• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug.rs/ informer.rs

13.02.2018

22:50

KOLINDA U DNEVNIKU ZAGREBAČKE TV NOVA: Vučić s kojim sam ja razgovarala je EVROPSKI VUČIĆ APSOLUTNO I DEFINITIVNO!

Politika

KOLINDA U DNEVNIKU ZAGREBAČKE TV NOVA: Vučić s kojim sam ja razgovarala je EVROPSKI VUČIĆ APSOLUTNO I DEFINITIVNO!

Podeli vest

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović izrazila je večeras zadovoljstvo što je tokom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića, postignut iskorak u namerama da se rešavaju pitanja preostala iz nedavne prošlosti, kao i da se fokus stavi na sadašnjost i budućnost odnosa dveju zemalja

Ona je, u Dnevniku zagrebačke TV Nova rekla da od predsednika Srbije nije tražila nikakva obećanja, niti je od njega očekivala izvinjenje i istakla: 

- Vučić s kojim sam ja razgovarala je evropski Vučić. Apsolutno i definitivno!.

- Razgovarali smo kako pomoći našim narodima i našim državama. Izvinjenja ponekad mogu biti samo reči. Mi smo imali i izvinjenja u prošlosti, čime su ona rezultirala? Bitna su dela i ono što će se učiniti. Bitno mi je ono što će Vučić učiniti za Hrvate u Srbiji, prava koje oni traže već decenijama. Veselim se trenutku kad ćemo moći potvrditi da su njihovi politički i drugi zahtevi ispunjeni - kazala je Kolinda Grabar Kitarović.

Ona je, takođe, odbacila tvrdnje da je do susreta došlo na pritisak međunarodne zajednice, i najavila da će u posetu Srbiji doći "verovatno kroz nekoliko meseci".

Povodom izvinjenja, o kojima je bilo dosta govora u hrvatskoj javnosti uoči Vučićevog dolaska, ona je rekla da su izvinjenja lična stvar i da ih ne želi komentarisati. 

- Izvinjenje može svako izreći u bilo kojem trenutku, na bilo koji način. Međutim, nisu važne reči, važna su dela. Ono što je meni bitnije jeste da smo postigli napredak, da smo doista postigli iskorak u našim namerama da rešavamo pitanja koja su preostala iz prošlosti iz Domovinskog rata. Ali i da se usredotočimo i na našu sadašnjost i budućnost naših odnosa, da radimo na boljitku naših odnosa - rekla je predsednica Hrvatske.

Prema njenim rečima, konkretan rezultat Vučićeve posete Hrvatskoj je velika količina dokumentacije koju je on doneo iz Dvora na Uni. 

- Konkretan rezultat je i obećanje predsednika Vučića da će se u Srbiji unaprediti prava Hrvata, da dobiju ne samo onu političku zastupljenost koju traže, od lokalnih preko pokrajinske do državne razine, već i da će se rešiti mnoga druga konkretna pitanja koja muče Hrvate u Srbiji. 

Razgovarali smo i o položaju srpske manjine ovde u Hrvatskoj. Ja razumem pitanja koja njih tište. Ona se mogu i moraju rešavati u okviru hrvatskih državnih institucija i to je upravo ono što smo činili ova dva dana, o čemu smo razgovarali. 

Mislim da će jedan od velikih koraka unapred biti činjenica da smo odlučili da ona sporna pitanja o prošlosti, za koja znamo da se nikada nećemo usuglasiti, ostavimo sa strane i da se usredotočimo na egzistencijalna pitanja koja brinu i Hrvate u Srbiji i Srbe u Hrvatskoj - rekla je hrvatska predsednica. 

Ona kaže da ju je ohrabrila činjenica da je predsednik Vučić, ne samo pristao da se u zvanične državne delegacije ovoga puta uključe i predstavnici udruženja nestalih i predstavnika manjina obe strane, već je pristao i upravo se dogovara vreme njegovog ličnog susreta u Beogradu sa predstavnicima udruženja nestalih iz Hrvatske. 

Tanjug

- A naravno, ja sam isto sa svoje strane spremna primiti predstavnike njihovih udruženja - kazala je Grabar Kitarović.

Upitana da le je bilo pritisaka međunarodne zajednice da dođe do susreta ona je odgovorila: "Apsolutno ne!"

- Ja ne tvrdim da ćemo mi pitanja rešiti preko noći, ili u sledećih nedelju ili mesec dana. Ono što mi moramo pokazati je da mi nismo neka mala parohijalna državica koja nekome želi zagorčavati sudbinu. 

Želim da pokažemo da smo odgovorni i da smo pobednici te da s bilo kime možemo razgovarati o pitanjima u duhu dobrosusedstva i da ne treba nikakav međunarodni pritisak, pa čak ni onaj okvir strategije za proširenje da bi bilo koga prisiljavao da se ta pitanja reše. To je naša odgovornost prema našem narodu - istakla je Grabar Kitarović.

Povodom njene uzvratne posete Srbiji, ona je rekla: 

- Ići ću verovatno kroz nekoliko meseci kad uspemo realizovati i dogovoriti sve ovo što je predsednik Vučić rekao i obećao da će odraditi za Hrvate u Srbiji. Posebno ćemo nastaviti raditi na pitanju nestalih, a nadam se da će državne komisije nastaviti raditi na pitanju granice. 

Dogovor je da se u okviru dve godine pokuša naći neko bilateralno rešenje. Ako to ne uspemo, onda dogovor o nekom međunarodnom pravosudnom telu.

Prema njenim rečima, u međuvremenu se rešavaju i druga pitanja bitna za oba naroda. 

- Ono što smo u ovim razgovorima zanemarili, a za što mislim da je izuzetno bitno je privredna saradnja. Otvaranje novih radnih mesta, trgovinska razmena i činjenica da je Srbija za nas jedno ogromno tržište na koje možemo plasirati svoje proizvode. Činjenica je da postoji saradnja između naših privrednika koji mogu zajedno nastupati na trećim tržištima. 

Kad sam juče došla u Hrvatsku privrednu komoru, predsednik Vučić mi je rekao da on lično ne može te vrhunske srpske privrednike okupiti na jednom mestu kao što smo ih mi okupili. To je impresivno jer pokazuje da onaj pozitivan deo saradnje na dobrobit obe države daleko nadmašuje probleme s kojima se u ovom trenutku susrećemo - naglasila je Grabar Kitarović. 

PREDSEDNIK VUČIĆ NA KRAJU POSETE HRVATSKOJ: Čuvaćemo mir i stabilnost i unapređivati odnose, SRBIJA DRŽI DO SVOJIH REČI I UVERENJA!

HRVATI SE NA DRUŠTVENIM MREŽAMA UTRKUJU U PLJUVANJU KOLINDE: Pozvala si Vučića i branitelje nazvala marginalcima, ZABORAVI NA SLEDEĆI MANDAT!

(FOTO/VIDEO) VUČIĆ NA SKUPŠTINI SNV: Verujem u zajedničku budućnost Srba i Hrvata! KOLINDA: Hrvatska je vaša domovina!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Hrvoje

pre 6 godina

Tako je kako kazete predsednice Kitarovic. Vi ste nasa najbolja i najlepsa Hrvatska Predsednica do sada.

Zivko

pre 6 godina

Bravo Vucicu-Genje 21-og veka za sve sto si govorio ova dva dana u Hrvatskoj i sto si odrzao rec da neces nikome da se izvinjavas i sto si im odneo dokaze sa Une tako si zacepio usta Plenkovicu a mislim da si imao u Kolindi dostojnog sagovornika jer je na SNV kazala Srbima;Hrvatska je vasa domovina i sto ste vi rekli ;Mir,Stabilnost i Ekonomski razvoj i saradnja sa svim Balkanskim,Evropskim i svetskim partnerima jer je to garancija rasta BDP a sa njim i svi Privredni i Drustveni pokazatelji za dobrobit Srbije a i svih ostalih zemalja sa kojima saradjujete i sa kojima cete saradjivati.Vucic-Genije ostaje Genije 21-og veka.

caslav

pre 6 godina

za sve što radimo s njima moramo da otvorimo četvore oči i uši....pamet u glavu i da plate za sve pobijene i proterane srbe.

ja

pre 6 godina

Mene jako brine sto ga ona tako hvali. al dobro, ni ovaj komentar mi nece biti objavljen kao i nijedan drugi do sad..

toti

pre 6 godina

Mislim da je Kolinda korektno prezentirala posetu Vučića Hravtskoj.Izvinjenje je naravno izostalo,iz razloga što je to učinio Tadić.I tu je kraj.Zar mora svaki predsednik da se izvinjava pojedinačno.U ostalom,dali se ijedan predsdnik Hrvatske izvinio Srbiji za nevine žrtve.Kada hrvati izadju iz ludila NDH,onda će moći da i realizuju sva obećanja upućena nekada konstitutivnog naroda,a sada manjinskog naroda Srba u Hrvatskoj,koga su tokom bljeska i oluje proterali i za to nikada odgovarali.

vladbgd

pre 6 godina

Osecam da ovi nasi, kvazi, opozicijonari umiru od zlobe. Oni ne vide ili nece da vide, ono sto ceo svet vidi. Bravo, predsednice!

Pomracenje uma

pre 6 godina

Aloooooo breeee kakva bre izvinjenja? Za sta? Za to sto su poceli rat na plitvicama? Zato sto su blolirali decu na odsluzenju vojske u kasarnama bez hrane i vode? I zato sto su se ta deca branila od njih, jer se vratili oni koji su jedini na svetu ikada imali logore za decu. Kakve veze ima Srbija sa time, osim sto ste proterali 250000 srba sa svog ognjista. Kakvo bre izvinjenje? Oce li neko nekad da objasni tim hrvatima malko istoriju. Cuj oni se branili od okupacije. Vojnici u kasarnama okupirali svoje kasarne, srbi u kninu vec stotinama godina drze knin pod okupacijom, pih majkumu bas smo losi. Sad mi krivo sto se stvarno Srbina nije umesala, uzela Zagreb, more, pa da pregovaramo. Jbg. Znamo za buduca vremena.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!
Fudbal

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!

Kao što je već poznato, od naredne sezone Liga šampiona igraće se po novom formatu. Jedan od noviteta biće taj da će dve najuspešnije zemlje po koeficijentu dobiti dodatno, peto mesto u elitnom takmičenju! Iako je delovalo da je to pitanje rešeno, brodolom engleskih klubova u završnici evrokupova gotovo izvesno, doneće veliki preokret u korist nemačke Bundeslige!

18.04.2024

15:38

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija