• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

13.02.2018

18:36

VULIN I DIKOVIĆ ISPRATILI SRPSKE MIROVNJACKE: Misija u Centralnoafričkoj Republici!

Politika

VULIN I DIKOVIĆ ISPRATILI SRPSKE MIROVNJACKE: Misija u Centralnoafričkoj Republici!

Podeli vest

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, prisustvovali su danas, u kasarni Banjica 2, svečanom ispraćaju sedmog kontingenta Vojske Srbije u misiju Ujedinjenih nacija u Centralnoafričkoj Republici (MINUSCA)

Obraćajući se srpskim mirovnjacima, njihovim porodicama i starešinama, ministar Vulin je istakao da pripadnici Vojske Srbije zadatke u mirovnim misijama ispunjavaju sa najvećim profesionalizmom, jer razumeju šta znači patnja jednog naroda i kako se sa njom nositi. 

Prema njegovim rečima, možda je baš to razlog zašto su naši pripadnici toliko cenjeni gde god da odu.

- Pripadnici Vojske Srbije su uvek išli daleko, i uvek išli tamo gde je teško. Pripadnici Vojske Srbije odlaze na mesta koja bi drugi izbegavali, ali oni zbog svoje Vojske, zbog svoje zemlje, zbog svog naroda, spremni su uvek, ne smo u mirovnim misijama, da čine što drugi ne bi. Tamo gde bi se drugi pokolebali, tamo tek počinje hrabrost naših pripadnika - rekao je Vulin.

Ministar je mirovnjacima poručio da odlaze u zemlju koja je rastrzana mržnjom, rastrgnuta patnjom.

- Vi dolazite iz naroda koji kao ma koji drugi je kroz svoju istoriju upoznao i mržnju i patnju. Baš zato, vi možete da razumete ljude kod kojih idete, baš zato vi možete da prihvatite tuđu muku kao svoju - naglasio je ministar Vulin.

U nastavku današnje svečanosti, ministar odbrane Aleksandar Vulin je predao zastavu Republike Srbije komandantu srpskog kontingenta, pukovniku Goranu Radosavljeviću koji je poručio da će se zastava naše zemlje vijoriti u Centralnoafričkoj Republici na čast i ponos Republike Srbije i njene vojske.

Obraćajući se okupljenim novinarima, ministar Vulin je ocenio da Vojska Srbije ulaže velike napore da u mirovnim misijama širom sveta pokaže vrednost naše Vojske i miroljubivu politiku naše zemlje. 

Svi naši pripadnici, dodao je on, ocenjuju se najvišim ocenama i zaista se o njima govori i misli kao o ljudima koji vrlo dostojanstveno prezentuju našu zemlju.

- Vojska Srbije kao i Vlada Republike Srbije će nastaviti sa politikom učešća u mirovnim misijama i to onim koje su veoma zahtevne i veoma složene i u kojima mnogo razvijenije i bogatije vojske i države vrlo retko odlaze - kazao je ministar.

Mi smo, kazao je, ponosni na naše devojke i momke, ponosni smo na svakog našeg pripadnika, na izuzetne rezultate koje pokazuju i to je nešto što čitava međunarodna zajednica i UN izuzetno cene.

Podsetio je da Vojska Srbije trenutno učestvuje u 10 mirovnih misija, od kojih šest pod okriljem UN, a četiri EU misije.

Tanjug

Put Centralnoafričke Republike poći će 70 pripadnika Vojske Srbije (15 oficira, 11 podoficira, tri profesionalna vojnika i 41 civilno lice), koji će narednih šest meseci, u sastavu lake poljske bolnice, biti angažovani na medicinskom zbrinjavanju snaga u operaciji MINUSCA.

Upitan da odgovori kada će naša zemlja biti u mogućnosti da samostalno pošalje kontingent u neku od misija, ministar Vulin je istakao da smo mi sposobni za to, ali da je to pitanje političke odluke, kao i poziva da li bi to neko želeo da mi uradimo.

- Ali, što se tiče naših operativnih sposobnosti, naše materijalne pripremljenosti i obučenosti naših ljudi, mi to možemo da uradimo uvek -  zaključio je ministar Vulin.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17