• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

15.02.2018

13:43

BEOGRADSKI IZBORI: Sutra ističe rok za predaju lista Gradskoj izbornoj komisiji!

Politika

BEOGRADSKI IZBORI: Sutra ističe rok za predaju lista Gradskoj izbornoj komisiji!

Podeli vest

Rok za predaju liste kandidata za odbornike u beogradskoj Skupštini, stranke, pokreti i grupe građana imaju do sutra, 16. februara u ponoć, a Gradska izborna komisija (GIK) je do sada proglasila 16 izborinih lista

Konačnu izbornu listu za predstojeće beogradske izbore GIK treba da utvrdi do 21. februara u ponoć, odnosno deset dana pre dana održavanja izbora, koji su raspisani za 4. mart.

Potpise podrške prikupljaju Liberalnodemokratska partija, koja je najavila samostalan izlazak na izbore, kao i Luka Maksimović, poznatiji kao Beli Preletačević.

Sutra u ponoć ističe i rok do kada građani mogu da se upišu u birački spisak za Beograd, a prema ranijim podacima, pravo glasa ima oko 1,6 miliona birača.

Do sada su proglašene sledeće izborne liste:

- izborna lista broj 1 "Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd",

- izborna lista broj 2 "Dr Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka",

- izborna lista broj 3 "Ivica Dačić - Socijalisticka partija Srbije (SPS), Dragan Marković Palma - Jedinstvena Srbija (JS)",

- izborna lista broj 4 "Da oslobodimo Beograd - Demokratska stranka (DS), Socijaldemokratska stranka (SDS), Nova stranka (NOVA) i Zelena ekološka partija - Zeleni (ZEP - Zeleni)",

- izborna lista broj 5 "Aleksandar Šapić - Gradonačelnik",

- izborna lista broj 6 Grupa gradana "Šta radite bre - Marko Bastać", 

- izborna lista broj 7 "Dosta je bilo i Dveri - Da ovi odu, a da se oni ne vrate",

- izborna lista broj 8 "Dr Miloš Jovanović - Demokratska stranka Srbije",

- izborna lista broj 9 "Zelena stranka Srbije",

- izborna lista broj 10 "Beograd ima snage - Zavetnici", 

- izborna lista broj 11 "Dragan Ðilas - Beograd odlučuje, ljudi pobeđuju!", 

- izborna lista broj 12 "Inicijativa Ne davimo Beorgad - Žuta patka - Čiji grad, naš grad - Ksenija Radovanović", 

- izborna lista broj 13 "Ruska stranka - Mile Milošević", 

- izborna lista broj 14 "Predrag Marković - Pokret obnove Kraljevine Srbije",

- izborna lista broj 15 "Dr Muamer Zukorlić - Stranka pravde i pomirenja", te

- izborna lista broj 16 "Zelena stranka - Kakav Beograd želiš? Misli."

KO JE KO U BORBI ZA BEOGRAD: Detaljna analiza programa i izbornih rezultata NAJAVLJUJE USPEH SNS, VEĆI NEGO PRE ČETIRI GODINE!

Birači će na izborima moći da glasaju na 1.185 biračkih mesta.

Skupština grada ima 110 odbornika, pa je 110 kandidata maksimalan broj na izbornoj listi, a za svakog odbornika potrebno je 30 potpisa, što je 3.300 potpisa za jednu punu izbornu listu.
Izborna lista može da se podnese i sa jednom trećinom kandidata za odbornike, pa je u tom slučaju potrebno 1.100 potpisa, što je minimalan broj da bi se jedna lista proglasila.

IMENOVANA GRADSKA IZBORNA KOMISIJA: Zoran Lukić predsednik, Nataša Đukić zamenica!

Komisija je donela Uputstvo za sprovođenje izbora, kojim su precizirana prava i obaveze stranaka, članova GIK-a i načelnika uprava gradskih opština, koji će pomoći GIK-u u radu, pre svega kad je reč o objedinjavanju kandidata za članove biračkih odbora u stalnom i proširenom sastavu.
Pravo da imaju članove u proširenom sastavu GIK-a imaju liste koje su predložile najmanje dve trećine od ukupnog broja odbornika. 



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija