice.

Dodao je da očekuje da će tamo biti i raznih stvari, trikova, da mu govore uvredljive reči i šalju takve poruke. . .

- Ne sumnjam, da će toga biti - rekao je Vucicć, ali i naveo da je u srpsko-hrvatskim odnosima reč o dugačkom procesu, gde će svi morati da razumeju da ne možemo jedni bez drugih.

Ali, neću dozvoliti nikome da unižava Srbiju.

- Taj film nećete da gledate - dodao je predsednik Srbije i podsetio na događanja u Srebrenici, navodeći da ni tada kada mu je bio život ugrožen nije saginjao glavu.

- Rekao sam sebi ''nemaš pravo da saginješ glavu, predstavljaš Srbiju i na to nemaš pravo'' - dodao je.

Kako je dodao, ako neko misli da ga vređa, neka to i čini, obraz ne može da mu ukalja na taj način, jer obraz samo sam sebi čovek može da ukalja.

Istakao je da se ne dodvorava ni građanima Srbije, pa svakako neće ni hrvatskom rukovodstvu, koje, pre svega premijer Plenković, najavljuje da želi i razgovor o ratnoj odšteti.

Najvažnije je, kaže, rešiti probleme koji opterećuju odnose, pre svega da se uradi nešto dobro za pripadnike dva naroda u Srbiji i u Hrvatskoj.

- Moj posao je snažna Srbija, a snažna Srbija ima dobre odnose sa susedima i napredak ekonomije. Srbija će biti sve snažnija. Nikome zbog toga ne želim da se pravdam - rekao je Vučić.

Najavio je da će razgovarati sa predstavnicima SPC i Srba u Hrvatskoj, ali i, po prvi put s kardinalom Bozanićem.

- Idem sutra u Hrvatsku, gde ću prvi dan da razgovaram sa zvaničnima, sa predsednicom, premijerom i predstavnicima Sabora. Razgovaraću i sa predstavnicima Mitropolije SPC, a imaću priliku da razgovaram i sa kardinalom Bozanićem, sa najvišim predstavnikom katoličke crkve u Hrvatskoj - objasnio je on novinarima u Batajnici.

Vučić je rekao da je razgovor sa kardinalom veoma važan za dalje unapređenje poverenja katolika i pravoslavaca, kao i za bolji odnos koji treba da postoji između dve crkve.

- Na dnevom redu biće i unapređenje ekonomski odnosa. Mislim da tu imamo velikih rezervi i da mnogo toga možemo zajednički da uradimo na unapređenju infrastrukturnih projekata. Biće reči i o evropeizaciji celog regiona i kako da zajednički radimo da region bude stabilan i miran - rekao je on.

Vučić je dalje naglasio da ga se ne tiče to što će neko da ga nazove četnikom, odnosno bahatim četnikom što je rekao da priča o ratnoj odštetu jestre priča o maču sa dve oštrice.

- Ako sam zbog toga četnik... Ni sa očeve, ni sa majčine strahe, slučajno se dogodilo, da niko nije bio u četnicima. Ako pričaju o psolednjem ratu, moj otac je iz Čipuljića kod Bugojna, a Hrvati su nam spailili sve kuće, mi nijednu. Nama su sve kuće spaljene. Možda o uvredama i napadu koje neko orgaizuje se ponajbolje vidi njegova slabost, a ne ona nekog koga vređate - poručio je on. 

Vučić je podsetio, kako je rekao, neke ovde u Srbiji, da se 1990, 1991, 1992. nije bavio politikom, već tek od septembra 93, te da kada izgovaraju nekakve gluposti i govore neistinu to treba da znaju. 

- Posao je naš da vodimo Srbiju, koja je snažnija, a snažnija je kada ima dobre odnose sa komšijama, kada napreduje njega ekonomija, smanjuje javni dug. Srbija će biti sve snažnija, nikome zbog toga ne želim da se pravdam - naglasio je on.

Vučić o ubistvu Ivanovića: Imamo već neku sliku!

Bilo ko da je ubica, Srbin, Albanac, stranac, nadam se i izražavam nadu da će ubice biti otkrivene i procesuirane, a Beograd će sarađivati po tom pitanju s Prištinom na svaki način, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Odgovarajući na pitanja novinara pre početka predizbornog mitinga Srpske napredne strane u Batajnici, Vučić je rekao da Srbija želi da istraga ide brže, te da što pre dođemo do rezultata.

- Mi već imamo neku sliku, ali ne bih da govorim ništa zvanično, sačekaćemo i nadam se da će ubice biti pohvatane i mi ćemo sarađivati s Pristinom na svaki način - rekao je Vučić.

Upitan da li očekuje da će Srbi iz Vrginmosta biti otvoreni u obraćanju njemu Vučić je odgovorio da ne očekuje, ali da očekuje da prepozna šta su poruke i problemi.
„Niko neće sasvim slobodno da govori, ali dobro je da se čujemo", naglasio je on.

Na pitanje da li je Deklaracija koju su on i predsednica Hrvatske potpisali mrtvo slobvo na papiru Vučić je odgovorio da nije tako, jer će neki Srbi u Hrvatskoj dobiti struju, a mi smo asfaltirali puteve u Tavankutu.

- Sigurno je da ćemo i o tome razgovarati i vidimo kako dalje da unapređujemo život Srba i Hrvata. Bilo šta da postignemo biće dobar rezultat - zaključio je on.

Predsednik je rekao da je već mnogo ranije odlučio da ide u posetu Zagrebu i da ne misli da postoje bezbednosne pretnje.

- Ne plašim se - rekao je Vucić odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa najavljenim protestima.

- Ne plašim se, vodiće računa o meni tamo, ne sekiram se, to me uopšte ne zanima - moj posao je da brinem o narodu, a ne narod da brine o meni - naglasio je Vučić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Mika

pre 6 godina

Mir i stabilnost je Vuciceva kljucna poruka, ali Srbija nece biti slabija da bi neko drugi bio zadovoljan

Gogga

pre 6 godina

Vucic ima pred sobom jasan cilj i spreman je na sve da postigne smirivanje odnosa izmedju Srbije i Hrvatske!

sasaa

pre 6 godina

Trebamo ostati smireni,to su ciste provokacije.

Veljko

pre 6 godina

Hajka koja se vodi protiv Srpskog predsednika je sramota za ceo Hrvatski narod.

Ilda

pre 6 godina

Za Srbiju nema taboo tema, a sigurno neće biti slabija da bi drugi bili zadovoljniji.

Mita

pre 6 godina

Maksimalno profesionalno Vucic pristupa ovoj poseti.

GajbexG

pre 6 godina

Vucic ne mari mnogo za govor mrznje koji dolazi od strane hrvatske javnosti.

GajbexG

pre 6 godina

Nema ni razloga, to sto hrvati rade govori samo o njima i njihovoj mrznji.

Bojan

pre 6 godina

Mir i stabilnost je ključna poruka, ali Srbija neće biti slabija da bi neko drugi bio zadovoljan.

Aca

pre 6 godina

Bitno je da ova poseta prodje kako treba.. da sve prodje u miru!

Fako

pre 6 godina

Vucic ce u Hrvatskoj pokusati da razgovara o problemima koje se ticu ibe zemlje.

Vuja

pre 6 godina

Vucic je osoba koja se uvek zalagala za mir i stabilnost.

Ilija

pre 6 godina

Vučić ima jasan cilj da normalizuje odnose dve zemlje. Protesti u Zagrebu ga mogu samo ojačati u odluci da uloži dodatni napor da se normalzacija što pre i desi.

Miki

pre 6 godina

I ne treba da se sekira, to je njihova sramota.

Maja

pre 6 godina

Bolje da saradjuju da nam svima bude bolje, nego sto brzveze prave probleme.

Mera

pre 6 godina

Imamo mnogo zajedničkih osobina sa Hrvatskom, ali i suštinske razlike - kad je Kolinda dolazila u Srbiju. dočekana je onako kako dolikuje predsedniku države.

Petar Pan123

pre 6 godina

Vučić pokazuje da je najači kad je najteže. Pravi lider i vođa!

Draganab

pre 6 godina

- Srbija nece da se pravda, radicemo I bicemo I ekonomskom smislu jaci I necemo nikome da se pravdama niti izvinjavamo

Zoran

pre 6 godina

Kada bi Hrvati bar na trenutak bili objektivni videli bi koliko greše.

Dzoni

pre 6 godina

Vucic ide u Zagreb uzdignute glave jer iza sebe ima istinu, pravdu i argumente...

Kom

pre 6 godina

Samo hrabro Vucicu nema zbog cega da se stidis i da saginjes glavu

Marin

pre 6 godina

A koji to cilj ima Vučić? Pa on uopće ne smiruje odnose već ih zahuktava

zoran miljkovic

pre 6 godina

БРАВО,БРАВО,БРАВО, од увек сам га подржавао и веровао у њега,много отпора на све стране,али је ЈАК И НЕ ПОКОЛЕБЉИВ,ПРАВИ ВОЂА.

Izbori 2024

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija