Tanjug/AP

11:13 >> 11:13 Politika 29

index.hr | 14. 02. 2018.

ZAGREBAČKI MEDIJI GRME: Vučić je POKORIO HRVATSKU, Tuđman se okreće u grobu!

''Živelo prijateljstvo Hrvatske i Srbije, živeo srpski narod!'' uzviknuo je gromko srpski predsednik Aleksandar Vučić na kraju svog govora u Lisinskom, u koji je došao kao gost Srpskog narodnog vijeća (SNV), piše u osvrtu na posetu predsednika Srbije zagrebački portal index.hr

Prenosimo najbitnije delove analize sa portala index.hr, koju je potpisao Goran Duhaček:

Na istoj lokaciji na kojoj je osnivač HDZ-a i prvi hrvatski predsednik Franjo Tuđman 1990. izrekao politički najdalekosežniju i najštetniju izjavu o NDH kao ''ne samo zločinačkoj tvorevini, nego i izrazu povijesnih čežnji hrvatskog naroda'', predsednik Srbije Vučić je 28 godina kasnije u furioznom govoru još jednom potvrdio kako je izdominirao hrvatsku političku scenu u njihovoj tj. našoj zemlji, a konačno i predsednicu Kolindu Grabar-Kitarović koja ga je pozvala. Tuđman se okreće u svom mirogojskom grobu.

printscreen

Svoju dvodnevnu posetu Hrvatskoj Vučić je pretvorio u napet show koji je dobar deo nacije gledao s gađenjem, ali ipak nije mogao da prestane. Nova era u odnosima Hrvatske i Srbije, očigledno podstaknuta pritiscima spola, započela je time da se svi pitaju hoće li se Vučić izviniti, treba li da se izvini, da li je trebalo da bude pozvan, šta će reći ako ga neko pita za izvinjenje, šta će reći o ratnoj odšteti itd. Vučić, Vučić, Vučić - zaglušujuće je odzvanjalo hrvatskom javnom scenom bez prestanka 48 sati.
 
Vučić izdominirao Kolindu na zajedničkoj pres konferenciji 
Na samom početku nije izgledalo da će zaista tako biti, s obzirom na to da se Vučić na Pantovčaku pojavio kiselog izraza lica i izgledao prilično snuždeno. Ali stvari su se promenile na zajedničkoj pres konferenciji s Kolindom nakon njihovog tet-a-tet sastanka, kada je Vučić uspostavio dominantan stav koji je doživeo svoj vrhunac u govoru u Lisinskom. Srpski su mu novinari postavili očito naručena pitanja, koja su mu omogućila da se pozicionira kao regionalni mirotvorac i maher, dok je Kolinda sa svojom frazeologijom izgledala živčano i sasvom neuverljivo. Vučić joj je čak u jednom trenutku udelio varljiv kompliment o tome što se usudila da ga pozove u Zagreb, zapravo je verbalno potapšavši po glavi kao dobru tatinu devojčicu, a hrvatska predsednica je onda krenula da se pravda zbog realno minornih protesta koji su ga dočekali. 

KOLINDA U DNEVNIKU ZAGREBAČKE TV NOVA: Vučić s kojim sam ja razgovarala je EVROPSKI VUČIĆ APSOLUTNO I DEFINITIVNO!

Da ne uznemiri Vučića, Pantovčak se dodatno potrudio i time što je od hrvatskih novinara tražio da gosta iz Srbije ne pitaju za velikosrpski govor u Glini iz 1995., a na to su očito pristali HTV i Nova TV, koji su jedini od hrvatskih medija prozvani da postave pitanja. Glinu nisu spominjali. Ured predsednice je zbog Vučića, dakle, pokušao i uspeo na trenutak da suspenduje slobodu medija u Hrvatskoj, koja je iz perspektive Kolindine ekipe temeljna ustavna vrednost samo ako ne živcira Vučića. Pretvorili su tako zajedničku pres konferenciju na Pantovčaku u događaj koji kao da se odigrao u Srbiji, a ne u Hrvatskoj.
 Doneo nekoliko fascikli i rekao da ima još toga 
Predsednik Srbije je teatralno pred novinare doneo i neke stare dokumente iz Dvora na Uni kao izraz dobre volje, šeretski dodavši: ''Imamo mi još toga.'' Niko ga nije pitao pa zašto onda nije doneo sve. Dobićete ako budete dobri, kao da je neizrečeno poručio Vučić. Kada je pak reč o nestalima, još jednoj tački neslaganja, doneo je sa sobom informacije o troje ljudi, odnosno da su ubijeni, ali ne i gde im se nalaze kosti.  

PREDSEDNIK VUČIĆ NA KRAJU POSETE HRVATSKOJ: Čuvaćemo mir i stabilnost i unapređivati odnose, SRBIJA DRŽI DO SVOJIH REČI I UVERENJA!

Zbog Vučića je i vlada Andreja Plenkovića odlučila da nakratko suspenduje pravo građana na protestvovanje na Markovom trgu, na koji nije puštena šačica ekstremista koji su sat vremena glumili najavljeno događanje naroda u režiji ekstremne desnice na Trgu bana Jelačića. Uprkos višednevnoj kampanji, njihov protest je ispao totalni debakl, Vučić ih je javno verbalno ispljuskao kao ''muve'', ali najbolnije je bilo kada ih je miljenica Kolinda, koju su svojim glasovima i doveli na Pantovčak, otpisala kao marginalne političke pojave. Bujici je nakon prvog dana Vučeve posete preostalo tek naricanje nad poniženjem koje su im priredili Vučić i Kolinda.
 
Premijer Plenković, koji nije bio oduševljen idejom Vučićevog dolaska i sve je učinio da to bude javno poznato, dočekao je gosta iz Srbije u samouverenijoj pozi nego Kolinda, ali Vučić je uspeo da i njemu zakuva probleme. Kako se pokazalo kroz raznolike izjave raznih HDZ-ovaca, stranka se potpuno podelila oko Vučićeve posete - npr. Josip Đakić je učestvovao u antivučićevskom protestu, a Miro Kovač u saboru držao govor kako se s predsednikom Srbije mora razgovarati. Što se tiče pre posete isticane teme ratne odštete, Plenković se s Vučićem dogovorio - a šta drugo - osnovati međudržavnu komisiju koja će se time baviti. Ne treba posebno podsećati na slavnu Čerčilovu konstataciju o tome čemu služi osnivanje komisija. 

PREDSEDNIK VUČIĆ PRED SNV U HALI LISINSKI: Hvala što čuvate svoje srpsko ime i prezime!

Predsednik Srbije je suvereno reagovao i na uličarsko dobacivanje Mostovog saborskog zastupnika Mire Bulja, koje se dogodilo dok je prelazio s jedne na drugu stranu Markovog trga, a da mu neki izazov nije predstavljao Njonjo jedva da treba i naglasiti.
 
Vredi podsetiti da je Vučić godine i godine svoje političke karijere proveo u opoziciji, te da je naučio na rovovski politički rad i o važnosti upečatljive retorike, za razliku od frazeologa s hrvatske politike scene, koji zvuče kao čitana saopštenja briselskih birokrata i koji u svojoj celoj političkoj karijeri nisu održali nijedan vatren i pamtljiv govor. Pored Vučićeve retoričke sposobnosti, štreberi Kolinda i Plenković mogu izazvati samo sklapanje očiju.

Brzo misli i formuliše, sposoban je i za sasvim lagani humor na sopstveni račun koji uspeva da okrene u pravcu kritike protivnika, izgovorio je niz veštih formulacija koje su zapravo bile bacanje rukavice u lice svim svojim kritičarima u Hrvatskoj i Srbiji. Naročito je značajna bila njegova poruka hrvatskim Srbima da ''neguju ljubav prema Srbiji i poštovanje prema Hrvatskoj''. 

VUČIĆ "POCEPAO" HRVATSKE NOVINARE: Neću se izvinjavati i ponižavati - TAJ FILM NEĆETE GLEDATI!

Vučićev najveći uspeh ipak je što je uspeo iz korijena da promeni politiku hrvatske predsednice prema hrvatskim Srbima. Kolinda se pojavila na skupu SNV-a, iako je prethodno demonstrativno tri godine izbegavala njihov famozni božićni doručak, te je održala govor u kojem im je poručila da je Hrvatska njihova domovina. To je trebalo da kaže čim je postala predsjednica, a ne da šalje otvorena pisma u kojima im poručuje da su sami krivi za talas šovinističke mržnje kojem su izloženi prethodnih godina, ali Kolinda nije bila zainteresovana da bude predsednica svih hrvatskih građana sve dok je Vučić nije na to naterao. To bi bila dobra vest da nije pristala i na direktno povezivanje prava hrvatskih Srba s pravima Hrvata koji žive u Srbiji, čime je uspostavila problematičan reciprocitet. Prava nacionalnih manjina u RH tj. naših građana ne smeju da zavise nikako od toga kakav je položaj državljana neke druge države, pa bili oni i etnički Hrvati.  Objava komentara u Politiku - maestralna propagandna akcija 
Usred njegove posete Hrvatskoj objavljen je i Vučićev gostujući komentar na uticajnom portalu Politico, u kojem se predstavio kao vizionarski lider regije koji priznaje neodređene greške iz mladosti, a nudi Evropskoj uniji omiljenu zonu slobodne trgovine kao rešenje najvećih problema, što sigurno nije bilo slučajno. Komentar je morao da bude napisan i dogovoren pre Vučićevog dolaska u Hrvatsku, kao što je unapred dogovoren i dan objave teksta. Zaista maestralno izvedena propagandno-diplomatska akcija, kakva je za hrvatski državni vrh naučna fantastika. 

AUTORSKI TEKST VUČIĆA ZA POLITIKO: Zemlje zapadnog Balkana moraju srušiti trgovinske barijere!

Nema sumnje da je dobro uspostaviti normalnije odnose između Hrvatske i Srbije te konačno početi rešavati predugo otvorene probleme, ali početak tog procesa je pokazao da je Aleksandar Vučić mnogo sposobniji igrač na međunarodnoj političkoj sceni i u politici uopšte nego bivši diplomate koji su nam trenutno predsednica i premijer. Hrvatska je zahvaljujući njima, iako u realno moćnijoj poziciji u odnosu na Srbiju, ispala perolaka kategorija nasuprot Srbiji kao teškašu.
 
Tapravo, Vučić je iz Hrvatske otišao s - izvinjenjem! Ono što se glasno tražilo od njega i što je odbijao da učini, uspro je da dobije za sebe. Predsednica mu se tokom svečane večere na Pantovčaku izvinila zbog neprijatnih protesta.  Koliko god se to nekome ne sviđalo, dvodnevni izlet Aleksandra Vučića u Hrvatsku najsažetije se može opisati poznatom Cezarovom rečenicom nakon što je trijumfalno pokorio Galiju: ''Veni, vidi, vici.''

(VIDEO) SRBIJA NAS JE DOBILA 3:0 U GOSTIMA! Hrvati kukaju na sav glas posle Vučićeve posete Zagrebu!Stojan

14.02.2018. 11:47

Žao mi je što Hrvati ( ali ajde da mislimo samo na "domoljube") ovako reaguju. Niko se u grobu ne okreće. Vučić je samo inicirao da ovaj Balkan počne da diše, da progleda. Tuga je što to neki nisu prepoznali, već "reagiraju" preterano. Ako ovako nastave, doživeće "živčani slom".


Vanja

14.02.2018. 11:48

Vučić je Hrvate pocepao načisto, dugo će oni još diskutovati o njegovoj poseti.


Cica

14.02.2018. 11:50

Vučić sve što želi je da srpski narod ima sigurnu budućnost.


Milan

14.02.2018. 11:50

Šta reći o reakciji nacije koja ustaštvo prenosi sa kolena na koleno?!? Nadajmo se da je takvih u R Hrvatskoj danas sve manje i manje. I nek ne pomisle da im želimo nešto loše, ne, jer to je i za njihovo dobro...


Brane

14.02.2018. 11:51

Vučić je samo maestralno odradio svoj posao štiteći srpske interese a Kolinda je bila kooperativna, i to je to.


Nikola

14.02.2018. 11:56

Vučić je pokazao Hrvatima da je mudar političar i da niko ne sme da vređa i ponižava Srbiju, što su Hrvati pokušali.


rade

14.02.2018. 12:30

Narod u Hrvatskoj treba da zna da Srbija i Hrvatska trebaju saradjivati.peraciganin

14.02.2018. 14:28

Umesto sto hucu , treba da nauce od Vucica da budu nudri politicari.Ljubica

14.02.2018. 12:35

Vucic je pruzio ruku pomirenja, a hrvatski mediji su ti kojima smeta mir i stabilnost u regionu!


Kosta

14.02.2018. 12:44

Predsednik Vučić je pokazao kako treba da se predstavlja svoja zemlja. Nikoga nije vređao, ponašao se državnički, a ako Hrvatima to smeta, nije naš problem.Mita

14.02.2018. 11:59

Nema nikavog pokoravanja Hrvatske, niti je to siguran sam bilo ko hteo, uključujući i predsednika Vučića.


štef

14.02.2018. 12:28

Hrvatskoj smeta što je EU podržala Vučića kao glavnog političara na Balkanu...


Dejan

14.02.2018. 12:34

Puno prijatelja imam u Zagrebu i Splitu, iskrena ruka pomirenja vam je pružena.


rajko

14.02.2018. 12:51

Predsednik Srbije je suvereno reagovao a to ide u prilog činjenici da je on vešt političar.


Rada

14.02.2018. 13:10

Sve je ovo čist senzacionalizam, nema nikakvog "pokoravanja", spustimo svi loptu na zemlju i pogledajmo koliko nas posla čeka na rešavanju problema između dve zemlje.


lale

14.02.2018. 14:13

Kada imaš dominantnog predsednika kakav je Vučić teško je suprotstaviti mu se.


zora

14.02.2018. 15:39

NJihov naj veci problem je opsednutost Srbijom pa iz toga i dolazi do ovakvih analiza, komentara i kukanjka.Meni je ok da su razgovarali i dogovorili o daljem nastupanju svako u svojoj drzavi,a ostali,losi jezicu ko ih j..e.


Mito

15.02.2018. 08:05

Plenković me razočarao. Dugo je bio u EP, a izgleda ništa nije naučio. Diplomatija mu je strana kao i španska sela. Ako je letovao u Španiji verovatno zna više o tim selima nego diplomatiji. Svi redom u borbi za vlast crveni i crni od Tuđmana pa na dalje svoju doktrinu, strategiju i operatiku su gradili na mržnji prema Srbima i Srbiji. Čak i Mesić koji je bio najfleksibilniji je povremeno iskakao sa napadima na Srbe, krijući to napadima na RS u BiH. Prva koja je stvarno pružila ruku pomirenja je Kolinda. Tadić i Josipović su danima šetali po H i S, a rezultati njihovog turizma su duplo golo. Šta je trn u oku Hrvatima. Dolaskom Vučića u Zagreb, pokazalo se da u 80-tak srpskih sela nema ni struje ni vode. Da Srbi nemaju posao, da su građani drugog reda, da se stide svog srpskog porekla, jer ova bagra koja sebe naziva braniteljima, a koja u suštini muze Hrvatsku se bori za svoje privilegije, a pošto ih je oko 130 hiljada sa članovima porodica barem 4 to je ozbiljno glasačko telo od oko 520 hiljada. I na kraju ova poseta je pokazala da H baš i nije demokratska tvorevina. S poštovanjem


Nikola

14.02.2018. 12:24

Svaka cast Vucicu, postigao je nezapamcene promene. Konacno ce Srbi u Hrvatskoj dobiti svoja prava i moci da zive kao i svi drugi, bez straha , sa pravom na normalni zivot.


Nikola

14.02.2018. 12:33

Nema potrebe da se sekirate braćo Hrvati, mi želimo iskreno prijateljstvo.


Viki

14.02.2018. 14:12

Vucic je posetio Zagreb kako bi smirio tenzije izmedju dve zemlje.


sale

14.02.2018. 14:12

Tako se to radi kada imaš predsednika kakav je Vučić.


goran

14.02.2018. 12:50

Vučić je sposoban političar koji povrh svega nosi snažnu potvrdu čvrstog prijateljstva dveju zemalja Srbije i Hrvatske.


Milan

14.02.2018. 19:05

Pobedjuje demokracija normalnim hrvatima ovo se i pre trebalo desiti a oni bukaci na s u srecu sve ih je manje i manje izumiru kao i njiho e ideje


Micka

14.02.2018. 13:56

Srbija i Hrvatska polako i sigurno idu ka boljoj buducnosti i boljim medjusobnom odnosima, svidjalo se to nekima ili ne.


Mili

15.02.2018. 01:29

Svedoci smo ko je inicijator razbijanja Jugoslavije i pocetaka bratoubilackog rata devedesetih prosloga veka? Hrvati na celu sa Mesicem.


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]