• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.02.2018

18:43

EVO KO JE KARDINAL BOZANIĆ KOJI SE SASTAO S VUČIĆEM: VLADAR IZ SENKE i najuticajniji čovek HRVATSKE POLITIČKE SCENE, u rukama drži KLJUČ POMIRENJA?!

Politika

EVO KO JE KARDINAL BOZANIĆ KOJI SE SASTAO S VUČIĆEM: VLADAR IZ SENKE i najuticajniji čovek HRVATSKE POLITIČKE SCENE, u rukama drži KLJUČ POMIRENJA?!

Podeli vest

Iako zvaničnim protokolom posete Hrvatskoj nije najavljeno, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas i sa zagrebačkim nadbiskupom, kardinalom Josipom Bozanićem, kojeg je označio kao veoma važnog sagovornika

Prema nezvaničnim saznanjima hrvatskih medija u crkvenim krugovima, Vučić je sa Bozanićem razgovarao o slučaju kardinala Alojzija Stepinca i mogućim planovima za dolazak pape Fanje u Srbiju. 

VUČIĆ SA KOLINDOM NA KAPTOLU: Kardinal Bozanić pozdravio iskorak u srpsko-hrvatskim odnosima!

Susret Vučića sa Bozanićem se doživljava kao istinski znak pomirenja, jer bi, prema tim izvorima, rukovanje predsednika Srbije sa zagrebačkim nadbiskupom trebalo da bude poruka građanima Hrvatske da su dijalog i pomirenje sa Srbijom neophodni. 

Tim pre, jer je Bozanić, pema poznavaocima hrvatskih prilika, jedna od najuticajnijih figura ne samo katoličke crkve u Hrvatskoj, već i hrvatske političke scene. 

Na to ukazuje činjenica da je i hrvatska predsednica dva dana pre nego je uputila poziv Vučiću da zvanično poseti Hvatsku primila nadbiskupa zagrebačkog, kardinala Bozanića i papskog nuncija u Nemačkoj, nadbiskupa Nikolu Eterovića, koji su je, kako je saopšteno, podržali u nastojanju da dijalogom nastavi da rešava sva otvorena pitanja sa susednim državama.

Uticaj Bozanića na hrvatsku političku scenu bio je posebno izražen prilikom formiranja koalicione vlade HDZ, kada je na njenom čelu bio Tomislav Karamarko, sa Mostom nezavisnih lista Bože Petrova.

Za premijera je tada, na veliko iznenađenje hrvatskih glasača, izabran Tihomir Orešković, za šta je, kako se tvrdi, bio najzaslužniji upravo kardinal Bozanić. 

Hrvatski mediji su tada pisali da je Karamarko od Bozanića tražio da privoli Božu Petrova, čiji je otac inače veliki vernik, da preko svešteničkih udruženja privoli lidera Mosta da se prikloni Domoljubnoj koaliciji.

U Hrvatskoj se špekuliše da takav Bozanićev "angažman" u političkim pitanjima navodno nije po volji Vatikanu, te da je zbog toga više puta "opomenut". 

To se dovodi u vezu sa njegovom smenom s čela Komisije za odnose sa državom, što je, inače, prošlo potpuno nezapaženo.

Bozanića su mnogi kritikovali i optuživali da ćuti o istorijskim neistinama i mržnji koja "ide" iz Glasa Koncila, glasila Hrvatske biskupske konferencije, a u kojem pozdrav "za dom spremni" smatraju domoljubnim.

Zabeleženo je i da je u septembru 2009. godine posetio spomen područje Jasenovac, boravio u Muzeju, ali nije došao do Kamenog cveta. 

Hrvatski mediji su o zagrebačkom nadbiskupu pisali i da je okružen nepoverenjem ili čak neprijateljstvom u kleru, u manjini je među svojom braćom u biskupstvu unutar Hrvatske biskupske konferencije. 

Katolička crkva je praktično najbrojnija organizacija u Hrvatskoj, kojoj pripada, po popisu, oko 86 posto stanovništva, a kardinal Bozanić je nesumnjivo najistaknutiji predstavnik te organizacije. 

Beta

Katolička crkva raspolaže ozbiljnim bogatstvom, a bila bi još bogatija da joj država vrati i ostatak onoga što joj je oduzeto u komunizmu, ona dosta investira i gradi, poseduje svoje medije, osiguran joj je prostor u državnim medijima, a i privatni joj posvećuju popriličan prostor. 

Bozanić je inače zagrebačku nadbiskupsku katedru nasledio od znatno omiljenijeg kardinala Franje Kuharića.

Rođen u Rijeci 20. marta 1949. godine.

