• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputnjik

11.02.2018

18:56

ŠTRAHE: SRBIMA NA SEVERU KOSOVA DATI PRAVO NA SAMOOPREDELJENJE, Priznanje Prištine jedino je stvar Beograda!

Politika

ŠTRAHE: SRBIMA NA SEVERU KOSOVA DATI PRAVO NA SAMOOPREDELJENJE, Priznanje Prištine jedino je stvar Beograda!

Podeli vest

Priznanje Kosova jedino je stvar Srbije, a pritiskati je da prizna Kosovo je pogrešan put, poručio je austrijski vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe uoči posete Beogradu

Mislim da je priznanje Kosova jedino stvar Srbije. Pritiskati zemlju zbog toga bio bi pogrešan put. Austrija bi trebalo da tu kao neutralna zemlja ima ulogu posrednika, rekao je Štrahe za Politiku.

Štrahe je podsetio da je njegova Slobodarska partija oštro kritikovala austrijsko priznanje Kosova, ali da je to sad činjenica koja se više ne može menjati.

Austrijski vicekancelar je rekao da se nada da je, u okviru Briselskog dijaloga između Beograda i Prištine, moguć kompromis.

Ističući da je Srbija bez sumnje jedna od najvažnijih zemalja u regionu i garant mira i stabilnosti, Štrahe navodi da se naša zemlja u pogledu članstva u EU nalazi na veoma dobrom putu.

- Želimo da na Zapadnom Balkanu unapređujemo pomirenje, demokratiju, blagostanje i stabilnost. Najbolje sredstvo za to je proces pristupanja EU. I u našem je interesu da Srbija ima konkretnu i verodostojnu perspektivu u pogledu pristupanja EU - smatra Štrahe.

Prema njegovim rečima, poželjno bi bilo pravo na samoopredeljenje severa Kosova.

- Ali za to su, nažalost, svakako potrebni dugi i komplikovani pregovori. Čini mi se da je Priština u tom pitanju vrlo neuviđavna - kazao je Štrahe, koji će se sutra sastati sa Ivicom Dačićem, srpskim šefom diplomatije.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Flavie Felix IV

pre 6 godina

Česi uskoro povlace priznanje a za njima i slovaci poljaci madjari itd..tako da to nije gotova stvar.A mi nismo ludaci da nam jedan deo zemlje izglasa ostanak a drugi kao odlazi..KiM su Srbija a ovih mil.i po sipaca sto su upali posle 99 mogu da se pakuju zajedno sa onih 500.000 koje je tito komunjara dovuko sa albanskih planina.Srbi su uvek bili dominantni narod i starosedeoci na KiM to su istorijske cinjenice sve ostalo je LAZ.

Izbori 2024

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija