• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M.Dobromirović

19.02.2018

19:32

SRBIJI PRETI SUDBINA UKRAJINE! Sergej Lavrov upozorava na prljavu igru Zapada!

Politika

SRBIJI PRETI SUDBINA UKRAJINE! Sergej Lavrov upozorava na prljavu igru Zapada!

Podeli vest

EU i SAD ne smeju da pritiskaju Beograd da bira između Zapada i Rusije. To su radili i u Ukrajini, pa su napravili veliko zlo

Evropska unija i SAD planski guraju Srbiju u građanske sukobe i haos sličan onom koji traje u Ukrajini od 2014. godine, upozoravaju ruski zvaničnici!

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov kaže da Brisel stavljanjem Srbije pred izbor 'ili Rusija ili Zapad' čini istu grešku koja je dovela do ukrajinske krize. Prema njegovim rečima, Evropa pred Beograd sve otvorenije postavlja i ultimatume da prizna Kosovo i uvede sankcije Moskvi.
Pretnja pučem

Lavrov konstatuje da Srbija ima izuzetno napredne odnose sa EU i NATO, ali ujedno ima i sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom. Srbija je, rekao je Lavrov, započela pregovore o ulasku u zone slobodne trgovine sa Evroazijskom ekonomskom unijom i održava kontakte sa Organizacijom za kolektivnu bezbednost (ODKB).

da se ja pitam

DMITRIJ ROGOZIN POTPREDSEDNIK
VLADE RUSIJE

Odnosi između Rusije i Srbije tradicionalno se razvijaju u duhu međusobnog poverenja i višestrane saradnje. Srbija je uvek bila strateški partner Rusije na Balkanu i u Evropi.

- Smatram da je to apsolutno normalan put razvoja spoljnih veza. Stavljanjem Srbije pred izbor "ili sa Rusijom ili sa Zapadom", EU čini istu grešku koja je dovela do ukrajinske krize kada se društvo podelilo. Nadam se da je Zapad uvideo greške koje je načinio sa Ukrajinom, pogotovu ako se uzme u obzir da tom zemljom trenutno ne upravlja predsednik, već radikalna vojna struja - rekao je Lavrov u intervjuu za 'Juronjuz'. Ruski zvaničnik naglašava i da se Brisel prema Beogradu ponaša izrazito licemerno i dvolično.
- EU sa Srbijom vodi pregovore oko finansijskih i ekonomskih pitanja, ali joj, međutim, isto tako daje signale da neće ući u savez sve dok ne prizna Kosovo i ne uvede antiruske sankcije. U savremenom svetu, takvi ultimatumi su krajnje nepristojni i ne priliče EU - ističe Lavrov.

A ONDA SE POJAVIO PUTIN... Lazanski o gnusnom pokušaju Zapada da uništi Rusiju!

Ekonomska logika

Balkan je bure baruta

Lavrov smatra i da Brisel i Vašington namerno od Balkana prave "bure baruta", koje može lako eksplodirati.
- Inicijativa da se Crna Gora što pre uvuče u NATO u suprotnosti je sa svim obećanjima da se zapadna vojna alijansa neće proširiti ni centimetar. Takva politika je u suprotnosti sa zdravim razumom, budući da se tako na Balkanu pravi konfrontaciona zona. Ipak, region će postati bure baruta ako Evropa ne prestane da žmuri na sve zločine koji se dešavaju na Kosovu - kaže Lavrov.

Komentarišući ove navode, bivši potpukovnik KOS Ljuban Karan ocenjuje da SAD i NATO pakt mogu da prihvate polovičan uspeh kad je u pitanju sučeljavanje sa Rusijom ili Kinom, ali ne i sa Srbijom.
- Kad je reč o malim državama, njih isključivo zanima potpuno ostvarenje ciljeva. Bez obzira na deklarativne stavove prema vojnoj neutralnosti, Srbiju neće ostaviti na miru dok je ne slome po sva tri osnovna pitanja politike: Kosovo, Rusija i NATO. Dakle, biće još mnogo pritisaka i podrivačkih nastupa. Moćni ruski obaveštajni aparat u stanju je da pronikne u njihove tajne planove. Zato treba ozbiljno shvatiti Lavrovljeva upozorenja Zapadu. Isto tako, treba hitno planirati adekvatne mere zaštite i suprotstavljanja specijalnim dejstvima Zapada - podvlači Karan.

mojugao

VLADAN GLIŠIĆ
NARODNA MREŽA
SAD, EU i NATO nastupaju neprijateljski u odnosu na Srbiju i Rusiju. Posle delovanja u Ukrajini ukazuju na to da ni njoj nisu bili prijatelji. Jedino što Srbiji dosad nisu uspeli da učine, iako pokušavaju, jeste izazivanje građanskog rata. Zato je ovo upozorenje vrlo ozbiljno.

Ekspert za bezbednost Predrag Ćeranić smatra da je Lavrov ukazao na pritiske kojima je Ukrajina bila izložena pre izbijanja sukoba, odnosno zahteva da se opredeli za EU, a ne Rusiju i Evroazijski savez.
- Kada su se našli u situaciju "ili-ili", ukrajinski politički vrh je između dva puta izabrao onaj koji je u ekonomskom smislu bio daleko povoljniji jer je podrazumevao finansijsku pomoć i velika ruska ulaganja u infrastrukturu, lišena bilo kakvih političkih uslovljavanja. Ukoliko bi i Srbija bila dovedena u ili-ili situaciju, odgovor bi bio identičan, odnosno preovladala bi ekonomska logika - uveren je Ćeranić.

NJUJORK TAJMS TVRDI: I SAD se mešaju u izbore u inostranstvu - RUŠILI SU MILOŠEVIĆA!

"Ukrajinska kriza" traje četiri godine

* Kriza u Ukrajini počela je februara 2014. uličnim protestima na ulicama Kijeva (posebno na Majdanu)
* Razlog je bio taj što je predsednik Viktor Janukovič potpisao međudržavni i ekonomski sporazum sa Rusijom, zbog čega je demonstracijama i uličnim neredima svrgnut
* Ustanovljena je nova vlada i izabran novi ukrajinski predsednik Petro Porošenko, a nova vlast potpisala je sporazum sa Evropskom unijom
* Krim i Sevastopolj pobunili su se protiv ovoga i raspisali referendum o nezavisnosti, na kojem je 96 odsto glasača odlučilo da se pripoje Rusiji
* Kao posledica krize izbio je rat na istoku Ukrajine, koji tinja i dan-danas




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija