• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug.rs/ informer.rs

14.02.2018

19:10

PLENKOVIĆ POSLE SASTANKA SA PREDSEDNIKOM SRBIJE: Sa Vučićem smo otvorili sve teme, treba vremena

Politika

PLENKOVIĆ POSLE SASTANKA SA PREDSEDNIKOM SRBIJE: Sa Vučićem smo otvorili sve teme, treba vremena

Podeli vest

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas u Briselu da su sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, tokom posete Zagrebu, otvorene sve teme i da je dogovorena metodologija daljih razgovora, ali je napomenuo da je potrebno vreme da se sva otvorena pitanja do kraja rasvetle

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je, na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka s Plenkovićem, da zemlje Zapadnog Balkana treba da reše međusobna otvorena pitanja pre pristupanja, takođe naglasivši da je za to potrebno strpljenje jer je "otklanjanje posledica ratova bolan i često težak proces".

- Otvorili smo sve što je na stolu, dogovorili metodologiju daljih razgovora i rešavanja. Treba vremena da se sva ta pitanja do kraja rasvetle i urede. Radimo na tome vrlo smireno i samosvesno sa željom da njihovo rešavanje omogući otvaranje nove stranice u međusobnim odnosima - rekao je Plenković za Tanjug.

Među temama koje su se na stolu u Zagrebu tokom Vučićeve posete našle, naveo je pitanja procesuiranja raznih zločina i zaštite manjina, kao i pitanja vezana za nestale osobe, granice i ratnu odštetu. 

- Da li su ta pitanja elementi Stategije EU za Zapani Balkan, to nije bitno. Hrvatska ih rešava jer smatra da ih treba rešiti, i to samo istinom i zaključenjem tih procesa koji su još uvek aktuelni jer u proteklih 20 i nešto godina nisu rešeni. Možemo ići i prema pomirenju i prema saradnji i zajedničkom suživotu u EU - istakao je on.

Hrvatska sa Srbijom, naveo je, ima odnose na dva nivoa - aktuelne i buduće s jedne strane, i one vezane za prošlost sa druge strane. 

Što se tiče informacija koje mogu pomoći u rasvetljavanju zlocina počinjenih na teritoriji Hrvatske u vreme vlasti Slobodana Miloševića, hrvatski premijer je rekao da je Zagreb "snažno za njih zainteresovan" uključujući vukovarsku bolnicu, ali i brojna druga mesta u Hrvatskoj. 

Hrvatska, istakao je Plenković, želi da rešava sva otvorena bilateralna pitanja sa susedima, bili oni u EU ili van nje. 

- U procesu pregovora želimo da svaka država ispuni kriterijume koji su pred nju postavljeni - pre svega one propisane pravnim tekovinama EU i poglavljima - rekao je.

Prema njegovim rečima, za probleme iz vremena raspada SFRJ postoje razni mehanizmi da se oni reše - bilateralni razgovori, međunarodna pravosudna tela, konačno i arbitraže, ali je, kako je istakao, na državama da odluče kojom metodologijim i tempom žele te probleme rešiti.

U odgovoru da prokomentariše odluku Srbije o moratorijumu na zapaljive izjave, Plenković je rekao da su "novinari koji prate hrvatsku scenu mogli da primete da predsednik HDZ i predsednik vlade ni u jednom trenutku, ni u kampanjama ni u redovnom poslu, nije krenuo putem tenzija ni neprimerenih izjava". 

PREDSEDNIK VUČIĆ NA KRAJU POSETE HRVATSKOJ: Čuvaćemo mir i stabilnost i unapređivati odnose, SRBIJA DRŽI DO SVOJIH REČI I UVERENJA!

PLENKOVIĆ O RASKOLU SA KOLINDOM: Nema toplo-hladno, svako od nas ima svoju ulogu i obaveze!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Brane

pre 6 godina

Plenković je juče dobio lekciju u Briselu, bit će on mekši od Kolinde ako hoće da ostane na vlasti.

uros

pre 6 godina

Otpočeti su razgovori na sastanku u Hrvatskoj u budućim susretima potrebno je pronaći kompromisna rešenja.

Aleksandar Janković

pre 6 godina

Naravno da treba vremena ali treba i više pragmatične preduzimljivosti, a manje deklaratorne retorike.

Lukic

pre 6 godina

Dakle sastanak urodio plodom , drugu pricu prica.

Fako

pre 6 godina

Drzava Srbija je otvorena da razgovara o svim temama.

Viktor

pre 6 godina

Treba otvoreno razgovarati o svemu. Samo dijalogom mozemo resiti sva pitanja i samo na taj nacin mozemo omoguciti mir i stabilnost regiona. Ovo je nadam se pocetak dobrih odnosa Srbije i Hrvatske i verujem da ce ovakvih razovora biti sve vise

Vasilije

pre 6 godina

Samo vi komšije se manite tenzija i sukoba i poštujte Srbiju i biće bolje svima.

Goran

pre 6 godina

Samo da se okanu prošlosti , to je prvo potrebno .

Petra

pre 6 godina

Znamo da je Srbija za stabilno okruzenje i razvoj dobrih odnosa,dok nismo sigurni za drugu stranu.

Pedjas

pre 6 godina

Najbitnije u celoj priči da je napravljen prvi korak, ostalo će ići lakše.

Lela

pre 6 godina

Za sve u životu je potrebno vreme, a pogotovo je potrebno vreme za škakljive teme sa Hrvatskom.

Lana

pre 6 godina

Polako, bitno je sa smo ovom posetom ostvarili pomak u našim odnosima.

Rodja

pre 6 godina

Dobio po nosu juce Briselu, al treba ga razumeti hteo je da skupi jeftine poene jer su kod njih izbori ubrzo a zna se da im je sistem poljuljan a politicka scena nestabilna, Vucic ih je matirao u lijepoj njihovoj sa spisima i odgovorima na sitne provokacija, bio je apsolutno briljantan.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija