Tanjug

13:15 Politika 76

informer.rs | 12. 02. 2018.

VUČIĆ: Nemam problem da sam konj, četnik i baraba, ako će Srbi u Hrvatskoj živeti bolje!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegova hrvatska koleginica Kolinda Grabar Kitarović drže zajedničku konferenciju za novinare nakon razgovora u Zagrebu

13:42 - Sve što može da pomogne pronalaženju nestalih osoba sve ćemo pomoći. Nemam problem s tim da kažem da je počinjen zločin tamo gde je ubijeno 200 Hrvata, i obrnuto - rekao je Vučić.

13:38 Poznato je da su ustaše ubile vašeg dedu. Ipak ste došli ovde?

- Na svako pitanje ću odgovoriti ali to što se zbivalo, ovde ima ljudi koji s druge strane izgubili nekoga. Ja nisam imao nijedan problem. Ja sam došao da razgovaram o budućnosti. Hoću da zamolim hrvatsku javnost, kako vi vidite stvari koje su se zbivale pre 25 godina, mi to vidimo drugačije, i Srbi vide drugačije te iste stvari, ali to ne sme da bude razlog da ne razgovaramo... Nemam nikakav problem s tim da uvek otvoreno pričamo o svemu... nemam nikakav problem ako sam konj, četnik ili baraba ukoliko će Srbi u Hrvatskoj živeti dobro i biti zadovoljniji, to je za mene sitnica. Kod nas postoji "Pala muva na medveda" - odgovorio je Vučić.

13:30 - Mi razmišljamo o unapređenju naših bilateralnih odnosa. To je za nas ključno. Mi želimo da se sve manjine u Srbiji osećaju dobro, da vide Srbiju kao svoju domovinu.

Ako smatrate da smo zaslužili da nam otvorite poglavlje, otvorite. Ako ne ne.

Uvek smo za svaku vrstu razgovora i sa BiH. Čović je rado viđen gost u Beogradu.

Vučić: Stepinac bolno pitanje za nas

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija sva dokumenta i sve što je potrebno pronaći i pomoći kako bi se rešavalo pitanje nestalih lica, a da je pitanje kanonizacije Alojzija Stepinca teško pitanje za Srbiju koje ne bi sada da otvara.

Vučić je, odgovarajući na pitanja na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović o pitanjima rešavanja nestalih, dokumentaciji iz bolionice u Vukovaru, ali i kanonizacije Alojzija Stepinca, rekao da su to teška pitanja i da se i po njima vidi koliko na neke stvari različito gledamo.

Rekao je i da neće da govori o tome šta sve mi očekujemo da dobijemo i iz "Lore", te kako očekujemo drugačije presude, odnosno isti aršin prema Hrvatima, koji su činili zločine, kao i prema Srbima.

- I nemam problem sa tim kada vi kažete da je ubijeno 200 Hrvata i da je počinjen zločin da kažem da je počinjen zločin - naglasio je predsednik Srbije i dodao da se nada da će u slučajevima ubistva Srba da se kaže da je počinjen težak zločin.

- Mislim da je to blagorodno za obe strane - istakao je Vučić, i ponovio da su i danas doneli podatke i infoarmacije o tri tela, ali da iz pijeteta prema porodicama o tome neće dalje da govori.

Kako je rekao, pitanje Alojzija Stepinca, kao i Jasenovca, za nas je strahovito bolno pitanje, verovatno najbolnije za srpski narod.

- Ne bih ga dalje otvarao i to je sve što mogu da kažem - dodao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao i da će danas razgovarati sa kardinalom Bozanićem, i da ide u dobroj veri na taj razgovor i dobrom namerom i da veruje da odnos kardinala Božanića može da doprinese boljem odnosu prema pravoslavcima u Hrvatskoj i uopšte, kao i što odnos SPC može da doprinese dramtično boljem odnosu nas Srba prema katolicima i posebno prema Hrvatima.

13:24 - Ja ne znam koiko je protesta bilo, video sam neke ljude usput, pisalo je "Konju, ne laži", nešto oko izvinjenja, zatim "Četnik, početnik", nisam se strašno uznemirio. Predsednica me ovde dobro primila. To je njihov posao, svako neka radi svoj posao, nekad protestuju i u Srbiji protiv mene. Nikome ne želim da se pravdam, ja nisam četnik, niko mi slučajno ni u porodici nije bio četnik, porodica Vučić je stradala u svim ratovima - rekao je Vučić.

- Demokratsko je pravo protestovati, ali sam protiv govora mržnje. Svoje mišljenje treba izražavati na kulturan način. Poruka srpskoj javnosti: Ne smemo dopustiti da nam politiku s ivice političkog aspekta diktiraju pojedinci. Politiku moramo diktirati mi državnici - osvrnula se Kolinda.

13:13 - Hvala na pozivu i dobrodošlici. Razumem da to za vas nije bio lak potez posebno za atmosferu koja je stvarana u Zagrebu i u celoj Hrvatskoj, čestitam vam na hrabrosti.

Doći ćemo do toga da budemo kao Norveška i Švedska. Moramo gledati u budućnost.

Oko granice Hrvatska se poziva na katastarske knjige, Srbija se poziva na zakon. Imamo potpuno drugačije stavove, pokušaćemo to da rešimo bilateralnim putem.

Sledeće nedelje ću se sastati sa predstavnicima udruženja nestalih, mislim da je to važno i za Srbe i za Hrvate.

Razgovarali smo o pripadnicima manjina.

Razgovarali smo i tome da postignemo dijalog između naših crkava, zato ću danas razgovarati s kardinalom Bozanićem, i zato sam dobio pozitivne reči iz pravoslavne crkve.

Mislim da smo za budućnost naših naroda uradili dobar posao za naše narode.

13:10 -Treće pitanje je pravosudno pitanje. Kroz rad odgovarajućih tijela nastavlja se raditi na svim pravosudnim pitanjima koje opterećuju dve države. Pitanje granica je jedno do tih. Naš predlog je da nastavimo bilateralne razgovore kroz naredne dve godine, a ako se ne dogovorimo u tom vremenu onda da idemo pred međunarodna tela. Razgovarali smo o jugositoku Evrope, o nekim konkretnim koracima, o fondovima EU, jedan od projekata koje predlažemo da se ubrza obnova železničke pruge - Zagreb -  Vinkovci - Tovarnik - Šid - Beograd - rekla je Kolinda.

13:05 -

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je danas da se sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem dogovorila da preporuče vladama dve zemlje da nastave pregovore o granici u naredne dve godin.

Ukoliko ne bude rešenja, dogovorićemo se da idemo na međunarodnu arbitražu, rekla je hrvatska predsednica na zajedničkoj pres konferenciji s Vučićem.

Grabar Kitarović je zahvalila Vučiću na konkretnim potezima, kako njegovim, tako i Vlade Srbije, za finansijsku pomoć hrvatskoj zajednici u Srbiji.

"U mnogim otvorenim pitanjima nismo se saglasili, u nekim smo se približili, a u nekim ćemo se u budućnosti približiti", rekala je Grabar Kitarović.


Miloš

12.02.2018. 13:39

Za ostanak mira i stabilnosti, potrebno je da se zakopaju ratne sekire i da se gleda u budućnost. Srbija ima sreću što je predsednik Vučić kvalitetan čovek, i na pravi način vodi spoljnu politiku Srbije!


ELENA

12.02.2018. 14:00

Na konferenciji za stampu Aleksandar Vucic je jasno rekao da Srbija i Hrvatska ce ubuduce morati da razgovaraju da razgovaraju i imaju bolje odnose, bez obzira obzira koliko to ne zele svi u politickim sistemima i jedne i druge zamlje.


Milos

12.02.2018. 14:02

Naravno da u buducnost treba da gledamo drugacijim ocima.Proslost treba ostaviti u proslosti.


Marin

12.02.2018. 13:28

Ne kužim...Kakvim drugačijim očima? Hoće li oni sebi presaditi tuđe oči pa gledati njima???


djordje

12.02.2018. 19:03

@Marin - na žalost, izgleda da ništa ne kužite (kobajagi). Niste baš toliko glupi, bez obzira što sre rvati.
mirko

12.02.2018. 14:11

Vredjaju jer nemaju sta drugo,mrznja ih je obuzela skroz.


Balče

12.02.2018. 14:26

S obzirom da su hrvati vec odavno u EU, ocekivali smo malo visi nivo ponasanja.


Nikola

12.02.2018. 14:27

Nisu uspele ustaše da izvređaju Vučića, i jasno im je Vučić pokazao da je interes Srba na prvom mestu.Škorpija16

12.02.2018. 14:34

Kolinda je pokazala vise hrabrosti od svih ostalih Hrvatskih politicara koji su danima provocirali predstojece dogadjaje...


Cvetic

12.02.2018. 14:07

Do resenja se uvek moze doci razgovorima i saradnjom.


Milica

12.02.2018. 14:10

svaka cast predsedniku Vucicu na odvaznosti da poseti Hrvatsku uprkos pretnjama i provokacijama, zelimo mir izmedju Srbije i Hrvatske!


bane

12.02.2018. 14:13

Bravo Vučiću, samo dostojanstveno na prozivke tih što protestuju.


Aleksandar

12.02.2018. 14:31

Pravi odgovori na njihove provokacije. Ovako bih i ja odreagovao smireno, stalozeno, cak malo i neizanteresovano! Bravo!


Brane

12.02.2018. 14:10

Vučić čini sve da Srbi u čitvom regionu žive što bolje .
Jasmina

12.02.2018. 14:18

Svaka čast srpskom predsedniku na odgovoru ustašama koji protetsvuju .


Coa

12.02.2018. 14:21

Državnički stav, mislim da nas je predstavio na najbolji mogući način i prema Hrvatima a i prema ostatku sveta pošto su sve oči uprte u ovaj susret.


Ante

12.02.2018. 14:22

Njemu je ovo sasvim nebitno covek dosao sa ciljem da pomiri ove dve zemlje


Dex Logan

12.02.2018. 15:25

Predlažem da Informer započne praksu da sve Hrvate iz Hrvatske zove Hrvaćani , a Hrvate iz celog sveta zovu Hrvati zato što oni Srbe iz Srbije zovu Srbijanci, a Srbe iz sveta Srbi, pa pošto je naš predsednik srbijanski predsednik, njihova predsednica bi bila hrvaćanska predsednica i nadam se da bi posle ovu praksu prihvatili svi srpski mediji i RTS.Stefi

12.02.2018. 14:36

Vučić će svašta istrpeti samo da bi Srbi živeli bolje..


Princeza

12.02.2018. 14:40

Vucic ce na svak pitanje da odgovori iskreno. Sto se tice transparenta gde su ga nazvali konjem, on se i nasalio sa tim i rekao da je konj plemenita zivotinja i ako nekoga zelis da uvredis ne poredis ga sa konjem.


Andrej

12.02.2018. 14:41

Mi smo uvek hteli da gledamo u buducnost drugi ocima, ali oni nisu.


Realan

12.02.2018. 14:11

Mora da se gleda u buducnost ali kako tu buducnost nasih odnosa da poboljsamo kada i u 21. veku ustase i fasisti slobodno protestuju po Zagrebu.


jan

12.02.2018. 14:16

Bilo bi dobro da se okrenemo buducnosti ada ne zivimo u proslosti.


Zoka

12.02.2018. 14:16

Sa Vucicevom posetom se mogu resiti neka pitanja koje muce obe strane.


Boba

12.02.2018. 14:19

Govor mržnje je sklon ustašama , koji očigledno pate od šizofrenije.Aca

12.02.2018. 14:45

Više su Hrvati koje tobože ne interesuje Srbija zastupljeni poslovno u toj istoj Srbiji,nego Srbi u Hrvatskoj i ako ova saradnja ne urodi plodom više će Hrati da gube nego mi Srbi!


lena

12.02.2018. 14:44

Ove dve drzave treba da se okenu bljoj buducnosti, jer proslost je iza nas. Predsednik Vucic se bori da Srbi koji zive u Hrvatskoj zive slobodno i da imaju neka prava kao sto i Hrvati imaju u nasoj drzavi.


Milenko

12.02.2018. 14:45

Radi budućnosti naših naroda treba da zakopamo ratne sekire i krenemo napred. Prošlost će nas samo baciti u začelje....Zeljka

12.02.2018. 14:49

Mnogo posla ima da se uradi za dva dana. Al nadamo se da ce uroditi plodom i da ce to biti samo pocetak jedne dobre saradnje.Sreta

12.02.2018. 16:43

Tako je. Srbija će se uvek zalagati za mir i za prosperitet naroda. Slika koja je danas obišla svet iz Zagreba, jasno govori ko je ko, i ko je kakav. Hrvati jedno pričaju, a sasvim drugo pokazuju. Naravno da i među Hrvatima ima čestitih ljudi koji se takođe zalažu za iste ciljeve kao i mi. Radi svih dobrih ljudi, vredi se zalagati za bolje sutra.


Brane

12.02.2018. 16:45

Vidi se da Srbija po ko zna koji put u istoriji ima iskrene namere da se odnosi sa Hrvatskom izglade i da se bolje sarađuje na svim poljima,a Hrvati to rade pod pritiskom.


Dora

12.02.2018. 16:48

BArem su izabrali plemenitu zivotinju za naseg predsednika.I na jedan veoma saljiv nacin je prihvatio sve te prozivke, jer je to najmanje vazno dokle god su obe strane spremne da se pomere sa mrtve tacke stalnog prbacivanja, vredjanja i prozivanja. Mi smo psremni na dogovor.Peđa

12.02.2018. 16:57

Konačno imamo pravog državnika koji stavlja interes naroda na prvo mesto!


goga

12.02.2018. 16:59

Predsednik Vucic se bori za interese Srba koji zive u Hrvatskoj .


Janko

12.02.2018. 17:06

To sto pljuju izuzetnog drzavnika kao sto je Vucic je samo odraz njihove nekulture, a njemu svaka cast na zalaganju da svi Srbi zive bolje.Bogi

12.02.2018. 17:09

Okretanje novog lista, trebamo da napisemo nove stranice istorije.


Mitar

12.02.2018. 17:11

Red bi bio da se okanemo mrznje i da zivimo neki zivot bolji.milena

12.02.2018. 17:27

Aleksandar Vucic nema nikakav problem s tim da uvek otvoreno pričam o svemu. Nema nikakav problem ako ga oslovljavaju pogrdnim recima i imenima, ukoliko će Srbi u Hrvatskoj živeti dobro i biti zadovoljniji, to je predsednika sitnica.Jelena

12.02.2018. 17:32

Hrvati bi mogli da se ugledaju malo na Srbe i njihov odnos prema manjinama u Srbiji. Nije sramota učiti od boljih. Sramota je što se zemlja Evropske unije tako ophodi prema jednom narodu.Djordje

12.02.2018. 17:39

Mir je najveci poklon koja buduca pokoljenja mogu dobiti od jednog predsednika od jedne generacije


CIP

12.02.2018. 17:44

I opet smo mi kao žrtve spremni da gledamo u buducnost ali da li su i zločinci spremni za to, u to nisam siguran.


Vuk

12.02.2018. 18:03

Vucic sve cini sto je u njegovoj moci kako bi Srbima u Hrvatskoj obezbedio bolji zivot a i nama u Srbiji. Moramo da gledamo u buducnost, dosta je bilo mrznjje i kopanja po ruznoj proslosti.


sara

12.02.2018. 18:07

Prozivke su nesto sitno u odnosu na ostvarenje cilja koji ima predsednik,na bolji zivot Srba.hanzaplast

12.02.2018. 18:12

Nije lako ostati pribran i dostojanstven na mnoge uvrede i pretnje,ali skidam kapu za snagu i istrajnost naseg predsedniku koji trpi i upija mnogo niskih udaraca,a se to podnosi dostojanstvenu sa ciljem smirivanja tenyija i stvaranja neke pozitivne klime izmedju dve drzave...


kristinad

12.02.2018. 18:17

Vucic je jos jednom pokazao, da mu je dobrobit Srbije bitnija od ponosa.


EVICA

12.02.2018. 18:26

Vucic radi sve da Srbi u Hrvatskoj bolje zive, ovim je pokazao da je spreman na razgovor za lepsu i bolju buducnost srba u Hrvatskoj.


Ante

12.02.2018. 18:30

Mi Hrvati treba da napokon zaboravimo Vucica radikala i Vucicev govor u Glini. On je sad Vucic predsjednik Srbije, i prema takvom mu se treba iskazati postovanje i razgovarati. Jeste, teze je uspostaviti povjerenje nego s nekim ko nije bio direktno umijesan u one ratove, ali nema se izbora. Povjerenje se gradi gledanjem u buducnost, a ne u proslost. Gospodine Predsjednice, dobrodosli u Hrvatsku!


Jana

12.02.2018. 19:04

Vucic radi sve da Srbi u Hrvatskoj zive onako kako zasluzuje svaki covek!


Penzionerj

12.02.2018. 19:38

Vucic nikada se nije deklarisao kao cetnik. Mi smo sve cetnike koji su saradjivali sa fasistickim okupatorima kaznili a ustase se izvukose zahvaljujuci se Titu. Danas protestvuju naslednici ustasa zadojeni mrznjom. Sta bi se desilo da smo mi pobili 700.000 hiljada zena i dece do najbrutalnijeg mucenja. Ipak moramo razgovarati i dogovarati se koliko je to moguce.


mica

12.02.2018. 16:35

Vidim da se mi Srbi posle par slatkih reci, odmah raspekmezimo. Zato tako i prolazimo. Od " ujaka" nista dobro ne dolazi.


Marina

12.02.2018. 16:39

Од Хрвата можемо увек очекивати говор мржње.


Domet 400km

12.02.2018. 16:39

NDH zloupotrebljava svoju poziciju da bi ucenjivala Srbiju za ratnu štetu i granicu na Dunavu.Neka oni isplate ratnu štetu za 700000 ubijenih u Jasenovcu, a za vreme građanskog rata rušili su kuće i crkve srbima, a hrvarski građani srpskog porekla, njih 200000 su ostali bez svojih stanova i srušenih kuća, a u stanove su im uselili veterane tako da vrlo bezobrazno i drsko traže isplatu štete koju su u 90% sami napravili kako srbi ne bi imali gde da se vrate.Ujedno Oluja je naveće etničko čišćenje posle 2.sv rata uz blagoslov Amerike i Nemačke.Sredina Dunava je granica i tačka, nema odstupanja, šta hoćete i Srem i Bačku.A možda i Vojvodinu.


Alhemičar

12.02.2018. 16:40

Посета која је врло значајна и за што бољи положај Срба у Хрватској.


Kultura

12.02.2018. 16:42

Vec sam pisao i da ponovim Kod Kolinde prijem Vucica u sali i kod Plenkovica isto se ponovilo da srpsku zastavu isto smuvaju i urolaju da se nevidi jasno cijaje, kao njihova i evropska sto bodu oci, Smisljeno su to uradili al bas perfidno i po nalogu.sto volim da mrzim


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]