U Beogradu je boravio, na čelu delegacije glavnih sekretara evropske biskupske konferencije, 2004. godine, kada se sastao i sa tadašnjim patrijarhom SPC Pavlom u jednočasovnom razgovoru. 

Patrijarh Pavle je tada rekao da "u ozbiljnim vremenima, crkve kao sledbenice Boga, treba da učine sve što mogu u negovanju hršćanskih vrednosti, jer, koliko se približavamo Bogu, toliko se približavamo jedni drugima".

JOŠ JEDNA PROVOKACIJA U ZAGREBU: Fra Mario od kardinala Bozanića tražio da DA OTKAŽE SUSRET S VUČIĆEM!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Kole

pre 6 godina

Kardinal Božanić jeste od velikog iticaja u Hrvatskoj, zato ga je Vučić i posetio, i mi se slažemo da svoj uticaj iskoristi za poboljšanje naših odnosa.

FERE

pre 6 godina

nadam se da ce struja koja podrzava pomirenje preovladati

FERE

pre 6 godina

nadam se da ce struja koja podrzava pomirenje preovladati

deda Mijajlo

pre 6 godina

Sve stranke u svojim redovima imaju i leve i desne, jedino su u crkvi svi jednaki i zato je veoma bitan značaj i uticaj Kardinala.

Dragan

pre 6 godina

Sigurno uticajna licnost ne samo u Crkvi vec i u politickim prilikama Hrvatske. Svakao tema za razogvor ima

Miloš

pre 6 godina

Ovo samo pokazuje koliko je poseta Predsednika Srbije važna za sve hrvatske elite, od politike do crkve.

Helena

pre 6 godina

Svaki razgovor je bitan kako bi smo pomogli Srbima koji žive u Hrvatskoj,

vev

pre 6 godina

Jesi li ti cuo danas rec Srbi koji zive u HR.? Nisi i neces nikada vise , kao ranije cuti! Oni kazu Hrvati srpskog podrijetla! Oni su uveli kao ameri , svi su Amerikanci-srpskog, spanjolskog, francuskog, engleskog,porekla. Dakle ti si gradjanin zemlje u kojoj zivis-a poreklo ispoljavas kroz skolstvo,kulturne dogadjaje i tako.... A kod nas nisu Srbi hrvatskog podrijetla, vec Hrvati! Zasto? A ovaj gospodin crkveni sef, odlucuje o svemu, on se za sve pita!

dada

pre 6 godina

Vazan govornik,ima sta da kaze i da se sa njim porazgovara...

Hera

pre 6 godina

Sve sami bitni sastanci za srpskog predsednika.

Anka

pre 6 godina

Vucic se sastaje sa svima sa kojima je potrebno.

jana

pre 6 godina

Mozda neko i uspe i narod Hrvatske da preokrene.

Filip

pre 6 godina

Mir nam treba svima, nadam se da će imati razumevanje kardinala.

Fako

pre 6 godina

Vucic se sastaje sa svima sa kojima je nephodno.

Sreta

pre 6 godina

I Crkva je jako bitna i ima veliki udeo u kreiranju politike zemlje. Mišljenja Duhovnih vođa naroda su od velikog značaja za uspostavljanje i jačanje misije mira mešu zemljama. Kardinal Božanić, kao i Partrijarh Irinej mnogo mogu doprineti u jačanju dobrih odnosa između dva naroda. Treba iskoristiti sve snage koje na bilo koji način u ovim trenucima mogu pomoći da se teška prošlost prevaziđe.

Miko

pre 6 godina

Teško sa njima iskreno pregovarati.Ja mislim da težeg i neiskrenijeg naroda na svetu nema.Najcrnje je što su to pokvarene psihopate puni sebe.Oni misle da su mnogo pametni a to ne primećuju u svojoj bolesnoj "PARANOJI".

Hedona

pre 6 godina

Poštuje ko god da je. Kardinal se mora poštovati.

Draganab

pre 6 godina

Bozanic i podrzava dijalog Predsednika Vucica i Predsednice Graber Kolinde

Miroslav

pre 6 godina

Da nije možda on predložio kanonizaciju Stepinca.

Dragy

pre 6 godina

Kardinal BoŽanić, je polu katolik, polu pravoslavac. Otac mu je pravoslavne vere! Ali eto šta sve može da se dogodi. Zar nije "čudno" da preimenuješ prezime i da se prezivaš po bozi (mutnom napitku) a ustvari ti je prezime po Bogu - BoŽanić? Iz iste porodice Božanića i danas žive ljudi - pravoslavci, u Beogradu.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija