• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. V./M. D.

17.02.2018

17:06

DRAMATIČNO UPOZORENJE RUSKIH ZVANIČNIKA: Šiptari na Kosovu i Metohiji OTIMAJU SRPSKE MANASTIRE!

Politika

DRAMATIČNO UPOZORENJE RUSKIH ZVANIČNIKA: Šiptari na Kosovu i Metohiji OTIMAJU SRPSKE MANASTIRE!

Podeli vest

Šiptarski ekstremisti na Kosovu i Metohiji pokušaće na sve moguće načine da otmu srpske manastire i crkve, a u tom cilju već su počeli da SPC isključuju vodu i otežavaju snabdevanje monaha i sveštenika hranom

Ovo dramatično upozorenje stiglo je od Aleksandra Lukaševiča, ruskog izaslanika u Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS). 

Prema njegovim rečima, kosovski Albanci pokušavaju da Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) nametnu ekonomsku blokadu i da joj na kraju oduzmu imovinu. Priština neke manastire već bukvalno drži pod opsadom!

Loš tretman

Lukaševič, koji je u četvrtak učestvovao u radu Stalnog saveta OEBS u Beču, upozorava da se SPC u pokrajini suočava sa jako lošim tretmanom i ozbiljnim pretnjama.

Pravno nasilje

Za Srbiju je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova i situacija u pokrajini najveći bezbednosni izazov, imajući u vidu diskriminaciju i nasilje kojem su Srbi izloženi i ugroženost naše kulturne i istorijske baštine, navodi Ivica Dačić, šef diplomatije.

- Albanci na Kosovu pokušavaju da Srpskoj pravoslavnoj crkvi nametnu ekonomsku blokadu, liše je imovine i svih sredstava za život. Treba ukazati na kontroverze u vezi s manastirom Visoki Dečani, koji je Unesko uvrstio na listu ugrožene svetske baštine. Lokalne kosovske vlasti ignorišu odluke, uključujući sudske presude, koje potvrđuju imovinsko pravo manastira na okolnu teritoriju. Osim toga, manastir Presvete Bogorodice u Đakovici nedavno je bio pod opsadom ekstremista, pa je policija morala da interveniše i monahinjama isporuči hranu i druga sredstva. Rusija očekuje da OEBS pojača napore kako bi se suprotstavio radikalnom nacionalizmu među Albancima na Kosovu - poručuje Lukaševič.

Da su upozorenja ruskog političara ozbiljna, potvrđuje otac Sava Janjić, iguman manastira Visoki Dečani.

- Uprkos odlukama Vrhovnog suda i Ustavnog suda Kosova koje potvrđuju prava manastira Dečani na zemljište, registracija manastirskog poseda namerno se blokira već dve godine od strane kosovskih vlasti. Kada vlasti ne poštuju svoje sudove i zakone, šta onda ostaje od vladavine prava?! - naglašava Janjić.

Protojerej-stavrofor Dimitrije Kalezić, bivši dekan Bogoslovskog fakulteta, smatra da situacija sa SPC na Kosovu pokazuje da u lažnoj državi vlada potpuno bezvlašće.

- Na snazi je klasična otimačina i pokušaj da se SPC u potpunosti ekonomski upropasti. Napadi na Crkvu, kao najznačajniju instituciju za Srbe u južnoj pokrajini, deo su akcije koja traje godinama i ima za cilj da se srpska kulturna baština predstavi kao albanska - podvlači Kalezić.

Trn u oku

Verski analitičar Zoran Čvorović kaže da kosovske vlasti pokušavaju da život Srba učine što težim.

- SPC je kao institucija od presudnog značaja za Srbe. Crkva je mesto okupljanja Srba i zato predstavlja veliki trn u oku Albancima. Otuda pokušaji da se što je moguće više unizi i ekonomski uništi. To traje decenijama, nije to ništa novo. Albanci pokušavaju da otmu srpske svetinje i predstave ih kao deo ličnog identiteta - zaključuje Čvorović.

Ana Brnabićeva: Zigmar Gabrijel
nije doneo nikakav dokument

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da šef nemačke diplomatije Zigmar Gabrijel nije u Beograd doneo nikakav papir o odnosima Srbije sa južnom pokrajinom i dodala da je pravno obavezujući sporazum pitanje u isključivoj nadležnosti srpskih vlasti.
- Gabrijel nije doneo nikakav dokument. Razgovarali smo o dijalogu Beograda i Prištine. Pitao nas je kakvi su nam planovi. Srbija je prva pokazala odgovornost kroz unutrašnji dijalog, i to je u ovom trenutnu najvažnije - rekla je Brnabićeva.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mirko

pre 6 godina

Dragi srbi, dok ne omogucite RUSIJI ista prava kao sto ste dali NATO Americi i EU nista od Vas. RUSIJI DIPLOMATSKI IMUNITET I VOJNE BAZE, A TAKODJE I KINI... I SVE CE BITI U REDU I MIR NA BALKANU.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija