• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: danas.rs

12.02.2018

07:45

ĐURĐEV: Svetosavski neoliberalizam!

Politika

ĐURĐEV: Svetosavski neoliberalizam!

Podeli vest

Ako bi čitajući znake političkog vremena bili u obavezi da izdvojimo najdrastičniji, onda je to svakako bilo stvaranje koalicije na beogradskim izborima, između Dveri i pokreta "Dosta je bilo", kaže predsednik Srpske lige Aleksandar Đurđev

- Premda su i sami akteri koalicije njeno stvaranje ocenili kao "politički šok", čini se da ni njima samima nisu baš najjasnije sve implikacije njenog postojanja, kaže Đurđev.

Očigledna disproporcija, ako ne i direktna suprotstavljenost političkih ciljeva oba pokreta, tvrdi lider SL, upućuje nas na činjenicu da se radi o oštrom zaokretu prema realpolitičkom kursu, posebno u slučaju Dveri, čija istorija postojanja nije bila ništa drugo do jedno veliko zaklinjanje u odanost političkom idealizmu.

- Dobro, predomislili se ljudi, to je u redu, događa se. No, kako se u istu političku reku ne može ući dva puta, a ponajmanje izaći suv, rukovodstvo Dveri duguje kratko objašnjenje, bar na nivou političke platforme, ne samo sopstvenim glasačima, već i svima ostalima, koja je od te dve reke bila ona prava - dodaje lider SL.

Šturo objašnjenje Boška Obradovića da se prosto radi o "tehničkoj koaliciji" predstavlja pre otvoreno ignorisanje anomalije nego njeno objašnjenje.

- Ako je "tehnička koalicija" čudotvorna sintagma realpolitike, šta je tačno falilo tehničkoj koaliciji sa DSS i Vojislavom Koštunicom 2012. godine, sa kojim su Dveri imale neuporedivo više dodirnih tačaka, a koja je odbijena uz izgovor čuvanja ideološke nevinosti. Ova "mala" inkonzistentnost i ne bi bila fatalna da se ne insistira da je konzistentna, tako da ulog više nije samo integritet Dveri, već zdrava pamet Srbije. Ili jeste ili nije. Tvrdnja da ista stvar istovremeno i jeste i nije i postoji i ne postoji, vodi ka ukidanju značenja samih reči, zatim pojmova, a na kraju i kolapsu čitavog političkog prostora. O čemu bi tačno razgovarali ako izgovoreno istovremeno može da znači sve, a samim tim i ništa? - pita Đurđev.

Svako društvo počiva upravo na konsenzusu o značenju reči i pojmova, te na njima ustrojenom idejnom sistemu, pa shodno tome njihov kolaps neminovno vodi i kolapsu političkog prostora, a samim tim društva. Reći da danas srpsko društvo cveta, a da je politički prostor jasno izdiferenciran, svakako ne bi bilo blisko istini, ali postoji približno slaganje oko toga šta je gore, a šta dole, šta je levo, a šta desno. Ukidanje i to malo jasnih odrednica preti ukidanju i same politike, a da podsetimo, i Dveri i "Dosta je bilo" su i same političke partije.

- Ideja "svetosavskog neoliberalizma" i "prava višedetnih gej porodica" iako držana revolucionarnom, mogla bi da se pokaže fatalnom. A razlog nastanka same koalicije da bude ujedno i razlog njenog nestanka. Za razliku od teorijske fizike koja može da prihvati stanje kvantne neodređenosti, politika ne može, pošto u parlamentu ne postoji mogućnost da istovremeno glasate i "za" i „protiv“ a da pri tom ostanete uzdržani. Onako, "tehnički" rečeno - zaključuje Đurđev.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija