Tanjug

07:48 >> 07:48 Politika 160

Beta | 13. 02. 2018.

(FOTO/VIDEO) VUČIĆ NA SKUPŠTINI SNV: Verujem u zajedničku budućnost Srba i Hrvata! KOLINDA: Hrvatska je vaša domovina!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji na poziv hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović boravi u Hrvatskoj, drugi dan posete posvetio je Srbima koji žive u toj zemlji. Posle boravka u Vrginmostu, predsednik Vučić je govorio na Skupštini Srpskog nacionalnog vijeća u zagrebačkoj hali "Lisinski". On je poručio da će uskoro uputiti poziv hrvatskoj predsednici Kolindi Grabar Kitarović da dođe u Srbiju kako bi se prezentovali rezultati njenog poziva da on poseti Hrvatsku.

17.45 - Kolinda grabar Kitarović: Hrvatska je vaša domovina

Hrvatska je vaša domovina poručila je večeras predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović u obraćanju na Velikoj skupštini Srpskog nacionalnog vijeća u Zagrebu.

- Drago mi je što vas mogu pozdraviti večeras ovde kao vaša predsednica-počela je svoje obraćanje predsednica Hrvatske.

Kako je rekla iako se o prošlosti ne možemo u svemu složiti "uvjereni smo kako je došlo vreme u kojem možemo delovati sa mudrošću, razboritošću, a ne strastima". 

- Držim da kao odgovorni državnici imamo zadatak učiniti iskorake koje će našim narodima i svim građanima i Hrvatske i Srbije otvoriti perspektivu bolje budućnosti uputila sam predsedniku Vučiću poziv da posei Hrvatsku i zahvaljujem mu što je ova dva dana proveo ovde u Hrvatskoj-rekla je Grabnar Kitarović.

Tanjug


17: 20 -  Vučić: Učinićemo sve da sačuvamo indentitet srpskog naroda 

Predsednik Srbiije Aleksandar Vučić zahvalio se Srbima koji žive u Hrvatskoj na tome što čuvaju svoja ognjišta i svoje srpsko ime i prezime. Vučić je rekao da mu je velika čast da prisustvuje Skupštini Srpskog nacionalnog vijeća.

- Iako smo svi svesni stradaličnog pečata srpskog naroda u Hrvatskoj, treba predstaviti hrvatskoj i srpskoj javnosti i bolju stranu nejgovog tradiocionalnog identiteta – istakao je Vučić i najavio  najavio da će za nekoliko meseci predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović doći u Beograd za nekoliko meseci. 

Kako je dodao potrebno je više tolerancije, koje nije bilo dovoljno u prethodnim danima i obećao da će Srbija čuti i glas Hrvatske i glas Hrvata. 

Predsednik je napomenuo da je pazio na svaku reč tokom posete Zagrebu, jer će on već sutra biti u Beogradu, a njegov posao je da brine o našim ljudima koji žive u Hrvatskoj, te da nastoji da vodi politiku stavljajući se u njihove cipele.

Tanjug

- Dva monologa ne čine dijalog, razgovor nam je potrebniji nego ikada kako bi rešili i pitanje granice, i pitanje nestalih, otvorili tajne spiskove optuženih za ratne zločine kako ljudi ne bi strepeli i kako bi mogli da odu da poste svoje porodice - istakao je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao da veruje u zajedničku budućnost srpskog i hrvatskog naroda.

On je ponovio zahvalio hrvatskoj predsednici na pozivu u vreme "kada je najlakše u Zagrebu napadati Srbe i Srbiji i kada nije mnogo teško u Beogradu na sličan ili istovenat nači odgovarati".

Za nekoliko meseci kada ona bude došla u posetu, uveren je, moći će da pokaže rezultate tog i šta je urađeno za pripadne hrvatske zajednice u Srbiji

- Njihov bolji život značiće veću sigurnost i bolji život za vas, naše Srbe u Hrvatskoj i to je ono što će biti čisti rezultat- rekao je Vučić.

Tanjug

17.15 Mitropolit Porfirije: Svađali smo se i mirili, treba da budemo braća 

Mitropolit Porfirije izrazio je danas zadovoljstvo što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić smogao snage i hrabrosti i pored neprijatnog ambijenta, i sa ove i sa one strane granice, da prihvati poziv hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović i dođe u zagreb i Hrvatsku. 

- Srbi i Hrvati su upućeni jedni na druge.Svađali su se ali su se i mirili jer jesu i treba da budu braća- rekao je Porfirije na Trećoj Velikoj skupštini Srpskog nacionalnog veća (SNV) u Zagrebu. 

Tanjug

17.06 - Na skupu je govorio i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

- Moram reći, multikulturalan Zagreb je statičko stanje. To je floskula, ali interkulturalni dijalog je život i ovo je danas početak života, interkulturalni dijalog koji su posejali dvoje predsednika, Hrvatske i Srbije. Hvala vam, predsednice Grabar Kitarović, i vama, predsedniče Vučiću - rekao je Bandić i zaradio veliki aplauz okupljenih.

Informer


17.00 - Na početku Skupštine SNV su intonirane himne dve zemlje, a potom se okupljenim delegatima iz cele Hrvatske obratio predsednik SNV Milorad Pupovac.

On je istakao da predsednici Srbije i Hrvatske zaslužuju posebno poštovanje, zahvalnost i podršku u onome što čine i za ono čemu streme.

Informer

Kako je rekao, mnogo se proteklih dana govorilo o prošlosti a odnosi Srba i Hrvata ne smeju biti zarobljenici loše prošlosti.

- Odnosi Srbije i Hrvatske ne smeju biti zarobljenici prošlosti, posebno ne taoci loše prošlosti. Iz tog razloga poštujemo napor Vučića i Kitarović da rade tako da ta loša prošlost ne upravlja nama, našim životima - poručio je Pupovac. 

- Jedino nova budućnost predstavlja pravi izbor, smer u građenju života i novih odnosa između Hrvata i Srba - poručio je Pupovac i dodao da Srbi u Hrvatskoj imaju puno razloga da se pozivaju na svoje stradanje, ali da to nije bilo ni `45 pa ni sada. 

- Pokazaćemo primerom kako se okreće stranica i kako se izbegava ropstvo nesposobnosti prevazilaženja stvari iz prošlosti. To kažem posebno zbog onih koji to danas nisu u stanju - kaže Pupovac. Najvažniji je život sa osećajem za slobodu, zajedništva sa prvim susedima, sa onima sa kojima radimo, srećemo u školi, podvukao je i poručio "ako imamo to imaćemo sve drugo-zaključio je Pupovac 

Skupštini prisustvuju i ministarke iz vlade Srbije Zorana Mihajlović i Jadranka Joksimović, brojne ličnosti iz javnog i kulturnog života, crkveni dostojanstvenici, ambasadori. Delegatima će se obratiti i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, kao i dvoje predsednika.

Velika skupština predstavlja nastavak tradicije održavanja crkveno-narodnih sabora Srba u Hrvatskoj.

SNV je tu tradiciju obnovio, u maju 2008, kada je okupio više od 1.500 izabranih većnika manjinskih srpskih veća iz cele Hrvatske.

16.45 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u zagrebačku dvoranu "Lisinski" gde se očekuje početak Skupštine Srpskog narodnog veća. 


Okupljenima će se, kako je najavljeno, pored Vučića obratiti predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i predsednik SNV Milorad Pupovac.

Informer

13.10 - Poniznost nije mera poštovanja, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić delu hrvatskih novinara i dodao da od njega ne treba da očekuju da se dodvorava i ponižava, niti da pristane na ponižavanje Srbije.

Vučić je to rekao u razgovoru sa novinarima u Vrginmostu, u kojem su novinari hrvatskog ogranka N1 televizije i televizije Nova insistirali na njegovom govoru u Glini, te da li će se ograditi od tog govora.

- Ono što vi ne razumete to je da su naša viđenja onoga što je bilo 95. godine potpuno različita - rekao je Vučić, u nastojanju da objasni da potpuno različit pogled Srba i Hrvata na prošlost ne sme da bude razlog da ne razgovaraju o budućnosti.

- Kod vas je mera podrške i poštovanja i ljubavi prema nekom direktno proporcionalna meri poniznosti koju bi prema vama trebalo da pokaže - rekao je Vučić i dodao:

- Takvu vrstu poniznosti, straha i potrebe da vam se dodvoravam nikada nećete videti - rekao je Vučić.

Na tom pitanju, inače, i izvinjenju, deo hrvatskih medija insistirao je još uoči posete srpskog predsednika, tokom nje, a obraćanje u Vrginmostu iskoristili su da ga još jednom postave.

Na pitanje TV Nova o tome da li će se izviniti i da li taj govor opterećuje odnose dve zemlje, Vučić je rekao:

- Čuo sam bezbroj istih pitanja. Interasntno je da je ta mera vaše podrške i poštovanja direktno proporcionalna poniznosti, koju očekujete od nekoga ko bi došao među vas. Takvu vrstu poniznosti s moje strane, ili straha i potrebe da se dodvoravam, nikad nećete videti - odgovorio je predsednik Srbije.

Vučić je dodao da je jedini teritorijalni spor koji imaju dve zemlje pitanje granice na Dunavu.

Primetio je da je bio učtiv, odgovoran i ozbljan, te da na uvrede nije odgovarao uvredama i teškim rečima.

- I danas sam slušao laži i neistine o sebi i nemam problem da na to odgovorim - rekao je Vučić dodavši da Srbi i Hrvati imaju potpuno različite poglede na ono što je bilo pre 23 ili 28 godina, ali da to ne znači da ne treba da žive zajedno i da razgovaraju.

Kaže i da je srećan jer nijedan hrvatski predsednik ili premijer sa kojima se niko u Srbiji ne slaže nikad neće doživeti u našoj zemlji takvu hajku, na kakvu je on naišao.

- Rekao sam, vaša želja da prema nekome imate pristojan odnos uvek mora biti dirketno proporcionalna meri poniznosti koja se mora pokazati. Nećete to da doživite. Rekao sam da nemamo teritorijalnih problema sa Hrvatskom. Jedino što vam je bilo potrebno jeste - da li bi dobili nešto što bi koristili za lično ponižavanje predsednika Srbije. Taj film nećete gledati - kaže on.

- Sinoć su mi savetnici pokazali kakve su emisije bile o meni na HRT-u. Ja sam se na to nasmejao. Slušao sam priče o bahatom četrniku, iako mi niko u široj porodici nije bio četnik - kaže Vučić.

Naveo je i da su sve kuće Vučića 92. godine u selu Čipuljić spaljene, a da on nije tražio izvinjenje, nego da je želeo da pričamo o budućnosti.

- Jedino što je vama bilo potrebno, to je hoćete li da dobijete nešto što biste mogli da iskoristite za lično unižavanje predsednika Srbije i nekoga iz Srbije. Taj film, stoti put vam ponavljam nećete da gledate, A je l vas zanimalo možda ko je spalio moje kuće ili vas to ne interesuije jer je to nevažno - teža je jedna rečenica nego što je neko nekome cuhe spalio ili neko nekoga ubio - naveo je Vučić.

- Takve gadosti o sebi sam čuo na nacionalnom programu, ne pamtim od 90. Nisam se naročiti nasekirao. To je i mera razlike na kojoj moramo da insistiramo - poručio je Vučić.

- A, ta vrsta poniznosti, potrebna da bi neko bio dobar da se "kandiduje" da razgovara sa nekim iz Hrvatske, to nije dobar put. To ni do čega neće dovesti - smatra predsednik Srbije.

Na ponovljeno insistiranje hrvatskih novinara po istoj temi, on je ponovio da su naša viđenja šta je bilo 95. potpuno različita.

- Vi kada hvalite Oluju, to je praznik u Hrvatskoj i mi vas razumemo. A za nas je to dan tuge i to je kod svih Srba isti slučaj, i onih koji žive ovde i onih u Beogradu - kaže on.

Na dobacivanje da u tom govoru pominje "veliku Srbiju", uzvratio je da toga u govoru uopšte nema, da su to dodali, ali i da nema mesta njihovoj nervozi.

- Nešto vam ne ide, pa se sekirate. Jurili ste me, pa uđe neki poslanik da mi dobacuje. Samo zbog jedne stvari ste došli, ništa vas drugo ne zanima - rekao je Vučić, zamolivši ih za pristojnost i strpljenje da saslušaju njegov odgovor, ako ga već pitaju.

12.42 - Jedan od Srba sa kojima u Vrginmostu danas razgovara predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zamolio je za pomoć fudbalskom klubu u Vojniću.

Predsednik kluba je iskoristio priliku i da predsednika Srbije, osvedočenog "zvezdaša", "pecne" na račun rivaliteta Crvene Zvezde i Partizana.

- Bilo bi bolje da ste navijač "Partizana", koliko vidim, piše u novinama, navijate za "Crvenu zvezdu - rekao je.

12.21 - Srbija će stipendirati 25 srpske dece da nastave školovanje

Predsednik Vučić je obećao da će Srbija obezbediti stipendije za 20 -25 mladih, đaka odlikaša, iz srpskih socijalno ugroženih porodica.


Vučić je zamoljen da Srbija pomogne oko stipendija, kako bi ta deca nastavila školovanje.

Kako je rečeno, oko 100 mladih ljudi aplicira kod srpskog kluba Privrednik za stipendije, a predsednik Vučić je obećao da će Srbija pomoći i dati stipendije za 20, do 25 dece, što će iznositi više od 20.000 evra na godišnjem nivou.

Tanjug


12.07 - Predsednik Vučić obećao je danas u razgovoru sa Srbima u Vrginmostu da će Srbija učiniti sve da se reši pitanje isplate njihovih penzija za period od 1995. do 1998, uprkos nepostojanju dobre volje sa hrvatske strane.

To je, rekao je Vučić, bilo jedno od pitanja u razgovorima u Zagrebu.

- Ne vidim da će tu biti brzog rešenja, pa čak i da će ga ikad biti. Volja hrvatske vlade je, bar mi se tako čini, da ne dođe do isplate tih penzija. Ali, mi ćemo da ih molimo da to učine, pa da i mi nekako učestvujemo u tome - rekao je Vučić.

Predsednik SNV Milorad Pupovac kaže da je ovo treća vlada sa kojom pokušavaju da reše to pitanje i da ne odustaju, čako ni pošto im sud u Strazburu nije bio naklonjen.

Tanjug

Formirana je radna grupa od predstavnika Ministarstva rada i zastupnika SDS S i umirovljeničkih organizacija i prvi sastanak je održan prošle nedelje, naveo je Milkrad Pupovac. Takvih ljudi ima oko 30.000, danas ih je možda i manje, a radi se o penzijama za period od 1995-98.

- Nećemo davati laka obećanja, ali ćemo dati sve od sebe da rešimo neke od slučajeva -, poručio je Pupovac.

Vučić je obećao da će se Srbija za to boriti, pogotovo što se broj tih ljudi smanjuje i to ne bi bio veliki finansijski udarac za Hrvatsku.

Jedno od pitanja ticalo se i dalje obnove kuća, a Vučić je rekao da je i o tome juče razgovarao u Zagrebu.

- Od 2013. gotovo nikakvih pomaka nije bilo i nadam se da će to uskoro biti pomereno sa mrtve tačke - rekao je on.

Jedno od pitanja ticalo se i tržišnih cena za otkup stanova, a Vučić je naglasio da se može pomoći, ali da se to neće činiti za one koji ne žive ovde.

Kada je reč o problemu otkupa stanova radi se o oko 800 slučajeva, a Pupovac naglašava da i Srbi treba da načine korak sa svoje strane, a to je da snize cenu.

Srbi su u razgovoru sa Vučićem istakli da im je problem i nedostatak resursa i stručnih ljudi.

12.02 - Veliki problem Srba u Hrvatskoj su neisplaćene penzije za godine dok je trajao rat. Još jedan veliki problem je otkup stanova jer Srbi povratnici ne mogu da povrate svoje stanove zbog visoke cene otkupa. Vučić je obećao da će probati da pomogne bar delu povratnika koji žele da otkupe svoje oduzete nekretnine i nastave da žive i privređuju u Republici Hrvatskoj

11.35 - Vučić je zamolio okupljene da predstave probleme. Prvi se javio jedan gospodin iz Like, koji je rekao da poljoprivrednici srpskog porekla nemaju dovoljno sredstava i upitao da li Srbija može da im pomogne. Vučić je odgovorio da bi trebalo da imaju plan, a građanin Vrginmosta odgovorio je da im za plan treba stručan kadar

11.20 – Došao sam da bismo napravili bolje odnose između Srbije i Hrvatske, poručio je Vučić u obraćanju meštanima u Domu kulture u Vrginmostu.

- Želim da s ponosom nosite svoje srpsko ime, da se nikog ne stidite, nikog ne bojite i da imate pravo da kažete šta očekujete i od Srbije i od Hrvatske - rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić Srbima iz Hrvatske sa kojima se sastao u Vrginmostu.

Vučić je rekao da je Srbija spremna da sve ono što traži za srpske građane u Hrvatskoj obezbedi Hrvatima, kao i drugim maninskim zajednicama u Srbiji, i više od reciprociteta, kako je rekao.

Mi nastojimo da svi oni žive u Srbiji kao u svojoj kući, istakao je i ukazao da i Srbi imaju pravo da ser tako osećaju u Hrvatskoj.

U Vrginmostu i okolini živi oko 700 poriodica Srba.

informer.rs

informer.rs

11.03 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je, pre razgovora sa meštanima, i Osnovnu školu Gvozd. 

Informer

Većina od 94 dece koja pohađaju ovu školu su srpske nacionalnosti, a predsednik Vučić poklonio im je pakete knjiga i 10 računara.

Informer

10.20 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Vrginmost. On je u tom mestu prvo posetio srpsku porodicu Lapčević. Vučić je razgovarao sa Predragom i Draganom Lapčević i njihovo troje dece, Aleksandrom, Vesnom i Zoranom. Predsednik im je tom prilikom uručio prigodne poklone

Informer

Informer

Informer

Informer


9.52
- Vrginmost je selo u Sisačko-moslavačkoj županiji, u kojem većinski živi srpsko stanovništvo, pa je ciljano odabrano kako bi se predsednik uverio u to kako žive Srbi u Hrvatskoj. Vučić će najpre posetiti osnovnu školu kojoj će donirati kompjutere, a potom će se družiti s građanima. Oko 14 časova obići će lokalni dom kulture

8.47 - Skupština Srpskog narodnog veća u zagrebačkoj Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" zakazana je za 16 časova. Okupljenima će se pored Vučića obratiti predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i predsednik SNV Milorad Pupovac 

8.41 - Vučić je na putu ka Vrginmostu gde će prema navodima medija obići dve srpske porodice i osnovnu školu

Vučić će razgovarati sa Srbima u Vrginmostu u opštini Gvozd, a kasnije popodne vraća se u Zagreb gde će zajedno sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović prisustvovati skupštini Srpskog narodnog veća. 
Time bi trebalo da bude završena njegova poseta Hrvatskoj.

Predsednik Srbije je s predsednicom Kolindom Grabar-Kitarović i premijerom Andrejom Plenkovićem u Zagrebu razgovarao o nerešenim pitanjima iz prošlosti, ali i o budućoj saradnji.

(FOTO/VIDEO) VUČIĆ U HRVATSKOJ: Napravili smo korak napred ka boljoj budućnosti, provokacija na Trgu svetog Marka NIJE ME NIMALO UZNEMIRILA!

On je posle razgovora s hrvatskim zvaničnicima izrazio uverenje da će odnosi Srbije i Hrvatske, kao i ekonomske veze dve zemlje biti značajno unapređeni.
- Izražavam iskreno uverenje da će odnosi Srbije i Hrvatske biti značajno unapređeni, kao i odnosi Srba i Hrvata u celini. Siguran sam da će Vlada Republike Hrvatske, kao i svi mi u Srbiji, tom važnom i pozitivnom procesu dati puni doprinos - napisao je Vučić na svom Tviter nalogu.

Predsednik Srbije u Zagrebu se takođe sastao i sa predsednikom hrvatskog Sabora Gordanom Jandrokovićem sa kojim je razgovarao o odnosima dve zemlje, pravima Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji, saradnji parlamenata, situaciji u regionu i pitanju migracija. 

VUČIĆ OCENIO PRVI DAN POSETE HRVATSKOJ: Jedni i drugi imamo interese, sve više stvari će nas ubuduće SPAJATI A NE RAZDVAJATI!

Predsednik Srbije je rekao da će u najskorije vreme predsednica parlamenta Srbije Maja Gojković uputiti poziv predsedniku Sabora da poseti Beograd, što je predsednik Jandroković pozdravio i prihvatio dolazak.
Vučić je juče razgovarao s državnim vrhom Hrvatske i kardinalom Josipom Bozanićem, a posetio je i Mitropoliju zagrebačko-ljubljansku Srpske pravoslavne crkve.pavle

13.02.2018. 08:35

Svaka mu čast na hrabrosti, treba otići tamo u ovakvim okolnostima.
peraciganin

13.02.2018. 18:42

@pavle - Pravi lider koi predstavlja sdoju zemlju , Dostojanstven, hrabar i neustrasiv.


Frano Franic

13.02.2018. 14:50

@pavle - Jedina konstanta u Srbiji je laz.Vucic je samo dokaz toga Srpskog bizantizma.


Marina

13.02.2018. 08:44

Za sada ova poseta odlicno tece ,ali treba nastaviti saradnju i kawsnije i ugovarati posete.ivanjan

13.02.2018. 08:52

Istorijska poseta koja moze doprineti boljoj buducnosti i Srbiji i Hrvatskoj.


Ognjen

13.02.2018. 09:05

Srbi iz Hrvatske imaće uvek podršku srpskog predsednika


mala

13.02.2018. 09:08

Mislim da tu treba mnogo muke i posla oko hrvatskog naroda.. kolinda je ispala fer igrac dok se za njen narod to ne moze reci.Aleksandar Janković

13.02.2018. 09:11

Nadamo se uspešnoj poseti i bezbednom povratku predsednika Vučića.Pavle

13.02.2018. 10:22

Srbi ce naizad osetiti da imaju podrsku svoje zemlje Srbije.


Slucajna

13.02.2018. 11:46

Nigde ne ostavlja svoj narod na cedilu. Ponosna sam na predsednika.
SANELA

13.02.2018. 11:55

Vise ljudi skupio u Vrginmost Vucic nego djilas na mitingu u Beogradu.


Viki

13.02.2018. 12:18

Srbija ima predsednika koji brine za svakog srbina na ovoj planeti.


Nikola

13.02.2018. 10:33

Vučić je uvek i svuda sa svojim narodom i učiniće sve da se Srbima poboljša život u Hrvatskoj.


Mile

13.02.2018. 11:32

Korisno. Ako i hrvati postupe kao Pred.Vucic eto vece stabilnosti.


Zoka

13.02.2018. 11:53

Predsednik se bori za srbe koji zive i van granica Srbije.Lela

13.02.2018. 12:53

Svima nam dajete primer ponosa,tolerancije i hrabrosti,bravo.


Brane

13.02.2018. 09:37

Srbi znaju da Vučiću mogu slobodno reći sve svoje probleme a ovo je upravo prava prilika za to.


Jovan

13.02.2018. 09:41

Vučić čini sve, kako bi zemlje regiona, zajedničkim snagama, ostvarile napredak.bane

13.02.2018. 11:40

Susret predsednika Vučića sa srbima u Vrginmostu je od velikog značaja


Smilja

13.02.2018. 11:57

Verujem da ce Srpskom narodu ovaj razgovor biti od velike koristi.
Nikola

13.02.2018. 12:14

Veoma važna poseta i razgovor sa Srbima iz Vrginmosta, i Srbija će da se potrudi da im obezbedi sve da bi bolje živeli.


Suncica

13.02.2018. 12:39

Ne sme biti straha, ma gde nas narod ziveo, pa i u Hrvatskoj. Srbija je uz njih.Bubuleja

13.02.2018. 15:49

@GajbexG - Jeste hrabar, ali ne zato što se ničega ne boji, već što se ničega ne stidi. Laže i ne trepće, svaka mu čast.


kalina

13.02.2018. 12:54

Samo reci hvale za predsednika, pokazao je da je uvek uz svoj narod
Nikola

13.02.2018. 09:57

Vučić je današnji dan posvetio Srbima koji žive u Hrvatskoj i sa njima će da razgovara i da prsusvtvuje skupštini Srpskog narodnog veća.


anja

13.02.2018. 11:39

I da se stvore uslovi da nesmetano mogu da zive i da imaju sva prava!lilit

13.02.2018. 19:46

@MAMBA - Pa vrati se u zavičaj, pa da vidiš kako "žive" tamo....

Kole

13.02.2018. 11:42

Uvek treba da se ponosimo svojim imenom i svojim kulturnim običajima,
Jovica

13.02.2018. 12:40

Jako tezak polozaj Srba u Hrvatskoj, ali nadamo se da ce se i to promeniti.
Maja

13.02.2018. 12:33

Nasem narodu treba pomoci, iako je to duznost zemlje u kojoj zive. ali dobro...
mala

13.02.2018. 13:03

Vucic je tu da pomogne svom narodu ako je to potrebno.
sanja

13.02.2018. 13:07

Predsednik Srbije nece zaboraviti nijednog Srbina koji zivi van granica nase drzave.


kalina

13.02.2018. 13:11

Bravo! Ova poseta i reci podrke su mnogo znacile Srbima u Hrvatskoj
danka

13.02.2018. 13:12

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic ce pruziti podrsku srpskom narodu gde god on sve ziveo.


Vesna

13.02.2018. 15:07

Vucic nema dlake na jeziku, uvek kaze sta misli i pogodi pravo u metu .


Nikola

13.02.2018. 15:45

Vučić je lepo sve objasnio. Vučić se nikome neće izvinjavati.


Dalibor

13.02.2018. 16:08

Ako im je rekao zato ga i poštujem i cenim jel ima svoj stav i svoju reč.


kristinad

13.02.2018. 16:41

Vucic je jasno stavio do znanja Hrvatima stav cele Srbije!mara

13.02.2018. 17:12

Šta su oni mislili da je on beskičmenjak koji će zamuckivati pred njima? E pa prevarili se!


sava

13.02.2018. 18:17

I u dobru i u zlu uvek je tu, sa svojim narodom, naš Predsednik Vučić!


Milivoje

13.02.2018. 18:19

I mi verujemo u zajednicku buducnost. Ali i u predsednika Vucica!


Marko

13.02.2018. 18:42

I gradjani veruju da ce se posle ove posete jos vise raditi na poboljsanju odnosa izmedju ove dve zemlje!


Sonja

13.02.2018. 18:42

Svuda treba biti uz svoj narod i kad je tesko i kad je lepo..... Vucic je uz nas uvek!


Jellena

13.02.2018. 18:43

Srbi i Hrvati treba da se postuju i zive u miru jer samo tako se mozemo nadati boljoj buducnosti!Mishel

13.02.2018. 18:45

Kako zele da se mi odnosimo prema hrvatskoj zajednici u Srbiji tako treba i oni da se odnose prema srpskom narodu u Hrvatskoj!


Gaga

13.02.2018. 18:47

Vučić je dokazao koliko mu je stalo do Srba koji žive u Hrvatskoj.


Velimir

13.02.2018. 18:47

Mora se verovati u bolju budućnost zarad svih nas.
nuria

13.02.2018. 18:54

Ostaviti mrznju u proslost i gledati u buducnost kako bi i srpski i hrvatski narod imali mnogo bolju saradnju.


jovana

13.02.2018. 18:55

Samo pregovori i maksimalna tolerancija kljuc uspeha!
Jole

13.02.2018. 18:58

Lepo je sto je predsednik Srbije ,posetio Srbe u Hrvatskoj .Mata

13.02.2018. 19:03

Ja mislim da i posle ove posete ima razloga da se veruje u to, ja sam optimista.


Mita

13.02.2018. 19:12

Vučić je po prirodi optimista, moramo da verujemo u budućnost, jer šta bi bez verovanja i nade. S druge strane ništa samo neće da dođe, mora se uporno raditi na tome.


Higija

13.02.2018. 19:20

Budućnost dve države treba da jačaju Hrvatska i Srbija zaista žele da građani obe države žive bolje,samo ako se odnosi dve države razvijaju.


Nikola

13.02.2018. 19:28

Odlične poruke Vučića.Pohvale i za pomirljiv ton kojim je govorila predsednica Grabar-Kitarović.


baki

13.02.2018. 19:34

Hej ljudi ,dali ste videli da u sred Zagreba da kad Vučić usta ustaše svi?


Ana

13.02.2018. 19:35

Opšti utisak posle dvodnevne posete predsednika Vučića Hrvatskoj je da smo se pomerili sa mrtve tačke i da postoje velike šanse za unapređenje odnosa.


tina

13.02.2018. 19:39

Vučić je čovek sa vizijom koji je spreman da gradi budućnost pored svih teškoća i problema koji postoje između srpskog i hrvatskog naroda.


Irina

13.02.2018. 19:39

Srbija se nikada nije dodvoravala i ponižavala pa neće ni sada.


Todor

13.02.2018. 19:47

Svi učesnici skupa su poslali dobre poruke.Vučićeva poseta Hrvatskoj je bila pravi potez!
anabela

13.02.2018. 19:59

Predsednik Vucic hrabar I odlucan zeli da sacuva indentitet Srba u Hrvatskoj I poboljsanje odnosa izmedju Srba I Hrvata.


mara

13.02.2018. 20:02

Mislim da tu treba mnogo muke i posla oko hrvatskog naroda..


Nikola

13.02.2018. 20:07

Veoma je važno da Srbija i Hrvatska krenu u budućnost. Videćemo da li će da se Hrvatska pridržava dogovora sa Srbijom oko unapređenja života Srba u Hrvatskoj.


David

13.02.2018. 20:09

Srbi i Hrvati moraju da nastave da žive zajedno, u Hrvatskoj, kao i u Srbiji. Mora da Hrvatska tretira Srbe koji tamo žive kao svoje građane. Nije do sada tako bilo. Mnogo truda treba da se neke stvari prevaziđu.
Mic

13.02.2018. 20:21

Zelimo mir i stabilnost i dobre odnose sa Hrvatskom jer ima mnogo toga sto nas spaja i preplice se i treba zakopati ratne sekire iz proslosti!


Nikola

13.02.2018. 20:22

Svi,i Gospođa Grabar-Kitarović,i Vučić i Pupovac su uputili poruke mira,nade i ohrabrenja.

MiKSI

13.02.2018. 20:46

Trebalo je piitati hrvatske novinare kako im se sada dopada što su ispred svoje hrvatske nacionalnosti i države Hrvatske dobii pridev genocidni!


Vanja

13.02.2018. 20:48

Lepo je ada domaći novinari štite svoju zemlju ali je ružno zaboraviti da im je država postala i zvanično genocidna.


horvat

13.02.2018. 20:50

Ako verujemo da su ovo zaista iskrene recenicice onda smo na dobrom putu.

sanja

13.02.2018. 21:17

To je pravi predsednik koji ume da podrzi svoj narod ma gde se on nalazio.
milovan

13.02.2018. 14:33

Srpske stranke u HR nerade nista za srpske povratnike. Samo gledaju svoj dzep.Zato prica sa Pupovcem je propala stvar.


Mirela

13.02.2018. 21:31

Srbija brine o nasem narodu u Hrvatskoj i njihovu buducnost, sto je od velike vaznosti.


vavica

13.02.2018. 21:33

Za mene previše, samo nekka bude mir i biće svima bolje, neko zajedništvo neće uspeti.


BARBIKA

13.02.2018. 21:34

Ja vaspitavan svoje potomke da nikada ne veruju hrvatskoj naciji, dokazana je više puta genocidnost prema Srbima.


Maja

13.02.2018. 14:35

Realno nema zbog čega da se izvinjava. Sve zrtve i scva steta, je nastala u ratu, i za obe strane. Svi smo mi na gubitku!


Mina

13.02.2018. 21:37

Nas narod u Hrvatskoj uvek ima podrsku i oslonac Srbije koja razmislja o njihovoj buducnosti.


sanja

13.02.2018. 21:38

Samo sa ovakvim potezima Srbi ce imati bolju buducnost u Hrvatskoj.


Beogradjanin

13.02.2018. 14:44

Srbija je uvek spremna na dijalog, ali samo kao ravnopravni govornici... Proslo je vreme kada je Srbija bila ponizavana...


Ivanitza

13.02.2018. 14:47

Mudro i veoma hrabro im je odgovorio.Svaka čast i svaka reč na mestu.Konačno imamo predsednika koji ima petlju.


Tina

13.02.2018. 14:48

Posteno je sve rekao, zasto bi oni i ocekivali da se predsednik ponizava za to nema ni jedan razlog. Svaka mu cast .


mico

13.02.2018. 14:56

Vučić kao pozvan gost nije došao da se izvinjava već da ga uvaže kao gosta i da se reši sve ono što se do sada nije dalo rešiti!
Bojan

13.02.2018. 15:10

Vucic je uvek otvoren i iskren i pogadja pravo u metu.


Marko

13.02.2018. 15:15

Vucic se odlicno snalazi tokom cele ove posete i pored svih provokacija, uvreda i pretnji on zeli sva svima da razgovara!


Viki

13.02.2018. 15:15

Predsednik Vucic se svakim danom bori za za nasu bolju buducnost.


Fako

13.02.2018. 15:16

Opstati u Hrvatskoj posle svih dešavanja je veliki uspeh.


Perakaže

13.02.2018. 15:17

Iako se ovde ne spominje, Boris Tadić traži da se Predsednik Vučić izvini. Ja bih voleo da znam zašto: dali zato što su hrvati počeli da ratuju, klali, ubijali, isterali 500.000 Srba sa svojih vekovnih ognjišta, hrvati isterali SVOJE GRAĐANE i jos treba da se Predesednik Srbije zbog toga izvini? Borise Tadiću ti pojma nemaš ni o politici ni o časti. Ne mešaj se u poslove u koje se ne razumeš. Izgleda da si operisan od stida. Sram te bilo, nestani iz Srbije sa svjim pokradenim milionima u koji su na sigurnom u Švajcarskoj, i nemoj više nikada da se pojaviš u Srbiji.Pavle

13.02.2018. 16:02

Nije jasno zašto se Srpski zvaničnici kod pregovora o granicama ne pozovu na Ba diterovo pravilo da granice država su Samo one AVNOJEVSKE! Koliko poznato Đilasovom komisijom Baranja (posle Avnoja) prebačena u Hrvatsku i treba je po tom osnovu TRAZITI NAZAD. Time bi i pitanje granice na Dunavu bi bilo BEZPREDMETNO!


MilicaM

13.02.2018. 16:06

Ne vidim uopste razlog zasto bi se nas predsednik Hrvatima izvinjavao i ponizavao pred njima.A oni?Sta su oni radili Srbima?Hocemo li gledati u proslost ili se okrenuti boljoj buducnosti i normalnoj saradnji?Saradžogla

13.02.2018. 16:08

Браво за председника Србије Вучића за господско понашање при посети Хрватске!Ја стари сељак има за њега да гласам и после моје смрти!


mala

13.02.2018. 16:09

Sadasnja vlada bas nema razloga da se ikome izvinjava.


Filip Trajković

13.02.2018. 16:09

Dzabe pokušavaju Hrvati neće uspeti da isprovociraju Vučića.


oruk

13.02.2018. 16:28

Nisam ni očekivao da će da se izvini, nije on Tadić pa da se izvinjava.


Jellena

13.02.2018. 16:33

Predsednik Vucic ne dozvoljava da nas Srbe gaze i vredjaju!Naca

13.02.2018. 17:26

Ono što se vijekovima dešava i dešavalo u Zagrebu, centru hrvatštine prevazilazi moje mogućnosti shvatanja. Vjekovima je zagrebačka gospoda znala kako da iskoristi sve, da se poklone i uvuku drugoj gospodi da ih zaštite od Turaka, da prihvate zaštitu Pape uz otkup grijehova, da iskoriste prognanike sa od Turaka okupiranih teritorija a i starosjedioce u tim krajevima da ih ih na granicama čuvaju od Turaka i za njih ginu. Da im Srbi na kraju Prvog rata sačuvaju teritorije od Italijana. Za uzvrat gospoda izmisli doktrinu, jednu trećinu Srba pokatoličiti, drugu protjerati, a treću pobiti. To dobrim dijelom i uradiše za Drugog rata. Oped uz okup grijehova, sada od komunista. Pobunise se 90-tih protiv zakona i ustava zemlje u kojoj su zivjeli i uz pomoc neprijatelja Jugoslavije unistise ju. Nastavise gdje su stali 45-te. Latinski jezik im je bio zvanični jezik do početka devetnaestog vijeka. Onda, kako otvoren i pošten čovjek može zaključiti, jezik Srba sa granice proglasiše hrvatskim, kako to kažu spisi Ljudevita Gaja, Šima Ljubića, pa najzad i spisi Vebera Tkalčevića. Vole samo sebe i umišljaju da su najpametniji. To im polazilo i polazi za rukom ‘latinlukom’. Smiješi se, laži vjerujući da govoriš istinu, i petljaj sa svima što više da te ne mogu uhvatiti ni za glavu ni za rep. Hvala Vucicu sto pokusva. Mozda je i on malo naucio latiskog. Kako Njegos kaze neka traje borba neprestana.


Jagoda

13.02.2018. 17:30

Ovakvim postupcima pokazuje da Srpski narod nikad nije sam.
Mima

13.02.2018. 17:56

Moguce je donekle da se ostvari normalna buducnost izmedju ova dva naroda.


Brane

13.02.2018. 17:56

Čuo sam govor oba predsednika i zaista sam optimista po pitanju boljih odnosa.


Draganab

13.02.2018. 18:04

Predsednik Vucic brine o nasim Srbima ma gde ziveli i trudi se da poboljsa njihov zivot


Mirce

13.02.2018. 18:05

Sam odlazak tamo je jasan znak želje za normalizacijom odnosa, uz veliku dozu dostojanstva!


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]